Ce să ai în vedere atunci când renovezi o casă veche

Ce să ai în vedere atunci când renovezi o casă veche

Achiziționarea unei proprietăți vechi pentru a o transforma într-o casă de vacanță sau pentru a o da spre închiriere este genul de proiect pe care mulți dintre noi visăm să îl întreprindem. Însă, nu este un proces simplu.

În continuare, îți vom împărtăși câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a renova o proprietate veche. 

Scopul renovării unei proprietăți vechi

Indiferent de viitoarea destinație a proprietății, fie că intenționezi să devină o opțiune boemă de cazare Ardeal sau altă regiune turistică ori vrei să locuiești acolo, este important să știi în ce direcție te îndrepți cu renovarea. Pentru unele persoane scopul este restaurarea proprietății pentru a o aduce cât mai aproape de starea originală. De cealaltă parte, unele persoane pot dori să renoveze o casă veche pentru a o moderniza.

ADVERTISING

Ceea ce au în comun aceste tipuri de proprietăți este faptul că proprietatea care urmează să fie renovată este veche și adesea nelocuită. În acest context, renovarea acestor case înseamnă mai întâi să le faci din nou locuibile. 

Obținerea autorizațiilor 

Renovarea unei proprietăți vechi nu înseamnă doar multă muncă fizică. Trebuie să treci peste mai multe hopuri, unele dintre ele sub formă de autorizații. 

Pe lângă autorizația de construire, în cazul proprietăților vechi, lucrurile pot fi mai dificile, mai ales dacă respectivul imobil se află într-o zonă istorică. S-ar putea sa ai nevoie de avize specifice și, totodată, să existe restricții de modificare a fațadei. Așadar, înainte de a începe orice lucrare, ar trebui să contactezi autoritatea locală pentru a te asigura că nu îți scapă nimic.

ADVERTISING

Starea de sănătate a proprietății 

Înainte de a începe renovarea trebuie să știi cu ce lucrezi. Fiind pe deplin conștient de starea proprietății sunt șanse mai mari ca proiectul să fie un succes. De aceea, este recomandat să incluzi în bugetul de renovare costul unei expertize a proprietății, inclusiv a sistemelor de încălzire centrală și instalațiilor electrice, care ar putea necesita înlocuire. 

Planificând din timp poti, de asemenea, să bugetezi corect renovarea și chiar să economisești bani. Cu cât ai de-a face cu mai puține surprize pe parcursul renovării, cu atât mai bine. 

Renovarea pentru a locui vs. pentru a vinde/închiria

Poți avea motive diferite pentru care dorești să îți asumi acest proiect. Poate visezi să locuiești într-o proprietate pe care ai reamenajat-o din pasiune. Sau poate renovarea unei case vechi reprezintă o investiție, urmând să o vinzi sau să o închiriezi. Dacă ai ajuns în stadiul în care ai decis să începi acest proces, probabil că ai o idee clară cu privire la scopul pe care îl urmărești cu această renovare și este foarte bine că ai această idee. 

ADVERTISING

De exemplu, dacă știi că această casă, odată renovată, va fi casa ta pentru totdeauna, vei ști ce design, aspect și stil să urmărești cu renovarea. Iar dacă ai cumpărat o casă veche pentru a o renova și apoi a o închiria, te poți orienta după ceea ce este în trend în materie de design interior.

O faci în regim propriu sau contractezi lucrarea?

O astfel de lucrare nu este ieftină, astfel încât, încercarea de a economisi bani la această etapă va însemna o evaluare atentă a abilităților tale și a lucrărilor necesare. 

Există unele lucruri pe care ar trebui să le lași pe seama profesioniștilor, însă, totodată, există lucruri pe care le poți face pe cont propriu, precum vopsirea pereților și decorarea, instalarea pieselor mici de mobilier și accesoriilor de design interior. 

Dacă decizi să apelezi la o firmă specializată, ia în calcul că aceasta s-ar putea ocupa atât de proiectare, cât și de lucrările propriu-zise pentru a face renovarea mai ușoară și mai rapidă. 

Casele vechi au un farmec aparte, au ceva ce lipsește unei proprietăți nou construite, iar păstrarea caracteristicilor acesteia face parte din bucuria de a renova o astfel de proprietate. Cheia este să îmbini farmecul istoric al unei proprietăți vechi cu elemente moderne pentru a crea ceva inedit și, totodată, să asculți sfaturile experților și să planifici în consecință.