Putin pleacă în Mongolia. CPI și Ucraina cer arestarea sa, Kremlinul n-are nicio grijă

Putin pleacă în Mongolia. CPI și Ucraina cer arestarea sa, Kremlinul n-are nicio grijă

Președintele Vladimir Putin este așteptat marți, să ajungă în Mongolia, vizita stârnind controverse, având în vedere că este prima deplasare a liderului rus într-o țară membră a Curții Penale Internaționale (CPI), iar CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin. CPI şi Ucraina au cerut vineri arestarea preşedintelui rus în cursul viitoarei sale vizite în Mongolia, însă Kremlinul s-a declarat liniștit.

Vizat de un mandat de arestare cu privire la suspiciuni de deportare ilegală a unor copii ucraineni către Rusia, Vladimir Putin este aşteptat marţi în Mongolia, prima ţară membră a CPI pe care o vizitează de la emiterea acestui mandat şi care este, în această calitate, obligată să-l aresteze, relatează AFP.

ADVERTISING

La fel ca toate celelalte state membre CPI, Mongolia „are obligaţia să coopereze” cu Curtea, a declarat presei un purtător de cuvânt al acesteia, Fadi el-Abdallah.

Ministerul ucrainean de Externe a solicitat autorităților mongole să-l transfere pe Vladimir Putin Curţii Penale Internaţionale de la Haga.

De partea cealaltă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, a dat asigurări că „nu există niciun fel de îngrijorare” pe acest subiect la Kremlin.

„Avem un dialog excelent cu prietenii noştri mongoli. Bineînţeles că toate aspectele vizitei au fost minuţios pregătite”, a spus Peskov, fără să dea alte detalii.

ADVERTISING

Sancțiunile în cazul în care un stat membru CPI nu respectă deciziile instituției sunt, totuși, modice. Mai exact CPI poate sesiza Adunarea statelor membre, care se reuneşte o dată pe an, și ale cărei eventuale sancțiuni se limitează în principal la o mustrare verbală.

În trecut, și alte personaje controversate vizate de mandate de arestare ale Curţii, precum fostul dictator sudanez Omar el-Bechir, au ajuns în țări semnatare ale Statutului de la Roma, fără să aibă probleme.

Mongolia a semnat Statutul în 2000 şi l-a ratificat în 2002.

ADVERTISING

O țară curtată de marile puteri

Vladimir Putin s-ar face vinovat de crime de război, mai exact de deportarea ilegală de copii din zone ocupate din Ucraina către Federaţia rusă, se arată în mandatul emis de CPI la 17 martie 2023.

Rusia, care nu recunoaște CPI, a respins ferm acuzaţiile formulate împotriva președintelui rus.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a avut grijă, de aproape un an şi jumătate, să evite anumite deplasări în străinătate, cum ar fi summitul BRICS din Africa de Sud (august 2023) sau summitul G20 din India (septembrie 2023).

În schimb, el a avut deplasări în țări care nu sunt membre CPI - China, Coreea de Nord, Azerbaidjan.

În Mongolia, Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu omologul său Ukhnaa Khurelsukh şi să participe la marcarea a 85 de ani de la victoria armatelor sovietică şi mongolă împotriva Japoniei, în Bătălia de la Khalkhin Gol, în 1939.

Precedenta vizită a preşedintelui rus în Mongolia a avut loc în septembrie 2019.

Mongolia este enclavizată între Rusia şi China, care râvnesc la resursele sale naturale bogate şi vor să-şi crească influenţa în această ţară, la fel ca Statele Unite.

La începutul lui august, și secretarul de Stat american Antony Blinken a efectuat o vizită în Mongolia, numind această țară „un partener central” al Washingtonului.

De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron a efectuat o vizită în mai 2023 în Mongolia, interesul Parisului fiind consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul energetic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇