Kievul a pierdut un F-16. Un pilot - simbol al aviației ucrainene a murit

Kievul a pierdut un F-16. Un pilot - simbol al aviației ucrainene a murit

Un avion F-16 s-a prăbușit, luni, în Ucraina, în ceea ce pare a fi un accident. „Moonfish”, un pilot de top și simbol al aviației ucrainene, și-a pierdut viața în accident. Incidentul vine la doar câteva săptămâni după ce avioanele mult așteptate au sosit în țară.

Informația a fost confirmată de o sursă militară ucraineană pentru CNN și de un oficial american al apărării, sub protecția anonimatului, pentru Reuters.

Potrivit oficialului american, prăbușirea nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc și sunt luate în calcul eroarea de pilotaj și probleme mecanice. Însă sursa ucraineană a declarat că Forțele de Apărare ale Ucrainei nu cred că eroarea pilotului a fost cauza incidentului. Accidentul este investigat, iar experți internaționali vor fi invitați să participe la anchetă.

ADVERTISING

CNN informează că pilotul Oleksiy Mes, cunoscut sub numele de „Moonfish", a fost ucis în accident, în timp ce respingea cel mai mare atac aerian al Rusiei de până acum. El a fost înmormântat joi.

O pierdere majoră pentru Ucraina

Moartea pilotului reprezintă o pierdere majoră pentru Ucraina. Primele avioane F-16 au sosit în țară doar în urmă cu câteva săptămâni, la începutul lunii august, iar Moonfish era unul dintre puținii piloți pregătiți să le piloteze, mai scrie CNN.

Moonfish și un alt pilot, Andriy Pilshchikov, cunoscut sub indicativul „Juice", au fost figurile centrale ale campaniei Ucrainei pentru a obține F-16.

ADVERTISING

A fost o luptă dificilă, dar Juice și Moonfish au reușit împreună. Erau tineri și entuziasmați, vorbeau bine engleza și erau dispuși să lupte pentru a aduce avioanele americane pe cerul ucrainean.

Top Gun of Ukraine 🇺🇦

Publicată de Nataliya Poyer pe Duminică, 26 iunie 2022

Pilotarea F-16 era visul lor, iar când Juice a murit într-un accident de avion în timpul unei misiuni de luptă în august trecut, Moonfish și-a propus să îndeplinească acest vis.

Dintre cei doi, Moonfish era cel liniștit: un pasionat de aviație care nu căuta publicitatea. Dar când Juice a murit, Moonfish a fost nevoit să îi ia locul în fața reflectoarelor.

ADVERTISING

Într-un rar interviu acordat CNN, Moonfish a recunoscut că, dacă Juice ar fi fost în viață, el ar fi fost cel care dădea interviuri. Era un om direct, dar care nu vorbea mult, pasionat de meseria sa, stăpân pe sine și care știa totul despre F-16.

"Andriy era ‘omul cu ideile’ și forța principală din spatele întregii inițiative," a spus în interviu Moonfish, explicând că se simte responsabil față de colegul lui, după ce acesta a murit, să aducă avioanele în Ucraina.

Vorbind cu CNN în timpul antrenamentului, Moonfish a pledat pentru stagii prescurtate de antrenament pentru piloții ucraineni: „Am fi putut să studiem complet avionul în timp de pace, dar acum nu avem acest timp".

F-16, folosite în atacurile dezlănțuite ale Rusiei, după Kursk

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a recunoscut, marți, că Forțele Aeriene Ucrainene au folosit F-16 pentru a distruge rachetele și dronele lansate de Rusia luni, în unul dintre cele mai agresive și mari atacuri ale Rusiei de la începutul războiului. Este pentru prima dată când un oficial ucrainean confirmă că avioanele au fost folosite în luptă.

Kievul a așteptat mult timp pentru a obține F-16, chiar dacă Volodimir Zelenski a început să le ceară încă de la începutul invaziei Rusiei.

Multă vreme, țările occidentale au ezitat să furnizeze F-16 Ucrainei. Primele care s-au angajat să furnizeze F-16 au fost Olanda și Danemarca, la începutul verii anului 2023, dar a mai durat câteva săptămâni până când SUA a aprobat transferul.

În timpul ăsta, un grup de piloți ucraineni și-a început antrenamentul în SUA, în toamna lui 2023. Deși în mod normal instruirea unui pilot pe F-16 durează un an de zile, Moonfish și colegii lui au fost nevoiți să învețe totul în șase luni.

Ucraina are mari așteptări de la avioanele F-16, care sunt multirol: pot oferi acoperire aeriană pentru trupe, atacă ținte la sol, se pot confrunta cu avioane inamice și pot intercepta rachete. Cu armamentul potrivit, F-16 ar putea descuraja bombardierele de luptă rusești să se apropie de câmpul de luptă.

Cu toate acestea, avioanele nu sunt o soluție miraculoasă. Ucraina le poate folosi pentru ca Rusia să nu mai aibă controlul total asupra cerului, dar experții spun că acestea au capacități inferioare celor mai moderne avioane de luptă rusești, care ar fi avantajate într-o luptă aeriană cu F-16.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇