Ce mai face ION, roboțelul lui Ciucă. Lumea l-a uitat, dar el și-a atins scopurile

Ce mai face ION, roboțelul lui Ciucă. Lumea l-a uitat, dar el și-a atins scopurile

Pentru ION – consilierul bazat pe inteligență artificială al lui Nicolae Ciucă – faima a fost de scurtă durată.

Cu toate astea, el și-a atins scopurile, a explicat expertul în e-guvernare Andrei Nicoară, invitat la podcastul Digital Shift.

ION a fost prezentat publicului pe 1 ianuarie 2023 ca prim consilier bazat pe inteligență artificială al lui Nicolae Ciucă, pe atunci premier al României. În timpul evenimentului, Ciucă i-a adresat întrebări lui ION, iar acesta a răspuns.  

ciuca-ion
Nicolae Ciucă, în timpul dialogului regizat cu ION. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

La insistențele presei, profesorul Nicu Sebe - șeful echipei de cercetare care l-a creat pe ION – a precizat că dialogul lui ION cu Nicolae Ciucă a fost regizat.

ADVERTISING

ION a fost, apoi, dus în mai multe locuri din țară și expus în diverse medii, astfel încât românii să îi poată spune ce îi preocupă, iar inteligența artificială să afle și să învețe de la ei.

În scurt timp, ION a intrat într-un con de umbră.

Există și atăzi. Doar că nu prea se mai bucură de atenție.

Are site, dar informațiile arată că a rămas încremenit, undeva între Faza 1 de dezvoltare și Faza 2.

Pe pagina sa de Instagram, cea mai recentă postare e de la Crăciunul trecut. Pe pagina de Facebook – pe lângă postarea de Crăciun – mai apar două: pe 8 martie și pe 27 august.

În această postare, ION le este prezentat studenților care fac internship la Guvern de un secretar de stat de la Ministerul Digitalizării.

ADVERTISING

În rest, nu prea mai vorbește nimeni despre ION. Actualul premier, Marcel Ciolacu, nu s-a referit la el, n-a anunțat că i-ar cere sfatul sau că ar vrea să continue să-l promoveze public.

Cu toate astea, ION n-a fost creat în zadar, a declarat expertul în e-guvernare Andrei Nicoară.

„ION și-a atins scopul. Marea lui realizare a fost prezența României în mass-media internațională, pentru 24 de ore. A fost un hit de presă. Și încă unul ieftin. O investiție perfectă.

Pentru domnul Ciucă a fost o pierdere, pentru că s-a făcut de râs. Dar e problema lui că a acceptat să joace în piesa asta. Asta e. Se cheamă că e politician, nu?

ADVERTISING

Iar pentru echipa care l-a făcut au fost diverse oportunități individuale. Deci cred că și ei și-au scos investiția.

Spre exemplu, consilierul ministrului Digitalizării care se ocupa la vremea aceea, că era în funcție ministrul Burduja, a ajuns la NATO, pe zona de AI, la DIANA.

I-o fi pus o pilă ION? Că îți trebuie ceva prestanță și un CV ca să avansezi, nu?”, a mai precizat Andrei Nicoară.

Fostul consilier al ministrului Sebastian Burduja care a anunțat că lucrează la componenta de inteligență artificială a NATO se numește Ioan Istrate.

Andrei-Nicoara-la-Digital-Shiht-in-dialog-cu-Gabri
Andrei Nicoară, invitat la podcastul Digital Shift. Foto: Alexandru Nistor

„ION, în sine, a fost gândit ca o metodă de cercetare sociologică asupra opiniei publicului, asupra anumitor subiecte.

Se numește analiză de sentiment și România are instituții care pot să pună pe masa primului ministru un raport cu date despre opinia publică pe anumite subiecte.

Se putea face (și cu ION – n.red.) numai că nu a ajuns să fie un produs real. A fost doar un instrument de marketing. Și, din punct de vedere al comunicării de marketing, a fost o chestiune jucată riscant.

Se putea face același lucru cu aceleași rezultate și cu pierderi de imagine mult mai mici. Dacă erau mai profesioniști în ale comunicării care să se ocupe.

Ei l-au riscat pe primul ministru. Puteau să obțină același lucru, dar cu o altă poveste de vânzare”, ne-a declarat Andrei Nicoară.

Pentru mai multe detalii despre cum evoluează digitalizarea României, ascultă integral episodul podcastului Digital Shift la care a fost invitat expertul în e-guvernare Andrei Nicoară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇