Rusia: La vânătoare de oameni cu drone în Ucraina

Rusia: La vânătoare de oameni cu drone în Ucraina

Luni în şir, civilii din apropierea frontului au fost terorizaţi de atacuri ruseşti cu drone în Ucraina. Unele dintre ele ar putea fi crime de război. O investigaţie DW încearcă să identifice posibili făptaşi.

Dronele ruseşti care au dat târcoale ore întregi casei lui Liubov şi Volodimir Kindrat în februarie 2024 au provocat în cele din urmă distrugeri însemnate. Două dintre drone, încărcate cu explozivi, au distrus poarta de metal a garajului şi le-au avariat maşina. Dronele „au putut fi auzite toată ziua”, îşi aminteşte Volodimir, în vârstă de 59 de ani.

Cel târziu din toamna anului 2023, dronele ruseşti au făcut ravagii în Berislav, un mic orăşel din apropiere de Herson, în sudul Ucrainei, situat pe malul Niprului. DW a analizat mai bine de 100 de atacuri, majoritatea raportate pe Telegram de autorităţile ucrainene. Între septembrie 2023 şi iulie 2024, ele au numărat mai bine de 100 de atacuri, soldate cu moartea a 16 civili şi rănirea altor aproape 130 în Berislav şi satele din împrejurimi.

Pe lângă o cercetare amănunţită din surse deschise, echipa de investigaţie a DW a realizat şi zeci de interviuri cu oficiali ucraineni, analişti de război, experţi în materie de drone, ONG-uri de la faţa locului şi supravieţuitori ai atacurilor cu drone. Ei toţi se referă la acelaşi lucru: este posibil ca armata rusă să fi folosit sistematic şi fără deosebire drone împotriva civililor.

ADVERTISING

Două ONG-uri au sprijinit DW în procesarea şi analizarea datelor culese pentru această investigaţie. Proiectul Eyes on Russia al Centre for Information Resilience şi Arhiva Ucraina a Mnemonic sunt dedicate expunerii, strângerii de dovezi şi arhivării cazurilor de încălcare a drepturilor omului şi crimelor de război.

Berislav sub atac

Regiunea Herson a fost ocupată de trupe ruse în martie 2022, dar a fost recucerită de armata ucraineană în toamna aceluiaşi an. Ruşii s-au retras pe malul opus al Niprului, în zona pe care o menţin sub ocupaţie de la primele zile ale invaziei la scară mare.

Dronele care au terorizat populaţia din Berislav începând din septembrie 2023 sunt de tip First Person View, prescurtat drone FPV. Acestea au un rol central în războiul din Ucraina, ambele tabere le folosesc. Când sunt dotate cu explozibili, dronele FPV pot fie lansa mici bombe în timpul zborului, fie realiza atacuri autodistructive asupra ţintelor, camerele lor video oferind imagini operatorilor în timp real.

"Astfel de drone sunt arme de înaltă precizie", a declarat Wayne Jordash, adăugând că "spaţiul pentru accidente şi distrugeri incidentale" este limitat. Juristul britanic Jordash, care poartă titlul onorific de consilier regal, este preşedintele Global Rights Compliance, o organizaţie non-profit, specializată în drept umanitar internaţional. El îi consiliază pe procurorii din Ucraina de la începutul acestui război.

Dronele FPV nu au jucat un rol major în conflictele internaţionale înainte de invazia la scară largă din Ucraina. Dar aceasta nu este în opinia sa un obstacol legal în calea cercetărilor în faţa instanţelor internaţionale.

Dreptul umanitar internaţional obligă forţele militare să distingă între ţinte militare şi civile înaintea lansării unui atac. În plus, ele sunt obligate să reducă la minimum pierderile în rândul civililor. Potrivit lui Jordash, încălcări severe ale acestor principii "vor fi clasificate drept crime de război şi dronele nu fac excepţie de la asta".

Ţintirea intenţionată a civililor va fi considerată crimă de război.

"Joc pe computer" în viaţa reală

Potrivit martorilor, dronele zboară peste Berislav în fiecare zi, de la răsărit până la apus. Liubov Kindrat, care s-a refugiat împreună cu soţul ei într-o zonă mai sigură a Ucrainei după atac, spune că a avut sentimentul că soldaţii ruşi practicau un joc pe computer cu "ţinte vii".

Alţi supravieţuitori îşi amintesc că au fost "vânaţi" de dronele ruseşti. DW a putut să geolocalizeze şi să verifice independent şapte atacuri cu drone soldate cu victime în rândul civililor din Berislav.

Astăzi, Berislav pare un oraş-fantomă. Mai bine de 90 la sută din cei 11.000 de localnici care trăiau acolo înainte de război s-au refugiat. În urmă au rămas vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi. Unele din victimele civile aveau vârste de peste 61 de ani.

Potrivit experţilor, dronele FPV pot zbura până la 15 kilometri, înainte de a li se termina bateria sau de a pierde semnalul. Luând în considerare distanţa pe care o pot parcurge şi traiectoria, şi ţinând seama de faptul că ele adesea se întorc la operator după ce şi-au lansat încărcătura, DW a putut reconstitui zona de pe celălalt mal al Niprului, controlat de ruşi, de unde foarte probabil aceste atacuri au fost duse la îndeplinire.

Mai multe unităţi sunt suspectate

Nu este posibil să se atribuie toate atacurile cu drone din Berislav unei singure unităţi ruseşti, fiindcă ele sunt în constantă mişcare. Dar DW a identificat trei unităţi care s-au aflat în zonă din primăvara lui 2023 sau chiar de la sfârşitul anului 2022.

Una din ele este a 10-a brigadă pentru scopuri speciale, o unitate din cadrul serviciului de informaţii al armatei ruse. În iunie, autorităţile ucrainene au demarat o investigaţie împotriva unui soldat al acestei unităţi sub motiv că a folosit o dronă pentru a ataca civili. În afara acestui precedent, puţine se ştiu despre operaţiunile pe care le derulează. Doar că unitatea aceasta a fost dotată cu drone.

Apoi mai este a 250-a brigadă de infanterie motorizată, care pare să se concentreze pe atacarea vehiculelor militare şi civile, parcate sau în mers, cu sau fără pasageri. Materiale video cu aceste atacuri, înfăţişând drone care lansează muniţia şi explozii, au fost în mod repetat publicate pe Telegram, cu precădere de un cunoscut blogger militar şi soldat care se concentrează pe regiunea Herson. DW a reuşit să geolocalizeze 15 incidente atribuite acestei unităţi de infanterie.

Pe lângă unul din clipurile video arătând distrugerea unor vehicule, DW a găsit de asemenea o postare incriminatorie a unui operator de drone, care aparent lucrează pentru brigada 205. El a scris: "ei toţi sunt distruşi", adăugând, în mod fals, că în Berislav nu au mai rămas civili. Potrivit lui Wayne Jordash, această declaraţie scrisă "nu este doar un caz plauzibil, ci un caz solid de crime de război". Soldatul "nu a făcut nicio referire la modalităţile prin care vrea să reducă pagubele civile. El efectiv a decis că fiecare individ este o ţintă militară legitimă".

Un nou tip de dronă

A treia unitate în chestiune se intitulează BARS-33, un grup de voluntari cunoscut şi sub denumirea Batalionul Marghelov, purtând numele unui faimos general al Armatei Roșii din Uniunea Sovietică. BARS-33 a fost format pentru întărirea forţelor regulate şi a fost trimis în zonă în mai 2023.

Decizia fondării acestui batalion îi aparţine lui Vladimir Saldo, guvernatorul părţii din Herson controlate de Rusia. Până astăzi el rămâne unul din principalii suporteri, împreună cu Konstantin Basiuk, un fost agent KGB care reprezintă astăzi în calitate de Senator partea ilegal anexată a Hersonului ucrainean în Consiliul Federaţiei Ruse de la Moscova.

În octombrie 2023 Saldo a anunţat pe Telegram că unitatea a testat o nouă dronă FPV în timpul luptelor, cu denumirea "Veles". BARS-33 a postat materiale video cu folosirea acestei drone pentru a lovi pretinşi militari ucraineni. DW a geolocalizat acele atacuri. Toate au ţintit Berislav şi împrejurimile sale.

"Veles” este produsă de o companie cu denumirea Aero-Hit din estul îndepărtat al Rusiei, şi are legături cu Basiuk, după cum arată documentele companiei.

În iunie, Departamentul Trezoreriei al SUA a impus sancţiuni împotriva companiei Aero-Hit, afirmând că "drone Veles au fost folosite de trupe ruse staţionate la Herson împotriva unor ţinte ucrainene". În aceeaşi lună, preşedintele director general Viktor Iatsenko a declarat că BARS-33 este "clientul-ţintă" pentru Veles, adăugând că operatorii au înregistrat "mai bine de 400 de folosiri cu succes în misiuni de luptă".

Confruntată cu descoperirile DW, Aero-Hit a declarat că este "o companie non-militară şi nu cooperează cu Ministerul Apărării".

Este posibil să nu se poată dovedi în cele din urmă cine a ordonat şi a executat atacurile împotriva civililor şi infrastructurii civile din Berislav. Dar cele descoperite arată în direcţia celor trei unităţi. DW a reușit să verifice că a 10-a brigadă pentru scopuri speciale, batalionul 205 de infanterie motorizată şi unităţi ale BARS-33 au operat drone în zonă.

În plus, este cert că o nouă dronă de fabricaţie rusească a fost testată în regiunea Herson. După cum îşi aminteşte supravieţuitoarea unui atac cu dronă Liubov Kindrat, ei au făcut "antrenamente pe populaţia locală". Mai multe alte surse cu care DW a stat de vorbă au declarat independent una de alta că Berislav a fost folosit efectiv ca teren de antrenament pentru operatorii de drone ruşi pentru a-şi îmbunătăţi capacitățile.

DW s-a adresat administratorilor a două canale Telegram relevante pentr această investigaţie şi i-a confruntat pe politicienii locali Saldo şi Basiuk, BARS-33 şi Ministerul rus al Apărării cu descoperirile sale. Niciunul nu a oferit un răspuns.

Autori: Esther Felden | Julett Pineda | Nina Werkhäuser | Igor Burdyga


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇