În ultimii ani a existat o dorință foarte mare de intrare la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității București, în 2024 au fost 18 candidați pe un singur loc.
Candidații sunt foarte diferiți – de la elevi care abia au terminat liceul până la candidați de 40 de ani care doresc să facă o reconversie profesională și asta li se pare că li se potrivește.
De ce a devenit atât de atrăgătoare această meserie?
Unul dintre motive ar fi că românii și-au schimbat mult modul în care percep ce este și ce face un psiholog, a început să dispară ideea că dacă mergi la psiholog înseamnă că ești nebun. La fel şi mituri de genul că problemele personale se rezolvă în familie sau dacă mergi la psiholog înseamnă că ești o persoană slabă și incapabilă să își rezolve propriile probleme.
Un alt motiv ar fi că multora li se pare ușor și dacă dai niște sfaturi bune unor prieteni sau rude înseamnă că poți face și asta fără probleme, ceea ce este foarte departe de adevăr.
Alții fac din asta un hobby, lucru cu care nu sunt neapărat de acord, în sensul în care această meserie, pentru că este o meserie, nu poate fi doar un hobby. Asta ne-ar împiedeca să ne implicăm suficient de mult și de eficient în relația terapeutică.
Alții cred că or să ajungă să câștige mulți bani destul de repede și atunci se duc către această meserie, este un mit, dar îl regăsim destul de mult pe tot ce înseamnă online și TV, cei care fac asta de peste 10 ani știu ce vorbesc și cât de greu este.
Și, nu în ultimul rând, sunt cei care nu știu ce vor să facă cu viața lor și li se pare că a fi psiholog e ceva la îndemâna oricui și atunci se îndreaptă către Facultatea de Psihologie, fără să aibă o perspectivă reală despre ce înseamnă să fii psiholog.
Pentru cei care sunt interesați de această meserie îi sfătuiesc să facă înainte voluntariat într-un ONG sau o instituție a statului, pe lângă un psiholog, vreo 6 luni, ca să poată avea măcar o mică idee despre ceea ce urmează.