Antony Blinken anunță că Israelul a acceptat o propunere pentru încetarea focului în Gaza

Antony Blinken anunță că Israelul a acceptat o propunere pentru încetarea focului în Gaza

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat luni că israelienii au acceptat o propunere pentru încetare a focului în Gaza. Declarația a fost făcută la finalul unei întâlniri cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu. Blinken a cerut Hamas să accepte propunerea.

Blinken a declarat că Benjamin Netanyahu a fost de acord cu propunerea care ar putea duce la încetarea focului și la întoarcerea în Israel a ostaticilor israelieni, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Blinken a descris întâlnirea cu Netanyahu ca fiind „constructivă” și a spus că violența comisă de coloniștii din Cisiordania a apărut în discuție. Totuși, secretarul de stat nu a dat detalii.

ADVERTISING

El a cerut Hamas să accepte propunerea ceea ce ar duce la încetarea focului în Gaza.

Antony Blinken a adăugat că va călători în curând în Egipt și Qatar și că Israelul s-a angajat să trimită o echipă de experți în cele două țări.

Detalii de la Netanyahu

Detalii a dat într-o declarație ulterioară prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

El a spus că doreşte să fie eliberaţi "maximum de ostatici în viaţă" încă din prima fază a unui plan în trei etape propus de SUA pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza, informează AFP, citată de Agerpres.

ADVERTISING

„Aş vrea să subliniez eforturile pentru eliberarea unui număr maxim de ostatici în viaţă de la prima etapă a acordului", a afirmat Netanyahu într-o înregistrare video difuzată după întrevederea cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Acest plan prevede într-o primă fază un armistiţiu de şase săptămâni însoţit de o retragere israeliană din zone dens populate în Gaza şi eliberarea unui anumit număr dintre cei 111 de ostatici răpiţi pe 7 octombrie în Israel în timpul atacului mişcării islamiste Hamas şi încă reţinuţi în Gaza.

ADVERTISING

Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană afirmă de mai multe săptămâni că susţin acest plan, însă Hamas acuză Israelul că a adăugat „noi condiţii" care îi sunt „impuse prin dictate americane".

Netanyahu a spus că „nu poate fi flexibil" asupra unor puncte şi pledează pentru „negocieri, nu pentru un schimb când nu se face decât să se dea fără să se primească nimic".

Ca reacţie la declaraţiile lui Blinken, care a pledat din nou luni în Israel pentru a se ajunge cât mai repede la un acord asupra Fâşiei Gaza, Forumul familiilor ostaticilor a îndemnat „toate părţile vizate să semneze un acord cât mai curând posibil".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇