Așteptatul interviu realizat de Elon Musk cu Donald Trump: Multă laudă, puțină politică. X a avut probleme tehnice mari (Audio)

Așteptatul interviu realizat de Elon Musk cu Donald Trump: Multă laudă, puțină politică. X a avut probleme tehnice mari (Audio)

Interviul candidatului republican la președinție, Donald Trump, cu antreprenorul miliardar Elon Musk pe platforma X a lui Musk, a început luni seară, după o întârziere semnificativă cauzată de probleme tehnice care au împiedicat mulți utilizatori să acceseze transmisiunea live.

Un atac cibernetic încă neconfirmat

Musk, care și-a exprimat sprijinul pentru Trump, a început evenimentul la ora 20:42 (0042 GMT marți), cu mai mult de 40 de minute după ora programată, relatează Reuters.

El a dat vina pe dificultăți cauzate de un atac de tip distributed denial-of-service (DDoS), în care un server sau o rețea este supraîncărcată cu trafic pentru a fi blocată, deși afirmația sa nu a fost confirmată.

Peste 1,3 milioane de persoane ascultau interviul live, la aproximativ 45 de minute de la începutul conversației, potrivit unui contor pe platforma X.

Trump a încercat să transforme problemele într-un avantaj, felicitându-l pe Musk pentru numărul mare de persoane care au încercat să se conecteze.

ADVERTISING

Fostul președinte a părut uneori că vorbește cu un șuierat, au remarcat mulți ascultători de pe X. Unii au spus că îl făcea să sune ca un personaj de desene animate, alții au sugerat că ar putea fi din cauza problemelor de compresie a sunetului.

Problemele tehnice au amintit de un eveniment similar pe X din mai 2023, când guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a avut un început haotic al campaniei sale pentru nominalizarea republicană la președinție, din cauza unor defecțiuni pe platformă.

La acea vreme, Trump l-a ironizat pe DeSantis pe propria sa platformă de social media, Truth Social. „Butonul meu Roșu este mai mare, mai bun, mai puternic și funcționează (ADEVĂRAT!)”, a postat Trump. „Al tău nu funcționează.”

Înaintea evenimentului de luni, Musk a scris: „Voi face câteva teste de scalare a sistemului în această seară și mâine, în pregătirea conversației”.

ADVERTISING

X nu a răspuns la solicitările de detalii sau dovezi ale presupusului atac cibernetic.

Multă laudă, puțină politică

Musk a petrecut o mare parte a începutului interviului lăudându-l pe Trump pentru curajul său în timpul atentatului asupra vieții sale din 13 iulie, când urechea sa a fost atinsă de un glonț.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, și-a anunțat sprijinul pentru Trump la scurt timp după împușcătură. În 2020, l-a susținut pe președintele democrat Joe Biden, dar de atunci s-a orientat spre dreapta.

Trump a spus că intenționează să revină în Butler, Pennsylvania, locul atacului, pentru un miting în octombrie.

Pe măsură ce conversația s-a desfășurat, Trump a exprimat combinația sa obișnuită de nemulțumiri, afirmații exagerate și atacuri personale, în timp ce Musk a oferit ocazional încurajări.

Trump a susținut fără dovezi că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă ar fi fost încă președinte și i-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, pe președintele chinez Xi Jinping și pe liderul nord-coreean Kim Jong Un - toți lideri autoritari - ca fiind „la apogeul jocului lor”.

ADVERTISING

El și-a exprimat, de asemenea, furia că vicepreședintele Kamala Harris l-a înlocuit forțat pe Joe Biden.

„Ea nu a acordat un interviu de când a început toată această farsă”, a spus Trump, susținând în mod fals că renunțarea lui Biden a fost un „puci”.

Trump conducea în fața lui Biden în multe sondaje din statele-cheie pentru rezultatul alegerilor din 5 noiembrie, dar acum este depășit de Harris în unele dintre aceleași state.

Într-un interviu lipsit de detalii politice, Trump a părut, de asemenea, să-l laude pe Musk pentru concedierea angajaților.

„Adică, mă uit la ceea ce faci. Intri, spui doar: ‘Vrei să demisionezi?’ Ei fac grevă - nu voi menționa numele companiei - dar fac grevă. Și tu spui: ‘E în regulă, sunteți cu toții concediați.’”

Trump se întoarce pe X

Interviul i-a oferit lui Trump ocazia de a recâștiga atenția publicului într-un moment în care campania sa se confruntă cu noi obstacole.

Harris a șters avansul lui Trump în sondajele de opinie și a energizat alegătorii democrați cu o serie de mitinguri pline de entuziasm, de când l-a înlocuit pe Biden, în urmă cu trei săptămâni. Ea urmează să fie nominalizată oficial la Convenția Națională Democrată de săptămâna viitoare din Chicago.

Trump s-a întors pe X, cu o serie de postări luni, pentru prima dată într-un an, reactivând un cont care a servit ca principală metodă de comunicare în campaniile sale anterioare și în cei patru ani la Casa Albă, inclusiv în atacul susținătorilor săi din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului. Când a fost și suspendat, ca urmare a îndemnurilor la violență lansate de fostul președinte.

Accesul lui Trump la contul său, @realDonaldTrump, a fost restabilit la o lună după ce Musk a devenit proprietarul X.

Trump postează frecvent pe platforma sa Truth Social, lansată în februarie 2022, dar postările sale de acolo ajung la un public mult mai redus decât pe X.

Musk îl susține pe Trump

Musk, care se află la conducerea companiei de mașini electrice Tesla, a susținut afirmațiile false ale lui Trump despre fraudele electorale și politicile de imigrație ale lui Biden.

Musk a creat un grup extern de cheltuieli pentru a susține campania lui Trump. Comitetul de acțiune politică este acum investigat în Michigan pentru posibile încălcări ale legilor statului privind colectarea informațiilor despre alegători.

Trump, un critic vechi și consecvent al vehiculelor electrice, și-a schimbat tonul după sprijinul acordat de Musk.

„Sunt pentru mașini electrice. Trebuie să fiu, pentru că Elon m-a susținut foarte puternic. Deci nu am de ales”, a spus Trump la un miting de la începutul lunii august.

Președintele United Auto Workers, Shawn Fein, care face campanie în sprijinul lui Harris, l-a numit pe Trump un „trădător”.

Administrația Biden a lucrat pentru a populariza vehiculele electrice prin reduceri de taxe și alte forme de sprijin, ca parte a obiectivului său mai larg de reducere a emisiilor de carbon, responsabile de schimbările climatice.

Republicanii din Congres, inclusiv partenerul de campanie al lui Trump, senatorul JD Vance, s-au opus acestor subvenții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇