Incendiile amenință Atena. Localități și spitale evacuate. Pompierii români se luptă cu flăcările de 25 de metri care s-au răspândit "ca fulgerul" (Foto&Video)

Incendiile amenință Atena. Localități și spitale evacuate. Pompierii români se luptă cu flăcările de 25 de metri care s-au răspândit "ca fulgerul" (Foto&Video)

Un incendiu de vegetaţie care înaintează rapid, alimentat de vântul puternic, făcea ravagii în apropiere de Atena, mistuind copaci, case şi maşini şi forţând evacuarea unor spitale.

Autorităţile elene au ordonat luni evacuarea mai multor comunităţi din suburbiile din nord-estul Atenei, după evacuarea oraşului Marathon cu o zi înainte.

A fost deschis stadionul olimpic OAKA, din nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane evacuate.

Doi pompieri au fost răniţi şi 13 persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii, potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor, relatează AFP.

Simos Roussos, primarul din Chalandri, una dintre cele mai mari suburbii ale Atenei, cu o populaţie de peste 70.000 de locuitori, a cerut locuitorilor din zonele apropiate de incendiu să îşi părăsească locuinţele. "Din cauza direcţiei vântului, am decis o evacuare preventivă (...) Incendiul este foarte aproape", a declarat el, pentru postul public de televiziune ERT.

Sute de incendii de vegetaţie au izbucnit în Grecia începând cu luna mai. În timp ce incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, vremea extraordinar de caldă şi uscată legată de schimbările climatice a făcut ca acestea să fie mai frecvente şi mai intense, potrivit oamenilor de ştiinţă, relatează Reuters.

ADVERTISING

Peste 560 de pompieri - inclusiv din România - sprijiniţi de voluntari, 17 bombardiere cu apă şi 15 elicoptere se luptă cu cel mai recent incendiu de vegetaţie din Grecia, care a izbucnit duminică la ora locală 15.00 lângă Varnavas, la 35 km nord de capitală.

pompieri romani foc Grecia
Foto: Facebook/IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Luni dimineaţă, incendiul se extinsese spre sud şi ardea pe mai multe fronturi, inclusiv în satul Grammatiko, în oraşul antic Marathon, municipalitatea Nea Makri de la malul mării şi Muntele Penteli, chiar la nord de Atena.

Vântul puternic schimbă constant direcţia flăcărilor.

ADVERTISING

Avertisment de la medici

În timp ce fumul ajungea în capitala Greciei, Uniunea Pneumologilor a avertizat că oamenii ar trebui să evite exerciţiile în aer liber, iar femeile însărcinate şi persoanele fragile ar trebui să îşi limiteze mişcările afară.

Condiţiile meteo extreme sunt aşteptate să continue pe tot parcursul săptămânii, Iar fumul acoperă acum o parte din Atena.

Temperaturi de 39°C şi vânt de peste 50 km/h sunt aşteptate în regiune, potrivit serviciilor meteo.

Incendiile l-au determinat pe prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis să îşi întrerupă vacanţa şi să revină la Atena duminică seara.

ADVERTISING

Avioanele de stingere a incendiilor şi-au întrerupt operaţiunile peste noapte şi au reluat eforturile luni dimineaţă.

Cel puţin trei spitale au fost evacuate în Penteli.

Incendiul, cu flăcări înalte de până la 25 de metri, s-a răspândit "ca fulgerul" din cauza vântului puternic, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis.

Nori groşi de fum au întunecat cerul deasupra Atenei duminică seara.

Câteva ore mai târziu, flăcările ardeau în apropierea suburbiei rezidenţiale Dionysos, la aproximativ 23 km nord-est de centrul oraşului, şi în zonele din apropiere.

pompieri pe casa Grecia
Foto: Facebook/IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Giorgos Tsevas, 48 de ani, din Polydendri, un sat al cărui nume înseamnă "mulţi copaci" în greacă, era disperat: "Totul arde. Aveam 200 de măslini şi au dispărut cu toţii".

Grecii au încă în minte imaginile dureroase ale unui incendiu din 2018 care a ucis 104 persoane în oraşul litoral Mati, în apropierea capitalei.

Grecia va înregistra cea mai caldă vară din istorie

După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată şi perioade lungi cu precipitaţii puţine sau deloc, se preconizează că Grecia va înregistra cea mai caldă vară din istorie.

Iunie şi iulie au fost cele mai calde luni de la începutul înregistrărilor, în 1960.

Autorităţile sunt în alertă maximă de incendiu până joi, în timp ce experţii meteorologi au avertizat că vine o "săptămână foarte dificilă".

"Jumătate din Grecia va fi pe roşu", a declarat sâmbătă ministrul pentru criză climatică şi protecţie civilă, Vassilis Kikilias, menţionând temperaturi de 40 de grade Celsius, pe fondul vântului puternic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇