Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat astăzi un raport privind România, care evaluează progresele înregistrate în implementarea recomandărilor emise în lupta anticorupție.
GRECO concluzionează că România a implementat în mod satisfăcător sau a tratat într-o manieră satisfăcătoare 8 din cele 13 recomandări.
”În ceea ce privește membrii Parlamentului, este foarte regretabil că nu s-au înregistrat progrese în privința celor cinci recomandări formulate în ultimul raport. Este important ca transparența procesului parlamentar să fie îmbunătățită în continuare și ca utilizarea procedurilor urgență să fie redusă.
Conflictele de interese și regulile cu privire la modul în care parlamentarii interacționează cu grupurile de lobby trebuie legiferate”, precizează raportul.
Atât în privința judecătorilor, cât și a procurorilor, eforturile depuse pentru creșterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii și al Inspecției Judiciare în răspunsul la riscurile pentru integritate au fost acum remarcate pozitiv în implementarea noilor legi privind sistemul judiciar.
Implementarea lor până în prezent este promițătoare, totuși GRECO încurajează autoritățile române să rămână vigilente.
GRECO salută faptul că s-au luat măsuri legislative care respectă în mare măsură cele două recomandări adresate. În special, noile legi privind sistemul judiciar din 2022 au vizat asigurarea unei independențe mai puternice procurorilor.
Ele prevedeau, de asemenea, claritate și predictibilitate în ceea ce privește răspunderea judecătorilor și procurorilor pentru erori judiciare.
În ceea ce privește independența Parchetului, GRECO ia act de faptul că este în curs de desfășurare introducerea unor garanții suplimentare, care rezultă din munca unui grup de experți români la nivel înalt, care a abordat recomandările restante ale Comisiei de la Veneția.
GRECO cere României să implementeze recomandările rămase în următoarele 12 luni.
Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism care își propune să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea conformității acestora cu standardele anticorupție.
Acesta ajută statele să identifice deficiențele din politicile naționale anticorupție, stimulând reformele legislative, instituționale și practice necesare.