Efectul ciudat pe care un nume îl are asupra noastră

Efectul ciudat pe care un nume îl are asupra noastră

Numele chiar poate influența modul în care arăți sau în care ajungi să arăți, sugerează un studiu recent.

Cercetătorii de la universitățile Reichmann și Ebraică din Ierusalim au ajuns la concluzia că numele pe care îl purtăm are un efect asupra noastră, în sensul că, în timp, tindem să răspundem ”așteptărilor” societății, ajungând să arătăm așa cum ne ”cere” numele.

În cadrul studiului, realizat pe copii și adulți, participanții (atât copii, cât și adulți) au ghicit corect numele adulților pe baza înfățișării lor. Însă când au fost puși să ghicească numele copiilor, nu s-au mai descurcat la fel de bine, semn că ajungem să ne supunem stereotipurilor în timp, pe măsură ce îmbătrânim, scrie Eurek Alert.

ADVERTISING

Practic, oamenii ajung să își adapteze înfățișarea în timp pentru a se potrivi cu numele lor.

Studiul a implicat și algoritmi de învățare automată, care au confirmat că adulții cu același nume tind să arate mai asemănători între ei decât adulții cu nume diferite. În schimb, aceleași tendințe nu au fost observate la copii cu nume similare, ceea ce sugerează că influența socială devine mai pronunțată pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Cercetarea confirmă faptul că așteptările sociale legate de nume pot modela aspectul unei persoane, confirmând impactul profund al stereotipurilor și al etichetelor sociale.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇