Tensiuni în Orientul Mijlociu: Hezbollah a lansat zeci de rachete asupra Israelului. Hamas a început alegerea unui nou lider. Mesaj de la Biden

Tensiuni în Orientul Mijlociu: Hezbollah a lansat zeci de rachete asupra Israelului. Hamas a început alegerea unui nou lider. Mesaj de la Biden

Noi evoluții în climatul tensionat din Orientul Mijlociu: Hezbollah a anunțat că a lansat zeci de rachete asupra Israelului, în timp ce Hamas a început procesul de alegere a unui nou lider, după asasinarea lui Ismael Haniyeh.

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a afirmat sâmbătă seara că a lansat „zeci” de rachete în nordul Israelului, în semn de „solidaritate” cu palestinienii din Gaza şi ca represalii la atacurile israeliene asupra sudului Libanului, scrie AFP.

„Rezistenţa islamică a adăugat noua aşezare Beit Hillel (nord) pe lista sa de ţinte şi a bombardat-o pentru prima dată cu zeci de rachete", a afirmat mişcarea proiraniană într-un comunicat.

ADVERTISING

Iranul a promis o ripostă „severă" împotriva Israelului, pe care îl acuză de asasinarea şefului Hamas, Ismael Haniyeh, miercuri, la Teheran. Moarte sa a avut loc la câteva ore după ce Israelul l-a ucis pe comandantul Hezbollah Fuad Shukr la Beirut.

Hamas își alege noul lider

De asemenea, Hamas, gruparea islamistă palestiniană care controlează Fâşia Gaza, a anunţat într-un comunicat, că a lansat un proces de consultare pentru alegerea unui nou lider după moartea lui Ismail Haniyeh, relatează Reuters.

Contextul acestei succesiuni care intervine în plin război în Fâşia Gaza riscă să influenţeze mai mult viitorul Hamas decât alegerea persoanei care îi va urma în funcţie lui Ismail Haniyeh, care a ocupat acest post din 2017.

ADVERTISING

În pofida apariţiei unor profile considerate ca moderate, membrii Hamas rămân ataşaţi unei abordări fără concesii a luptei pentru existenţa unui stat palestinian, remarcă AFP.

După asasinarea liderului său, ar fi "iraţional din punct de vedere politic" ca succesorul lui să fie înclinat la flexibilitate faţă de Israel, a declarat Tahani Mustafa, din cadrul International Crisis Group (ICG).

De asemenea, se va ţine cont de "relaţiile cu ţări arabe şi islamice", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul mişcării.

Mesaj de la Biden

Un mesaj a avenit și de la președintele Joe Biden. El și-a exprimat speranţa că Iranul se va retrage în ciuda ameninţării sale de a răzbuna asasinarea liderului Hamas la Teheran, în timp ce creşte temerea că războiul Israelului împotriva militanţilor palestinieni din Gaza ar putea escalada într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, scrie Reuters.        

ADVERTISING

Întrebat de reporteri dacă Iranul se va retrage, Biden a spus sâmbătă: "Sper că da. Nu ştiu".               

Căutând să consolideze apărarea în Orientul Mijlociu ca răspuns la ameninţările din partea duşmanilor Israelului, Pentagonul a declarat vineri că va desfăşura avioane de luptă şi nave de război suplimentare în regiune.               

Moartea lui Haniyeh a fost una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri importante ale Hamas, în timp ce războiul din Gaza se apropie de cea de-a 11-a lună, şi a alimentat îngrijorarea că conflictul din Gaza se transformă într-un război mai larg în Orientul Mijlociu.               

Statele Unite şi partenerii internaţionali, inclusiv Franţa, Marea Britanie, Italia şi Egipt, au continuat sâmbătă contactele diplomatice pentru a încerca să prevină o nouă escaladare regională.               

Statele Unite şi-au îndemnat cetăţenii care doresc să părăsească Libanul să înceapă să îşi facă planuri imediat, iar guvernul britanic şi-a sfătuit cetăţenii să "plece acum". Canada şi-a avertizat cetăţenii să evite orice călătorie în Israel, afirmând că acest conflict armat pune în pericol securitatea. Și Ministerul român de Externe a recomandat ferm cetățenilor români din Liban să părăsească această țară.                


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇