Decizie extraordinară a justiției engleze, în cazul minorului care ar fi ucis trei copii la Southport

Decizie extraordinară a justiției engleze, în cazul minorului care ar fi ucis trei copii la Southport

Băiatul în vârstă de 17 ani acuzat de uciderea, în Southport, Anglia, a trei fetiţe care se aflau la un curs de dans cu tema Taylor Swift se numeşte Axel Rudakubana. Un judecător a permis, în mod excepţional, să-i fie făcută publică identitatea, deşi este minor.

Axel Rudakubana este acuzat că le-a ucis pe Alice Dasilva Aguiar, în vârstă de 9 ani, Bebe King, în vârstă de 6 ani, şi Elsie Dot Stancombe, în vârstă de 7 ani, cu un cuţit de bucătărie, luni, după ce a intrat la cursul lor care se desfăşura într-o sală din Southport, comitatul Merseyside. Alţi opt copii au suferit răni prin înjunghiere – dintre care cinci sunt în stare critică – în timp ce doi adulţi au fost, de asemenea, grav răniţi.

ADVERTISING

Ridicând ordinul de păstrare a anonimatului pentru suspect, întrucât acesta este minor, judecătorul de la instanţa regală din Liverpool a explicat că "revoltele idioate" care au izbucnit în unele părţi ale Regatului Unit după atac constituie unul dintre motivele pentru care este în interesul public ca numele său să fie cunoscut, relatează The Guardian.

Lupta cu dezinformarea

Zvonuri propagate pe reţelele sociale potrivit cărora suspectul ar fi fost solicitant de azil au alimentat mişcări extremiste de dreapta să îndemne la revolte antiimigraţie.

ADVERTISING

Judecătorul a declarat că menţinerea anonimatului în cazul acestui inculpat prezintă riscul de a "permite altora care comit fărădelegi să continue să răspândească dezinformări".

În plus, miercurea viitoare, inculpatul urmează să împlinească 18 ani, ceea ce ar putea oferi o "scuză suplimentară pentru o nouă rundă de dezordine publică", a declarat judecătorul.

Descriind acuzaţiile împotriva lui Axel ca fiind "şocante" şi spunând că acestea "cu greu ar putea fi mai grave", judecătorul a declarat că există un "interes public real şi adecvat în ceea ce priveşte identitatea acuzatului", iar a permite presei să îl numească "ajută la disiparea dezinformării care există în special online".

ADVERTISING

Decizia a fost luată după ce identităţi incorecte şi afirmaţii false, inclusiv că este un imigrant musulman, au fost distribuite online după atac, ducând la ciocniri între poliţie şi protestatari de extremă dreaptă.

Marţi seară, în Southport, poliţia a intervenit atunci când activiştii au luat la ţintă o moschee, fiind operate cinci arestări ca urmare a dezordinii, în timpul căreia au fost aruncate diverse obiecte, iar poliţiştii au suferit răni minore.

Atacatorul împlinește 18 ani săptămâna viitoare

Orice anonimat care ar fi fost în vigoare anterior ar fi expirat automat în momentul în care acuzatul ar fi împlinit 18 ani, ceea ce se va întâmpla săptămâna viitoare.

Judecătorii au competenţa de a institui ordine de anonimat în cazurile cu minori, pentru a proteja siguranţa inculpaţilor. Cu toate acestea, judecătorul care a permis să fie făcut public numele suspectului este încredinţat că siguranţa acestuia nu va fi periclitată în centrul de detenţie pentru minori.

Atât avocaţii apărării, cât şi cei ai acuzării au susţinut că anonimatul lui Axel ar trebui păstrat până săptămâna viitoare pentru a oferi poliţiei mai mult timp pentru a pune în aplicare măsuri de protecţie a părinţilor şi fratelui său mai mare, în vârstă de 20 de ani.

Cu toate acestea, Menary a declarat că ştia că familia a fost deja mutată pentru siguranţa lor.

Numele celor opt copii răniţi, dintre care doi au fost externaţi joi dimineaţă de la spitalul pentru copii Alder Hey, sunt încă protejate de o restricţie de raportare automată şi, prin urmare, nu pot fi publicate.

Pe parcursul celor 55 de minute de audiere, Axel şi-a acoperit faţa cu tricoul tras până la linia părului. El a refuzat să vorbească, inclusiv pentru a-şi confirma numele, şi uneori se legăna înainte şi înapoi şi dintr-o parte în alta.

Următoarea sa înfăţişare va avea loc la Liverpool Crown Court, la 25 octombrie, iar o dată provizorie a procesului, care va dura şase săptămâni, a fost programată pentru 20 ianuarie.

Menary i-a spus inculpatului, care nu l-a recunoscut pe judecător şi a continuat să îşi ţină capul plecat: "Sunteţi arestat preventiv într-o unitate de detenţie pentru tineri până la finalizarea acestei proceduri. Această poziţie s-ar putea schimba atunci când veţi atinge [vârsta majoratului] în scurt timp."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇