Politico scrie despre 12 deputații europeni „care contează cu adevărat”. Printre ei se numără și o româncă

Politico scrie despre 12 deputații europeni „care contează cu adevărat”. Printre ei se numără și o româncă

Există multe lucruri la care trebuie să fiţi atenţi în noua cohortă care intră în Parlamentul European – inclusiv, desigur, la oameni, scrie Politico, care în cadrul rubricii sale „Ghid de supravieţuire la Bruxelles” prezintă câteva dintre „figurile-cheie din paleta politică”.

Printre ele se numără şi Adina Vălean, comisarul pentru transporturi din actualul executiv european în funcţie.

Intitulat „Deputaţii europeni care contează cu adevărat”, articolul descrie în câteva cuvinte 12 deputaţi europeni „pe care trebuie să îi urmăriţi în noul mandat”.

Adina Vălean, prezentată drept „specialist în transporturi”, tocmai a câştigat un nou mandat de deputat european şi face parte din familia politică a Partidului Popular European (PPE).

Este de aşteptat să părăsească locul din colegiu pentru a prelua funcţia de europarlamentar - care nu va fi nouă pentru ea, având în vedere că face parte din Parlament de mai bine de 10 ani (ocupând funcţii relevante precum vicepreşedinte şi preşedinte al comisiilor ENVI - mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară - şi ITRE - industrie, cercetare şi energie).

ADVERTISING

Deşi România ar putea să o aleagă din nou pentru a o propune comisar, şansele unui al doilea mandat la Berlaymont pentru Vălean par reduse, scrie Politico.

În ultimii cinci ani, Vălean a trebuit să negocieze dosare delicate privind sectoarele rutier, feroviar, maritim şi aviatic. De asemenea, a trebuit să se ocupe de închiderea frontierelor în cadrul pieţei unice din cauza Covid şi a războiului din Ucraina, inclusiv de stabilirea unor benzi de solidaritate cu ţara invadată de Rusia. De ce să nu punem toată această bogată experienţă în slujba Parlamentului? conchide cu o întrebare retorică Politico.

Cine sunt ceilalți deputați care contează

Céline Imart din Franţa, tot de la PPE, este considerată „o perturbatoare a agriculturii”. Cultivatoare de cereale din Occitania, Franţa, ea este sindicalistă şi absolventă a Sciences Po din Paris. Imart, care se va alătura cel mai probabil Comisiei pentru agricultură (AGRI) din Parlamentul European, a participat la blocarea autostrăzii A68 în timpul protestelor fermierilor din Franţa la începutul acestui an, conform presei locale, şi are legături strânse cu sindicatele agricole franceze. Ea a susţinut recent o alianţă cu formaţiunea de extremă-dreapta RN din Franţa, sprijinindu-l pe liderul partidului său conservator, Eric Ciotti, care din această cauză a fost înlăturat din funcţie.

ADVERTISING

Imart consideră că planul Uniunii Europene de a face agricultura şi alimentaţia mai sustenabile - strategia "De la fermă la furculiţă" - este o "iluzie" a deputatului liberal francez şi fost preşedinte al Comisiei pentru mediu (ENVI), Pascal Canfin. Imart a mai declarat pentru publicaţia franceză Libération că fermierii sunt "exasperaţi de cerinţe" şi supăraţi pe "nebunia descreşterii".

Johan Van Overtveldt este caracterizat drept „influencer bancar”. El este belgian şi face parte din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR). Strict vorbind, Banca Centrală Europeană se bucură de independenţă faţă de politică în temeiul tratatului. Dar dacă există cineva care are şanse decente de a influenţa viitorul curs al politicii de la Frankfurt, nu trebuie să se uite mai departe de Van Overtveldt, un fost ministru de Finanţe şi jurnalist belgian ale cărui critici tăioase ale incursiunii BCE în "politica bancară verde" ar putea avea în curând o greutate suplimentară datorită ascensiunii grupului său politic, în general sceptic la schimbările climatice.

Membru deschis şi prolific al influentei Comisii ECON, Van Overtveldt se plânge de mult timp de orientarea ecologistă controversată a BCE sub conducerea lui Christine Lagarde.

ADVERTISING

Andreas Schwab, de la PPE Germania, este văzut ca „un susţinător al concurenţei”. Este un veteran al Parlamentului European şi este influent în materie de politici antitrust şi tehnologie. Schwab a jucat un rol important în elaborarea legii emblematice a blocului privind pieţele digitale. El este, de asemenea, singurul membru al Parlamentului European care a ţinut prima pagină a ziarelor internaţionale cu apelul său din 2014 pentru Comisia Europeană de a lua în considerare dezmembrarea Google.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, de la Renew Europe Germania, este considerată o „dură” în materie de apărare. Dintre cei care au intrat pentru prima dată în hemiciclu, Marie-Agnes Strack-Zimmermann are deja un renume. Acest lucru se datorează faptului că fosta preşedintă a Comisiei de apărare a Bundestagului a figurat pe panouri publicitare mari în Germania şi nu numai, în perioada premergătoare alegerilor europene, fiind cap de listă pentru grupul Renew.

În ciuda unei performanţe mai puţin strălucite în campanie, Strack-Zimmermann este pregătită să fie una dintre cele mai vocale deputate care intră în această legislatură - cu o experienţă adecvată, având în vedere războiul din Ucraina. Născută la Düsseldorf, este o mare specialistă în domeniul apărării, după ce a analizat în ultimii ani fiecare detaliu al politicii militare şi al achiziţiilor publice din Germania.

De asemenea, nu i-a fost teamă să rupă rândurile cu guvernul (din care face parte partidul său Liberal Democrat) din cauza eşecului acestuia de a trimite Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune. Aşteptaţi-vă ca Strack-Zimmermann să joace un rol important în dezbaterea privind înfiinţarea unei comisii de apărare de sine stătătoare în Parlament, scrie POLITICO..

Pascal Canfin, de la Renew Europa Franţa, este considerat un „stâlp verde”. În calitate de preşedinte al Comisiei pentru mediu a Parlamentului European (ENVI) în ultimii cinci ani, Canfin a jucat un rol esenţial în ridicarea a numeroase jaloane ale Green Deal, politica de mediu a UE. Canfin a declarat pentru Politico că doreşte să rămână în acest rol. Însă, de data aceasta, se confruntă cu obstacole politice mai puternice - atât la nivelul UE, cât şi în Franţa, atmosfera s-a deteriorat în ceea ce priveşte politicile ecologice.

Stéphanie Yon-Courtin, tot de la Renew Europe Franţa, este numită un „negociator financiar”. Yon-Courtin s-a făcut remarcată ca unul dintre cei mai controversaţi deputaţi europeni din Comisia pentru afaceri economice şi monetare (ECON) în mandatul trecut, pentru stilul său de negociere neortodox şi pentru poziţia sa favorabilă industriei cu privire la normele UE privind investiţiile în retail.

Provenind din partidul Renaştere al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a fost învins de extrema dreaptă la alegeri, ea a fost realeasă la limită, ocupând locul 13 pe lista partidului care are 13 locuri câştigate.

Vytenis Andriukaitis, din Lituania, din grupul Socialiştilor şi Democraţilor, este „un susţintor al sănătăţii”. Născut în Siberia din părinţi care trăiau în exil, Vytenis Andriukaitis s-a întors în Lituania şi a devenit chirurg traumatolog şi cardiolog. În ciuda îndatoririlor sale chirurgicale, cariera l-a condus spre politică, unde a avut o abordare de stânga. A păstrat vie experienţa în domeniul sănătăţii, devenind în cele din urmă ministrul sănătăţii din Lituania în 2012. Doi ani mai târziu, Andriukaitis a părăsit politica naţională pentru a se alătura Comisiei Europene în calitate de comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară, unde a introdus reglementările privind dispozitivele medicale, care au provocat până acum tot felul de dureri de cap industriei şi pacienţilor.

Peter Liese, Germania, PPE, este considerat „soldatul industriei”. Imediat după ce grupul său a obţinut victoria în alegerile europene, politicianul de rang înalt a declarat că interzicerea vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie în 2035 "trebuie eliminată", susţinând că rezultatele alegerilor justifică eforturile partidului său pentru un acord verde mai puţin restrictiv. O propunere de eliminare treptată a "substanţelor chimice permanente", toxice şi omniprezente, se află, de asemenea, în vizorul său: acesta a făcut presiuni intense pentru a obţine asigurări în privinţa unor excepţii din partea preşedintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Aura Salla şi Dóra Dávid de la Partidul Popular European din Finlanda şi respectiv Ungaria, sunt denumite „magnatele Meta”. Ambele sunt noi în Parlamentul European şi ambele au sau au avut legături cu gigantul tehnologic american Meta. Salla obişnuia să se plimbe prin Bruxelles, prezentând oficialilor şi legislatorilor UE punctele de vedere ale Meta, în calitate de lobbyist de top pentru Meta între 2020 şi 2023. Anul trecut, ea a devenit deputat în Finlanda, ţara sa natală. Dávid este consilierul pentru produse al companiei, dar acum a fost aleasă în Ungaria, din partea partidului rivalului lui Viktor Orbán, Péter Magyar. Înseamnă acest lucru că Meta are o cale de intrare uşoară? Nu neapărat - dar Salla a declarat deja că doreşte să elimine "suprareglementarea" în domeniul tehnologiei pentru a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii finlandeze.

Bernd Lange vine din Germania, de la Socialişti şi Democraţi. Este „omul acordurilor comerciale”. Figură-cheie pentru politica comercială, deputatul european Bernd Lange a prezidat din 2014 Comisia pentru comerţ internaţional (INTA) a Parlamentului - şi nu este un secret faptul că doreşte să se întoarcă la conducerea comisiei. Parlamentarul veteran, pasionat de maşini de colecţie, a fost reales în ciuda pierderilor grele suferite de Partidul Social Democrat din Germania, ocupând locul al patrulea pe lista naţională a partidului său. Susţinător ferm al unor noi acorduri comerciale cu ţările sud-americane din blocul Mercosur, cu Australia şi Indonezia, precum şi al unor prevederi mai durabile în acordurile comerciale, deputatul european este membru al delegaţiei Parlamentului pentru relaţiile cu blocul ASEAN al ţărilor asiatice şi expert în relaţiile transatlantice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇