Zelenski anunță că Ucraina va avea un plan de pace până la sfârșitul lui noiembrie

Zelenski anunță că Ucraina va avea un plan de pace până la sfârșitul lui noiembrie

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că un plan de acţiune pentru obţinerea păcii în Ucraina va fi gata până la sfârşitul lunii noiembrie, dar a subliniat că nu poate răspunde solicitărilor de încetare a focului în timp ce Rusia continuă să ocupe teritoriul ucrainean.

Interviul cu preşedintele ucrainean a fost înregistrat vineri la Kiev de televiziunea publică japoneză NHK, informează Ukrainskaia Pravda.

„Preşedintele a declarat că Kievul va începe discuţii detaliate cu ţările relevante privind integritatea teritorială şi alte probleme. El a spus că va crea un plan de acţiune pentru a obţine pacea până la sfârşitul lunii noiembrie", a relatat NHK.

ADVERTISING

„Răbdarea, sprijinul şi presiunea diplomatică sunt trei factori pentru un sfârşit just al războiului. Dacă Statele Unite şi ţările europene rămân unite, aceasta va fi o presiune suplimentară şi va arăta Moscovei că nu are nicio şansă", a declarat Volodimir Zelenski în interviul pentru NHK.

Oficialii de la Kiev au fost în contact luna aceasta cu campaniile candidatului republican la preşedinţia SUA Donald Trump şi a vicepreşedintelui SUA Kamala Harris.

„Am fost în contact cu echipa sa (a lui Trump - n.r.). Trump mi-a spus că este disponibil pentru orice întrebări şi că am numărul său de telefon", a declarat Zelenski, care a precizat că l-a invitat pe Trump la Kiev.

ADVERTISING

„Dacă dl. Trump vrea să ştie ceva despre Ucraina, poate veni să vadă cu ochii lui sau să mă întrebe pe mine", a mai spus Zelenski.

La 15 iunie, preşedintele Zelenski a declarat că planul de acţiune convenit la summitul pentru pace din Elveţia va fi comunicat reprezentanţilor ruşi, astfel încât încheierea reală a războiului să poată fi posibilă la un al doilea summit pentru pace.

La 14 iulie, adjunctul şefului Cancelariei prezidenţiale, Ihor Jovkva, a declarat că Ucraina se aşteaptă să promoveze punerea în aplicare a fiecăruia dintre cele 10 puncte ale „formulei sale de pace" prin presiuni colective asupra Rusiei din partea cât mai multor ţări din întreaga lume, indiferent de ceea ce intenţionează să facă Moscova. Jovkva a mai declarat că Ucraina doreşte să organizeze cel de-al doilea summit al păcii până la sfârşitul acestui an.

ADVERTISING

„Japonia este un reprezentant al Grupului celor Şapte şi ne-a oferit sprijin economic, umanitar şi tehnic. Ne-au venit în ajutor atât de repede. A fost prima ţară din afara NATO care a semnat un acord de cooperare în domeniul securităţii cu Ucraina", a mai spus Zelenski în interviul pentru NHK.

El şi-a exprimat speranţa că Japonia îşi va exercita influenţa asupra altor ţări, în calitate de lider în regiunea Pacificului, şi va oferi cooperare pentru reconstrucţia Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇