Ciolacu îl primește informal pe Viktor Orban, paria UE

Ciolacu îl primește informal pe Viktor Orban, paria UE

La fel ca anul trecut, Viktor Orbán și Marcel Ciolacu se vor întâlni informal, la Bucureşti, înainte ca premierul maghiar, devenit un soi de paria în UE, să participe și să ia cuvântul sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (24-28 iulie).

Presa maghiară este cea care dezvăluie acest detaliu, care nu figurează în agenda oficială de la Guvern, fix la fel ca în 2023.

La întâlnirea informală de anul trecut au fost prezenți și Kelemen Hunor, președintele UDMR, dar și Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

ADVERTISING

Faptul că Ungaria deține în prezent președinția Uniunii Europene acordă o importanță deosebită actualelor discuţii, scrie Maszol.

La Universitatea de Vară de la Tuşnad vor fi prezenți mai mulți politicieni maghiari din Ungaria și România, printre care premierul Viktor Orbán, viceprim-ministrul Zsolt Semjén, mai mulţi membri ai guvernului, dar şi Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Ediţia din acest an se desfăşoară sub motto-ul „Pe drumul drept”, iar organizatorii au precizat că într-o epocă a crizelor pot ieşi victorioşi doar cei care la timpul potrivit iau cele mai bune decizii.

Universitatea de Vară „Tusványos” este organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, cu sprijinul mai multor instituţii şi organizaţii.

Viktor Orban devenit paria

Viktor Orbán i-a supărat recent şi mai mult pe liderii UE cu aşa-numitele sale „misiuni de pace” de la începutul lunii iulie - întâlnindu-se cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, cu liderul chinez Xi Jinping la Beijing şi, mai recent, cu fostul preşedinte american Donald Trump la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida.

ADVERTISING

Liderul autoritar maghiar a încercat să se prezinte ca un pacificator în conflictul din Ucraina, însă poziţia sa este în dezacord cu majoritatea liderilor UE, care s-au angajat să sprijine fără echivoc Ucraina în încercarea de a respinge efortul militar al Rusiei.

În scrisoarea sa către aceşti lideri, Orban a declarat că, în timpul întâlnirilor, a existat o „observaţie generală” conform căreia „intensitatea conflictului militar” din Ucraina „va escalada radical în viitorul apropiat”.

ADVERTISING

Ulterior, UE a decis cum îl boicotează pe Viktor Orban. Următoarele reuniuni ale miniştrilor de externe şi ai apărării din Uniunea Europeană, programate în luna august, vor fi mutate de la Budapesta la Bruxelles. Însă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, şi-a manifestat indiferenţa faţă de decizia aceasta. În schimb, Ungaria va bloca următoarea tranşă a ajutorului militar oferit Ucrainei prin „Facilitatea Europeană pentru Pace”, până când Kievul va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria şi Slovacia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇