Cordonul sanitar: să o dăm sau nu în vileag pe Șoșoacă?

Cordonul sanitar: să o dăm sau nu în vileag pe Șoșoacă?
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Eurodeputata Diana Șoșoacă și-a făcut treaba pe care o avea de făcut. A ajuns în Parlamentul European, coborând în subteranele extremismului, și a făcut zgomotul grotesc pe care trebuia să-l facă. Dar asta e tot ce a obținut Vladimir Putin.

Climatul de neliniște că extremismul va pune stăpânire pe Uniunea Europeană, modificând agenda și legitimând o pace care înseamnă capitularea Ucrainei, a fost întreținut în lunile premergătoare alegerilor europene de diferite platforme alimentate de Kremlin.

În stilul sovietic, nu era vorba despre minciuni, ci despre fapte și cifre reale, partidele suveraniste, populiste, extremiste chiar erau în creștere în statele UE, decontextualizate, hiperbolizate, repetate până la uzură, pentru a obține efectul de isterie socială.

ADVERTISING

Totuși, odată trecute alegerile, care au adus o creștere a curentelor extremiste din Parlamentul European, dar fără agendă comună și fără un substrat ideologic, partidele de sorginte liberală au reușit să construiască un cordon sanitar și să excludă extremismul de la orice negociere și funcție.

Mai mult, Marine Le Pen, chiar dacă și-a trimis o trupă importantă în Parlamentul European și a preluat astfel coordonarea noul grup al Patrioților format de Viktor Orban, a fost invalidată destul de serios în alegerile anticipate jucate de președintele Macron în Franța.

Vladimir Putin, în pofida capetelor de pod în care investește, direct sau prin specularea idioților utili, nu a reușit să-și impună agenda în Parlamentul European și nici să destabilizeze unitatea.

E ceea ce platformele liberale au înțeles și au dejucat, împreună, strategia Moscovei. Aceasta a fost miza majoră a relegitimării Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, în pofida informațiilor alarmiste, venite pe surse, că votul pentru ea este vulnerabil.

În preziua votului, Spotmedia.ro a verificat cu grupurile din PE de factură liberală – PPE, Socialiștii, Verzii, Renew – susținerea pentru von der Leyen și, cu excepția unui număr mic de deputați de la fiecare care nu ar fi votat-o, stabilitatea era asigurată.

Cordonul sanitar a funcționat.

Tot ce i-a rămas Rusiei sunt tehnicile sovietice, diversiunea, șobolaniadele, grotescul și, acolo unde merge, deturnarea agendei. Asta a fost misiunea eurodeputatei Șoșoacă.

Cordonul sanitar impus de democratici în Uniunea Europeană, astfel încât extremismul să nu aibă putere reală, a devenit necesar și în presă, atunci când știrile sunt create de un produs deopotrivă de laborator geopolitic și mediatic, Diana Șoșoacă.

Dilema însă e reală. Odată creat, monstrul mediatic seduce tocmai prin grotescul lui, care apasă pe cele mai rele butoane ale omului.

Când eurodeputata Șoșoacă a făcut circ în Parlamentul European, scopul a fost deturnarea agendei. Președinta Metsola știe asta și știe ce poate Rusia, de aici soluția evacuării lui Șoșoacă din plen.

Nu i-a dat o replică, nu a validat-o ca interlocutor, nu a intrat în niciun dialog cu ea, punând astfel limita de la care tehnicile sovietice folosite de Kremlin nu mai sunt tolerate ca bruiaj, scopul lor.

Evacuarea Dianei Șoșoacă de pe agenda media și politică este un gest necesar, nu de curățenie culturală, ci chiar de securitate.

E dreptul ei să fi candidat și să fi fost aleasă, dar e responsabilitatea politicienilor moderați, liberali și a presei să cântărească dacă darea în vileag a lui Șoșoacă nu e cumva o capcană, o platformă de unde grotescul să paraziteze agenda.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇