Taxa pe lux a intrat în vigoare. Cine trebuie să depună formularul 216 și până când

Taxa pe lux a intrat în vigoare. Cine trebuie să depună formularul 216 și până când

Taxa pe lux a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini.

Sunt vizate doar persoanele care au în proprietare clădiri rezidențiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, adică 500 de mii de euro, informează Digi24.

De asemenea, taxa pe lux se aplică și persoanelor care au în proprietate autoturisme înmatriculate în România, a căror achiziție depășește suma de 375 mii de lei, adică 75 de mii de euro.

Acești proprietari vor trebui să plătească impozite mai mari.

ADVERTISING

Dacă o persoană deține o mașină ce valorează 100 de mii de euro, atunci va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25 de mii de euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil.

În cazul impozitului pentru locuințe de lux, cei care au în proprietate un imobil în valoare de 1 milion de euro, vor plăti statului un impozit de 1.500 de euro, adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro.

ADVERTISING

Pe formularul 216 trebuie scris numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile.

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇