O terapie anti-îmbătrânire inspirată de salamandre a prelungit viața șoarecilor cu 25%

O terapie anti-îmbătrânire inspirată de salamandre a prelungit viața șoarecilor cu 25%

O terapie bazată pe știința care le permite salamandrelor Axolotl să-și regenereze membrele tăiate îi ajută pe șoareci să trăiască cu 25% mai mult, arată un studiu recent.

Tehnica, care implică suprimarea unei proteine pro-inflamatorii, protejează rozătoarele de mai multe boli și este în studii clinice incipiente pe oameni pentru fibroza pulmonară, scrie Financial Times.

"Ceea ce am descoperit noi este un factor pro-inflamator care determină îmbătrânirea, în cel mai larg sens al cuvântului”, a spus coordonatorul cercetării, Stuart Cook, profesor la Duke-NUS Singapore și la Laboratorul MRC de Științe Medicale din Marea Britanie.

ADVERTISING

„Am descoperit că, dacă inhibi acest factor, îți crești speranța de sănătate și automat și speranța de viață. E un efect dublu”, adaugă acesta.

Noua cercetare, publicată în Nature, se concentrează pe rolul unei proteine numite IL-11, care cauzează inflamația.

Producția intensă a acestei proteine este asociată cu îmbătrânirea la șoareci, au descoperit oamenii de știință.

Astfel, ștergerea genelor care stimulează producția de IL-11 îi protejează pe șoareci de multe boli, inclusiv cancerul, și chiar de îmbătrânire, arată cercetarea.

ADVERTISING

Asta determină ca durata de viață a rozătoarelor să fie în medie de 24,9% mai mare.

Blocarea proteinei IL-11 cu un anticorp a avut un efect la fel de bun inclusiv asupra duratei de viață la șoarecii de vârstă mijlocie. Masculii, cu o speranță de viață de 75 de săptămâni – echivalentul a 55 de ani la oameni – au trăit cu 22,5% mai mult. În cazul femelelor, efectul a fost și mai spectaculos, procentul ajungând la 25%.

În regnul animal, inhibarea proteinei IL-11 ajută peștii, mormolocii și axoloții să-și restaureze aripioarele, cozile și membrele pierdute.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇