După atacul de la Tel Aviv, armata Israelului dă lovituri devastatoare în Yemen (Foto&Video)

După atacul de la Tel Aviv, armata Israelului dă lovituri devastatoare în Yemen (Foto&Video)

La o zi după atacul cu drone lansat de rebelii Houthi în centrul Tel Avivului, oraşul Hodeida din Yemen a fost sâmbătă ţinta unui bombardament, pentru care rebelii houthi au acuzat Israelul, care a confirmat imediat că aviaţia sa a efectuat un raid.

„Raiduri ale inamicului israelian asupra instalaţiilor de stocare a petrolului în portul Hodeida” s-au soldat cu morţi şi răniţi, a transmis Ministerul Sănătăţii local, controlat de rebelii houthi. Aceştia susţin că a fost lovită şi o centrală electrică.

Ulterior, Forţele de Apărare ale Israelului au confirmat, într-un comunicat, că au lovit în urmă cu puţin timp în Yemen.

ADVERTISING

"Avioane de vânătoare au lovit ţinte militare ale regimului terorist Houthi, în zona portului Hodeida din Yemen, ca răspuns la sutele de atacuri desfăşurate împotriva Statului Israel în ultimele luni", susţine IDF.

Bombardamentul a urmărit să împiedice livrările de arme iraniene către rebelii houthi şi a fost efectuat cu avioane F-15, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

"Portul Hodeida este folosit de rebelii houthi ca rută de intrare a armelor din Iran în Yemen", prin urmare este o ţintă legitimă pentru Israel, a spus în faţa presei Nadav Shoshani.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, respectivul port a fost calea de intrare şi pentru "muniţia avansată" din Iran pe care rebelii houthi au folosit-o în zeci de atacuri cu drone împotriva Israelului şi cu care în plus au "perturbat ordinea economică" la nivel global, referire la dronele pe care rebelii houthi le lansează asupra navelor comerciale în Marea Roşie.

"Sângele cetăţenilor israelieni are un preţ", a declarat şi ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, după raidul asupra rebelilor houthi.

"Acest lucru a fost demonstrat clar în Liban, Gaza, Yemen şi în alte locuri: dacă vor îndrăzni să ne atace, rezultatul va fi acelaşi", a adăugat el.

Al-Masirah, un post local de televiziune, spune că atacurile aeriene asupra portului au provocat un număr nespecificat de morţi şi răniţi.

Televiziunea a menţionat că loviturile au dus la întreruperi de energie electrică în întregul guvernorat Hodeida.

ADVERTISING

Potrivit unui oficial militar israelian citat de Reuters, aliaţii Israelului au fost anunţaţi cu privire la operaţiunea desfăşurată sâmbătă de aviaţia israeliană înainte ca aceasta să fie lansată.

"Acesta a fost un atac israelian", a spus de mai multe ori în intervenţia sa acelaşi purtător de cuvânt militar israelian, pentru a infirma zvonurile că operaţiunea s-ar fi desfăşurat în coordonare cu Statele Unite şi cu Regatul Unit, care au efectuat anterior raiduri aeriene asupra unor ţinte ale rebelilor houthi în Yemen.

"Dacă atacurile rebelilor persistă, vor continua şi acţiunile Israelului de autoapărare", a avertizat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇