Ziua 877 Ucraina și NATO - viziuni opuse despre când se termină războiul. Zelenski, refuzat la Londra. Veste proastă și de la Scholz

<span style="color:#990000;">Ziua 877</span> Ucraina și NATO - viziuni opuse despre când se termină războiul. Zelenski, refuzat la Londra. Veste proastă și de la Scholz

În ziua 877 de război aflăm că președintele Volodimir Zelenski spune că faza fierbinte a conflictului cu Rusia s-ar putea termina în 2024. În schimb, şeful NATO ne sfătuieşte să ne pregătim pentru un război de 10 ani.

Pe front, drone aeriene și maritime ucrainene au lovit cu o zi în urmă ținte militare rusești în peninsula ocupată Crimeea. A fost o operațiune a marinei militare și a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care a scos din uz un centru de comandă și un depozit de muniții, din vestul Crimeii.

Amintim că armata rusă a declarat ieri că a doborât 33 de drone aeriene și 10 drone navale care se îndreptau spre peninsula.

Azi noapte, un atac rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din Chuhuiv, regiunea Harkov, a rănit nouă persoane, inclusiv un băiat de 14 ani.

Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski s-a adresat guvernului britanic reunit într-o ședință extraordinară. Discursul lui a marcat prima dată când un lider străin rostește o alocuțiune personală în fața Cabinetului britanic după 1997. Președintele i-a cerut premierului britanic Keir Starmer să-și demonstreze capacitatea de leadership, ajutând Ucraina să folosească armele furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei. Însă Londra nu a dat undă verde ca rachetele britanice Storm Shadow să fie folosite pentru a lovi teritoriul rus.

ADVERTISING

Mai mult, cancelarul german Olaf Scholz a respins ideea ca aliații să doboare drone și rachete rusești în spațiul aerian ucrainean şi spune că americanii sunt de aceeaşi părere.

Tot azi Zelenski are programată o discuţie la telefon cu fostul preşedinte american Donald Trump, potrivit unor surse citate de CNN.

Evoluţii pe front

  • Atac în Crimeea - Drone aeriene și maritime ucrainene au lovit cu o zi în urmă ținte militare rusești în peninsula ocupată Crimeea. A fost o operațiune a marinei militare și a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care a avariat sau a dezactivat un centru de comandă și un depozit de muniții, din vestul Crimeii, potrivit unor surse citate de AFP. Amintim că armata rusă a declarat că a doborât 33 de drone aeriene și 10 drone navale care se îndreptau spre peninsula.
  • Victime în Harkov - Un atac rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din Chuhuiv, regiunea Harkov, a rănit nouă persoane, inclusiv un băiat de 14 ani, a informat guvernatorul Oleh Siniehubov. Chuhuiv, care avea o populație de aproximativ 30.000 de locuitori în 2022, este situat la aproximativ 20 km sud-est de orașul Harkov. Atacul a avut loc în jurul orei 4 dimineaţa, când forțele ruse „au lovit de două ori o clădire rezidențială din partea centrală a orașului”.
ADVERTISING

Când e gata războiul

  • Cu sprijinul partenerilor, Ucraina ar putea încerca să pună capăt etapei fierbinți a războiului cu Rusia până la sfârșitul anului, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat BBC. "Cred că dacă suntem uniți și urmăm, de exemplu, formatul summit-ului pentru pace, putem pune capăt etapei fierbinți a războiului. Putem încerca să o facem până la sfârșitul acestui an. (...) Nu înseamnă că toate teritoriile sunt recâștigate prin forță. Cred că puterea diplomației poate ajuta. Făcând presiuni asupra Rusiei, cred că este posibil să ajungem la un acord diplomatic", adaugă Zelenski, subliniind că slăbirea Rusiei pe câmpul de luptă ar oferi Ucrainei o poziție mai avantajoasă în negocieri.
  • În schimb, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este de părere că aliații NATO trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu – un război de zece ani în Ucraina. Detalii AICI

Ce face Rusia

  • American condamnat - Fostul militar american Michael Travis Leake, 52 de ani, a fost condamnat la 13 ani de închisoare. El trăieşte în Rusia de mulți ani, lucrând ca profesor de engleză și muzician. Leake, care era liderul trupei Lovi Noch din Moscova, a fost reținut în iunie 2023 sub acuzaţia negată vehement că avea o afacere de "trafic de droguri care implică tineri”.
ADVERTISING

Eforturi şi eşecuri diplomatice

  • Discurs istoric - Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat guvernului britanic reunit într-o ședință extraordinară. Discursul lui a marcat prima dată când un lider străin rostește o alocuțiune personală în fața Cabinetului britanic de la fostul președinte al SUA Bill Clinton, în 1997. Președintele i-a cerut premierului britanic Keir Starmer să-și demonstreze capacitatea de leadership, ajutând Ucraina să folosească armele furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei.
  • Londra nu dă undă verde pentru lovituri în Rusia - Downing Street nu a confirmat că rachetele britanice Storm Shadow pot fi folosite de Ucraina pentru a lovi teritoriul rus. Întrebat dacă prim-ministrul Starmer a fost receptiv la solicitările lui Zelenski de a folosi armele britanice în Rusia, un purtător de cuvânt a replicat: "Nu există nicio schimbare în poziția noastră și prim-ministrul a stabilit asta ieri. Am oferit ajutor militar pentru a sprijini dreptul Ucrainei la autoapărare împotriva actelor ilegale ale Rusiei, în conformitate cu dreptul internațional umanitar. Echipamentele furnizate de Marea Britanie sunt destinate apărării Ucrainei”.
  • Convorbire cu Trump - Zelenski are programată azi şi o discuţie la telefon cu fostul preşedinte american Donald Trump, potrivit unor surse citate de CNN. Ar fi prima convorbire a celor doi de când Trump a plecat de la Casa Albă şi vine în contextul îngrijorărilor din Europa cu privire la politica lui Trump faţă de războiul din Ucraina dacă el va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie. Trump a afirmat în mod repetat că el ar putea pune capăt războiului din Ucraina într-o zi, dar nu este clar cum ar obţine pacea.
  • Germania e radicală - Cancelarul german Olaf Scholz a respins ideea ca aliații să doboare drone și rachete rusești în spațiul aerian ucrainean. Vorbind la o reuniune a Comunității Politice Europene din Marea Britanie, Scholz a spus că cererea Kievului ca aliații NATO să intercepteze armele rusești care zboară deasupra Ucrainei este „în afara discuției”. Cancelarul spune că a văzut un consens cu privire la această problemă printre parteneri, adăugând că „SUA sunt, de asemenea, foarte clare în acest sens”. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat un sentiment similar: „NATO va sprijini Ucraina și acum ne-am mărit sprijinul... Dar politica NATO este neschimbată – nu vom fi implicați în acest conflict”.
  • Generatoare din Suedia - Suedia va trimite 13 generatoare mari alimentate cu motorină în Ucraina. „Generatoarele vor putea, de exemplu, să alimenteze un spital cu energie electrică sau să fie folosite în rețeaua electrică pentru a face față mai bine întreruperilor”, a declarat ministrul Energiei, Ebba Busch. Atacurile rusești au redus la jumătate capacitatea de producere a energiei electrice din Ucraina, în comparație cu acum un an.

Alte informaţii relevante

  • Pana globală a sistemelor IT a afectat şi Sense Bank, una dintre cele mai mari bănci din Ucraina, dar și Vodafone Ucraina, care a raportat că „unii abonați din toate regiunile Ucrainei au întâmpinat dificultăți în primirea serviciilor” în cursul dimineții. Nova Poshta, cea mai mare companie privată de livrare de colete din Ucraina, a raportat, de asemenea, că a existat o „defecțiune tehnică în funcționarea sistemului de servicii pentru clienți din cauza unor actualizări de software”. Detalii despre pana mondială AICI şi despre cauza ei AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇