Jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, condamnat la zeci de ani de închisoare în Rusia

Jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, condamnat la zeci de ani de închisoare în Rusia

Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ) la 16 ani de închisoare cu privire la ”spionaj”, o acuzaţie pe care jurnalistul, angajatorul şi Statele Unite o resping. El este primul jurnalist american condamnat în Rusia de la sfârșitul Războiului Rece.

Sentința s-a decis într-un proces rapid, cu uşile închise, într-un sistem judiciar puternic politizat, relatează The Associated Press.

Oficiali americani şi The Wall Street Journal au respins procesul drept o ”farsă”.

ADVERTISING

Reporterul WSJ urmează să-şi ispăşească pedeapsa într-o colonie penitenciară ”cu regim sever”, a dispus judecătorul Andrei Miniev, potrivit unei jurnaliste AFP prezente la audiere, un lucru care înseamnă condiţii de detenţie foarte stricte în comparaţie cu un ”regim normal”.

El a apărut în faţa presei înainte de anunţarea verdictului, cu braţele încrucişate, ras pe cap - o ”tunsoare” impusă deţinuţilor -, într-o cuşcă de sticlă rezervată acuzaţilor.

Evan Gershkovich a pledat nevinovat şi şi-a exercitat dreptul la o ”ultimă luare de cuvânt” înainte de verdict, a declarat anterior presei o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Ekaterina Maslennikova.

ADVERTISING

Parchetul a cerut să fie condamnat 18 ani de închisoare.

Cum a ajuns jurnalistul să fie arestat

Un reporter recunoscut pentru profesionalismul său, Evan Gershkovich a fost arestat la sfârşitul lui martie 2023, în timpul unui reportaj la Ekaterinburg, în Ural, cu privire la ”spionaj”, o acuzaţie pe care Rusia nu a susţinut-o niciodată cu probe şi pe care jurnalistul, familia sa, apropiaţii săi şi Casa Albă o resping.

Familia reporterului de la "Wall Street Journal" arestat în Rusia vorbește pentru prima dată public

ADVERTISING

Kremlinul a refuzat din nou, vineri, să-şi prezinte acuzaţiile. ”Acuzaţiile de spionaj sunt un lucru foarte sensibil, nu putem face alte comentarii, procesul este în curs”, s-a eschivat un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Procesul lui Evan Gershkovich, după 16 luni de detenţie, a fost expeditiv - o audiere, la 26 iunie, una joi şi cea de vineri. Toate procedurile au fost secretizate, iar autorităţile nu au divulgat nimic din spatele uşilor închise. Este aşadar vorba despre o procedură expeditivă, în contextul în care procesele de acest fel durează de obicei mai multe săptămâni sau luni.

La sfârşitul lui iunie, Casa Albă denunţa un ”simulacru” de proces şi dădea asigurări că Evan Gershkovich ”nu a lucrat niciodată pentru Guvernul american”.

Washingtonul consideră că Kremlinul a decis arestarea jurnalistului pentru a obține un schimb de deținuți, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Statele Unite legate de războiul din Ucraina.

Moscova a recunoscut că negociază eliberarea acestuia, iar preşedintele rus Vladimir Putin a evocat personal un deținut din Germania, Vadim Krasikov, condamnat pentru un asasinat la comandă atribuit serviciilor speciale ruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇