Sindicaliștii din MAE reclamă ”umilirea publică” a profesioniștilor din diplomație prin numirea unui ginecolog drept consul la Bilbao

Sindicaliștii din MAE reclamă ”umilirea publică” a profesioniștilor din diplomație prin numirea unui ginecolog drept consul la Bilbao

Sindicaliştii din Ministerul Afacerilor Externe reclamă ”umilirea publică” a profesioniştilor din diplomaţie prin numirea unui medic ginecolog în funcţia de consul la Bilbao.

Grupa sindicală constituită la nivelul MAE în cadrul Sindicatului SCUT pentru Administraţia Publică a transmis o scrisoare deschisă ministrului de Externe, Luminiţa Odobescu (foto), după ce Bianca-Miruna Gavriliţă, medic ginecolog, a fost numită în funcţia de consul general al României la Bilbao (Spania).

Sindicaliştii cer ministrului să facă publice:

ADVERTISING

•             Motivarea comisiei din cadrul MAE constituite din secretarii de stat Daniela Grigore-Gîtman, Janina Sitaru, Traian Hristea, secretarul general Lucreţia Tănase şi directorul general Irina-Felicia Marin, pentru propunerea numirii Biancăi-Miruna Gavriliţă

•             Criteriile pe baza cărora Bianca Gavriluţă a fost selectată dintre cele 6 persoane care au candidat pentru ocuparea acestui post în cadrul procedurii declanşate de MAE la 1 martie 2024, criterii ce nu au putut fi îndeplinite, cel puţin în aceeaşi măsură, de candidaţii cu statut de personal diplomatic şi consular de carieră.

ADVERTISING

•             Cum se promovează respectarea prevederilor Statutului Corpului Diplomatic şi Consular al României, respectiv condiţia de a nu face parte din partide politice?

”Înţelegem respectarea legii în litera şi spiritul ei, în sensul neimplicării politicului! Or, apartenenţa doamnei Gavriluţă la formaţiunea politică din care a demisionat «cu o săptămână înainte», după cum chiar domnia sa declară public în interviu, demonstrează indubitabil politizarea domeniului consular şi o sfidare grosolană la adresa tuturor profesioniştilor de carieră din instituţia pe care o conduceţi şi care încă se doreşte a fi de elită.

ADVERTISING

Această numire, fără precedent, reprezintă o umilire publică la adresa profesioniştilor din diplomaţie, profesionişti care şi-au clădit cariere în decursul timpului, cu restricţii, studii solide şi programe de formare continuă, examene şi concursuri multiple”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Cartel Alfa şi semnat de preşedintele Bogdan Hossu.  

Libertatea scrie că Bianca Gavriliţă, de profesie medic ginecolog, a fost deputat PSD în perioada 2016 - 2020.

Cu tată iordanian şi mamă româncă, vorbitoare de arabă şi engleză, Gavriliţă susţine că deşi, din exterior, ”aparent” nu există o legătură între profesia de medic şi cea de consul, de fapt ”există o foarte mare legătură”.

Ea a declarat că a demisionat din partid cu o săptămână înainte de a demara procedurile pentru numirea în funcţia de consul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇