Premieră: Decizie în instanță care spune că o contestație nu poate scădea nota obținută inițial la examen

Premieră: Decizie în instanță care spune că o contestație nu poate scădea nota obținută inițial la examen

Curtea de Apel din Oradea a dat o decizie în premieră pentru România, care ar putea crea un precedent pentru sistemul de educaţie: Notele acordate în etapa de contestații de la Bacalaureat nu pot fi mai mici decât cele obținute inițial și contestate de absolvenții de liceu.

Cazul este al unui tânăr din Oradea care a contestat nota obţinută la proba de matematică a examenului de bacalaureat din 2023. Avea peste 9, iar după contestaţie aceasta a scăzut la 8,15.

Magistraţii din Oradea au decis ca tânărul să primească nota iniţială, iar Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost obligat să-i elibereze o nouă diplomă de Bac, scrie presa locală.

ADVERTISING

Instanța a decis și modificarea regulilor organizării bacalaureatului, astfel încât absolvenții de liceu care se prezintă la examen să nu mai completeze declarația tip în care le este adus la cunoștință faptul că după contestații notele pot scădea.

Avocatul care l-a reprezentat pe tânăr în instanţă susţine că asumarea de către candidați a riscului unei note mai mici este o obligație ilegală și încalcă principiul potrivit căruia apelantului nu i se poate crea o situație mai grea în propria cale de atac.

ADVERTISING

Reclamantul a arătat că, în opinia lui, lucrarea de la proba de matematică i-a fost evaluată greșit de către comisia județeana de contestații. Mai mult, a susținut că, după recorectare, nu a fost lăsat să vadă ce notă a primit. „Astfel există suspiciuni rezonabile că nota finală acordată nu corespunde cu cea reală obținută, probabil dintr-o eroare de transcriere”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Avocatul a precizat că, dacă ar vrea să micșoreze notele, autoritatea publică ar putea depune propria contestație, nu să folosească în acest sens plângerea elevului.

ADVERTISING

Curtea de Apel Oradea i-a dat dreptate tânărului și a dispus anularea în parte a "dispozițiilor art.12 alin.1, 3 și 4 și ale art.13 din Ordinul nr.5242/31.08.2022 emis de Ministerul Educației, sub aspectul posibilității scăderii notei acordate inițial ca urmare a soluționării contestației”.

Hotărârea Curții de Apel Oradea a fost atacată cu recurs de Ministerul Educației și de inspectoratele școlare din Bihor și Maramureș. Astfel, procesul se va muta la Înalta Curte de Casație.

Dacă sentința de la Oradea va rămâne definitivă, va putea fi invocată ca precedent și în alte cazuri de acest tip şi mult mai mulţi elevi nemulţumiţi de notele obţinute la diverse examene le vor contesta ştiind că acestea nu pot fi mai mici după recorectare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇