Codul roșu de caniculă a fost din nou extins și prelungit inclusiv miercuri. Doar 3 județe au scăpat, dar sunt portocalii

<span style="color:#990000;">Codul roșu de caniculă</span> a fost din nou extins și prelungit inclusiv miercuri. Doar 3 județe au scăpat, dar sunt portocalii

Suntem în ziua 3 a codului roșu de caniculă emis de meteorologi.

Prognozat inițial pentru weekend, codul roșu a fost extins de două ori deja, dar și ca suprafață, aproape toată țara fiind acum sub impactul temperaturilor extreme.

Unde este cod roșu luni și marți

Avertizarea de tip cod roșu de caniculă emisă de meteorologi pentru luni și marți vizează Capitala și aproape toate judeţele cu trei excepţii: Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Harghita, unde este însă cod portocaliu, iar temperaturile maxime vor fi de 35-40 de grade..

image-22
Foto; ANM

În zona de cod roşu, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi maxime de 33-36 de grade.

Mai mult, minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vom avea nopți tropicale.

În plus, meteorologii avertizează că valul de căldură va persista în toată țara și după ziua de marți.

ADVERTISING

Miercuri, avem alt cod roşu de caniculă, însă mai restrâns.

În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade.

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale, precizează ANM.

image-23
Foto: ANM

Unde nu e cod roşu e însă tot cod portocaliu de caniculă.

"În Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade". Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități", precizează ANM.

Ulterior, în a doua parte a săptămânii, valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a țării.

ADVERTISING

Prognoza pentru București

În București, maximele vor ajunge în următoarele zile la 41 de grade Celsius, se arată în prognoza specială publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

Luni şi marţi, valul intens de căldură va persista şi vom avea minime de 21…23 de grade.

ADVERTISING

Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Şi miercuri valul intens de căldură se va menține, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat. Temperatura minimă va fi de 24…25 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza când va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului

Recomandări pentru populaţie

Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti au transmis o serie de măsuri preventive pe durata valului de căldură extremă ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii.

  • Hidratarea corespunzătoare

Consumaţi apă din abundenţă, chiar dacă nu simţiţi sete. Evitaţi băuturile alcoolice, cafeaua şi sucurile carbogazoase, deoarece acestea pot contribui la deshidratare. Păstraţi întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă.

  • Îmbrăcămintea adecvată

Purtaţi haine uşoare, de culoare deschisă şi din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, care permit pielii să respire. Folosiţi pălării cu boruri largi şi ochelari de soare pentru a vă proteja de radiaţiile solare.

  • Protecţia solară

Aplicaţi cremă de protecţie solară cu un factor de protecţie (SPF) adecvat înainte de a ieşi afară. Reaplicaţi la intervale regulate, mai ales după transpiraţie sau contact cu apa.

  • Evitarea expunerii la soare

Staţi în interior în timpul orelor de vârf (10:00 - 18:00), când radiaţiile solare sunt cele mai puternice. Dacă trebuie să ieşiţi afară, căutaţi zone umbroase şi faceţi pauze frecvente la umbră sau în locuri răcoroase.

  • Utilizarea ventilaţiei şi aerului condiţionat

Menţineţi locuinţa bine ventilată. Folosiţi ventilatoare sau aer condiţionat pentru a răci încăperile. Petreceţi timp în spaţii publice climatizate, cum ar fi mall-urile sau bibliotecile, dacă acasă nu aveţi aer condiţionat.

  • Alimentaţia uşoară

Consumaţi mese uşoare, bogate în fructe şi legume, care conţin un conţinut ridicat de apă. Evitaţi alimentele grele şi bogate în grăsimi, care pot genera un disconfort suplimentar.

  • Monitorizarea persoanelor vulnerabile

Acordaţi o atenţie deosebită copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu afecţiuni medicale cronice, care sunt mai sensibile la efectele căldurii extreme. Verificaţi periodic starea de sănătate a acestor persoane şi asiguraţi-vă că sunt bine hidratate şi răcorite.

  • Activitatea fizică

Limitaţi activităţile fizice intense în aer liber în timpul caniculei. Dacă este necesar să faceţi exerciţii, alegeţi momentele mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineaţa devreme sau seara târziu.

  • Recunoaşterea semnelor de epuizare termică şi insolaţie

Specialiştii recomandă să fim atenți la simptomele epuizării termice: transpiraţie abundentă, slăbiciune, ameţeli, greaţă, dureri de cap. În cazul insolaţiei, simptomele pot include piele uscată şi fierbinte, confuzie, pierderea cunoştinţei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇