Psiholog: Cum ne afectează canicula la nivel psihic și comportamental?

dan.ivanescu

Psiholog

Dan Ivănescu este un psiholog și educator cu 15 ani de activitate, specializat în consilierea copiilor şi adulţilor cu probleme de sănătate mintală, abuz de substanțe, dificultăți emoţionale, probleme de adaptare, comportamente agresive şi auto-agresive. De-a lungul timpului a lucrat cu diverse categorii, de la copii aflați în medii sociale defavorizate din România la adolescenți cu tulburări de personalitate până la imigranți adulți. El crede în potențialul ascuns în oameni, dar și în capacitatea lor de a depăși chiar și cele mai dificile situații. Și crede în puterea de a face bine a celor care lucrează cu oamenii. Dan Ivănescu este de părere că nu vorbim suficient în România despre problemele psihice și psihiatrice. În consecință, specialiștii îi pot ajuta enorm nu doar pe pacienții lor, ci și pe cei din marea majoritate a populației. Aceasta nu înțelege rolul sănătății mintale, fie se ferește de un așa-zis stigmat pe care îl aduce grija pentru starea ta de bine. Dan vrea să vorbească despre aceste probleme, să le aducă la suprafață până când mai mulți oameni vor înțelege că a avea grijă de sănătatea minții și sufletului tău e la fel de importantă precum sănătatea fizică.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Trecem printr-o perioadă de caniculă prelungită cu temperaturi de peste 39-40 grade și pe lângă disconfortul fizic pe care îl resimțim există și un disconfort psihic, care duce în unele situații la deviații comportamentale.

Ceea ce observăm este un grad ridicat de comportament agresiv și impulsiv atât la șoferi cât și la pietoni și în special în mijloacele de transport în comun fără aer condiționat. Comportamentele acestea se regăsesc și mai des în zonele urbane foarte aglomerate cu puțină verdeață și mult beton.

ADVERTISING

Când stăm în căldură creierul nu se mai oxigenează cum trebuie, avem o stare deosebită de oboseală, căscăm mult mai des și ne este mai greu să fim activi și atenți. În principal când suntem expuși la temperaturi foarte ridicate o perioadă mai lungă de timp ne scade gradul de toleranță față de ce fac cei din jurul nostru, căutăm să ajungem cât mai repede la un loc cu aer condiționat neținând cont neapărat de nevoile celor din jurul nostru.

Comportamentul vădit mai irascibil poate duce la comportamente agresive fizice și/sau verbale în situații în care în mod normal nu ar apărea și câteodată degenerează și se ajunge inclusiv la tragedii.

Pentru cei care suferă de diverse tulburări psihice canicula poate fi o problemă destul de mare, de aceea este indicat să stea cât pot de mult departe de expunerea prelungită la soare și la temperaturi crescute. Un exemplu ar fi cei care suferă de depresie, la care canicula poate accentua destul de mult simptomele acestei tulburări și aici se poate ajunge la tragedii în unele cazuri.

Căldura excesivă, expunerea prelungită la soare și poluarea sunt factori care contribuie foarte mult la un dezechilibru psihic și emoțional și în unele situații pot duce la tragedii.

https://psihologdanivanescu.ro/


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇