Mica istorie: 12 iulie - Ziua când Ștefan cel Mare își făcea și planul B, și planul C

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1475Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, amenințat de un atac iminent otoman asupra țării sale, a recunoscut suzeranitatea regelui Ungariei, Matei Corvin.  În schimb, a obținut garanții din partea lui Matei Corvin că va fi sprijinit militar dacă va mai avea confruntări cu turcii.

După trei zile, regele Ungariei a întărit printr-un act oficial, datat 15 august 1475, garanțiile privind sprijinirea Moldovei împotriva turcilor otomani, asigurându-i totodată lui Ștefan două „locuri de adăpost” – adică de refugiu, în caz de nevoie – unul la Cetatea Ciceu și altul la Cetatea de Baltă.

După cum se vede, calculele domnului Moldovei nu se opreau la planul B. Undeva, departe, exista și palanul C, și poate planul D, întrucât un conducător înțelept trebuie să prevadă toate situațiile, oricât de disperate ar fi ele.

Iar faptele trebuie puse în context și cu evenimentele anterioare, când, la 15 ianuarie 1475, otomanii au invadat Moldova cu oaste. Dar, la confruntarea de la Podu’ Înalt, oastea padișahului, comandată de un Hadâm Suleiman Pașa, a fost pusă pe fugă de oștenii moldoveni, conduși de Vodă.

Replica otomană era de asteptat, Ștefan știa cam ce urmează și înțelegea să fie pregătit. Prin noul demers diplomatic trimitea două mesaje, ca să afle nu numai Istanbulul, dar și toată Europa:

Primul, că de aici încolo, nu mai recunoaște suzeranitatea celor care, în loc să-și protejeze vasalul de dușmani, îl atacă armat, îl jefuiesc și îl dușmănesc, pregătindu-se să pună alt domn în scaun, la Suceava (ceea ce au încercat, dar n-au reușit).

Al doilea, că nu se teme, întrucât a chemat toată creștinătatea în ajutor, așa că, în viitor va fi și mai puternic, și mai viteaz, și mai de neînfrânt.

ADVERTISING

Creștinătatea însă nu l-a ajutat decât cu vorbe bune, felicitări și urări. Ca urmare, la o noua încleștare (Războieni, iulie 1976), oastea lui Ștefan n-a rezistat tăvălugului otoman, condus de însuși sultanul Mohamed I, și s-a retras, conform planului B, la garnizoanele sale de la Cetatea Neamțuluicea a Sucevei și cea a Hotinului. N-a ajuns la planul C sau D, respectiv adăposturile de la Ciceu sau Cetatea de Baltă.

Dar nici sultanul nu s-a învrednicit să culeagă prea multe din roadele victoriei: penuria de alimente, apă și nutreț pentru vite, l-au făcut să ordone retragerea fără să reușească schimbarea domnitorului, care fusese principalul obiectiv al campaniei. 

Ștefan Vodă va mai domni încă 28 de ani, de atunci încolo, fără să-l poată clinti din loc nici sultanul, nici altcineva și ajungând să domnească în total 47 de ani, cât n-a mai domnit nimeni în niciuna din Țările Românești.

Anul 1536: Moare Erasmus din Rotterdam, scriitor și filosof olandez. A fost un erudit gânditor, unul din cei mai însemnați umaniști din perioada Renașterii și Reformei

Pentru faptul că a criticat stările de fapt neconforme din Biserica Catolică a timpului său, a fost considerat precursor al reformei religioase protestante, deși el însuși nu a aderat niciodată formal la mișcarea protestantă, preconizând în mod consecvent doar un anumit spirit de toleranță religioasă.

Pe bună dreptate, memorialistul Stefan Zweg și-a permis să remarce că „doi oamni de marcă au fost urâți și huliți timp de secole de către poporul olandez: Spinoza și Erasmus. Iar azi tocmai ei sunt fala națiunii”.

ADVERTISING

Anul 1543: Regele Henric al VIII-lea al Angliei se căsătorește cu cea de-a șase și ultima sa soție, Catherine Parr: nuntă mare la Hampton Court Palace.

Anul 1645: Moare Mihail I al Rusiei, primul țar din familia Romanov și întemeietor al acestei dinastii. Alegerea sa ca țar și urcarea lui pe tron stau la baza legendei lui Ivan Susanin, care a fost dramatizată de compozitorul rus Mihail Glinka în opera „O viață pentru țar”, a cărei partitură îi aparține. 

Dinastia Romanov a fost a doua dinastie din fruntea imperiului rus, după cea a lui Rurik și ultima domnitoare, dispărută prin înlăturarea monarhiei de către bolșevici și asasinarea famiiei imperiale, tot de către ei.

Anul 1776James Cook începe cea de-a treia și ultima călătorie a sa în jurul lumii, cea în care își va pierde viața într-un conflict ridicol cu băștinașii. Comanda echipajului a fost preluată atunci de căpitanul Clerke, dar și acesta a murit în timpul călătoriei. Așa că expediția a ajuns înapoi acasă sub comanda locotenentului Gore cel din urmă comandant al legendarei expediții.

Anul 1824: Se naște Eugène Boudin, pictor francez, unul din aceia cărora le plăcea să picteze peisajele numai la fața locului, în niciun caz în atelierul său „de lucru”. Peisagist prin excelență, Boudin este considerat ca unul dintre precursorii timpurii ai impresionismului.

Anul 1828: S-a născut  Nikolai Cernîșevski, filosof rus. A fost adept al miscării socialiste de tip utopic, iar locul lui în literatură se înscrie în Școala naturală a lui Vissarion Belinski. A decedat în anul 1889.

ADVERTISING

Anul 1859Alexandru Ioan Cuza înființează Oficiul Central de Statistică Administrativă, precursor al actualului Institut Național de Statistica.

Anul 1882: Se naște ilustrul matematician român Traian Lalescu, membru al Academiei Române și în mai multe societăți și fundațiii de specialitate matematică de peste hotare. 

A fost primul rector al Școlii Politehnice din Timișoara. Personalitate proeminentă a școlii matematice românești, Traian Lalescu are contribuții majore în multiple domenii ale matematicii pure și aplicate.

Este considerat ca unul din fondatorii teoriei ecuațiilor integrale. Este autorul multor studii în domeniul ecuațiilor funcționale, al seriilor trigonometrice, al fizicii matematice, în geometria analitică, pe care a și  predat-o atât la Timișoara, cât și la Politehnica din București.  

Am apucat în anii de după război (1945-1946) vremea când studenții de la Politehnică încă mai studiau geometria analitică după cursul profesorului Traian Lalescu, cel editat cu două decenii în urmă, în 1925. 

A decedat în 1929, lăsând în memoria matematicienior o entitate care îi poartă numele: șirul lui Traian Lalescu.

Anul 1884: Se naște Amedeo Modigliani, pictor și sculptor italian.

Astăzi, tablouile lui Modigliani apar rareori la licitații. Proprietarii le păstrează, căci nu există la nicio bancă dobândă mai bună, decât rata creșterii prețurilor la pictori precum Modigliani. În urmă cu 9 ani, apărea la casa de licitații Sothebys din New York tabloul „Paulette Jourdain”, cu valoarea de pornire 43.000.000 dolari. Iar un alt tablou, întitulat „Nud culcat”, s-a vândut la casa Christie’s, tot din New York, în noiembrie 2015, la prețul de 170.400.000 dolari.

De atunci, n-am prea observat tablouri semnate Modigliani, oferite prin vreo casă de licitație.

Anul 1884:  Se naște  Louis B. Mayer, un american de origine rusă, poducător de film, co-fondator în 1924 al studiourilor Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Vă mai aduceți aminte de simbolul firmei, acel desen sofisticat, în mijlocul căruia rage regele animalelor, leul? Acesta era logo-ul firmei.

Sub conducerea lui Louis B.Mayer, MGM a devenit unul dintre cele mai prestigioase studiouri de film ale industriei cinematografice din lume, acumulând cea mai mare concentrație de scriitori, regizori și vedete de top de la Hollywood.

Nimic nu-l caracterizează mai bine pe acest magnat al cinematografiei decât cuvintele biografului său, Scott Eyman: „Louis B. Mayer a definit MGM, la fel cum MGM a definit Hollywood, iar Hollywood a definit America”.

Anul 1885: Moare Mihail Cristodulo Cerchez, general român, participant la Războiul de Independență, cel care l-a reținut, lângă Plevna, pe însuși Osman Pașa.

Anul 1904: Se naște Pablo Neruda (Neftali Reyes Basualdo), poet chilian, laureat Nobel. Neruda este deopotrivă laureat al premiului Lenin pentru contribuția la „întărirea păcii între popoare”, dar și al premiului Nobel 1971, acordat cu următoarea motivație: "pentru opera lui, care, cu sufletul unei forțe elementare, dă viață destinului și viselor unui întreg continent".

Anul 1906: După aproape 12 ani de la condamnarea sa în afacerea Dreyfus și după un scandal de presă poate unic în istorie, o comisie militară anume constituită l-a exonerat oficial de orice învinuire pe Alfred Dreyfus, după ce fusese condamnat la 10 ani muncă silnică pe „Insula Diavolului”.

A doua zi după exonerarea sa, a fost readmis în armată cu promovare la gradul de maior (Chef d'Escadron). O săptămână mai târziu, el a fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare și, ulterior, desemnat să comande o unitate de artilerie la Vincennes.

Așa că, cea mai scandaoasă afacere din istoria modernă, cea care a dus la condamnarea unui nevinovat și la protejarea vinovatului adevărat, una care a declanșat cel mai mare scandal în presă după publicarea în ziarul Le Figaro a articolului „J’accuse” al scriitorului Emile Zola, urmat de condamnarea autorului (pentru că își exprimase opinia – deh!), s-a încheiat cu un fel de pardon, scuzați și sorry!

Anul 1909: Se naște Constantin Noica, filosof și eseist român.

Anul 1916: Au loc două atacuri de rechini într-o singură zi în Matawan Creek, lângă Matawan, New Jersey. Incidentul, care a provocat doi morți, este cel mai grav dintre atacurile rechinilor în largul coastei New Jersey.  Rechinii au povoct moartea a patru persoane și rănirea a celei de a cincea.

Anul 1937: Expoziția Mondială de la Paris: Tabloul lui Pablo Picasso „Guernica” a fost prezentat pentru prima dată publicului, cu această ocazie.

Guernica este o lucrare monumentală, ieșită din comun din multe puncte de vedere și, poate cel mai izbitor, ca dimensiuni: are 349,3 cm înățime și 776,6 cm lățime, executată fiind în același stil cubist care l-a caracterizat pe autor.

Mesajul lucrării vine ca o reacție imediată la efectele devastatoare ale unor bombardamente aplicate de naziști în timpul războiului civil spaniol, asupra orașului basc Guernica.

Anul 1937: Se naște Bill Crosby, comediant, actor, producător american, stea de primă mărime pe ecranele Hollywood-ului, care, alături cu Fred Astaire, pune bazele jazz-ului coregrafiat.

Anul 1938: S-a născut Jorj Voicu, actor român de teatru și film.

Anul 1941Al Doilea Război Mondial: are loc prima manifestare oficială a Alianței pentru formarea unei coaliții antifasciste, respectiv acordul anglo-sovietic de ajutor reciproc. Pornind de la acest acord, America a conceput, cu ajutorul premierului britanic Churchill,  îndrăznețul plan de a transfera ajutoare militare (armament și muniții) din SUA în URSS, prin Oceanul înghețat de Nord, singura cale unde nu exista riscul interceptării convoaielor de către flota de submarine a Germaniei.

Armamentele transferate astfel erau preluate de URSS prin portul Murmansk, singurul port nordic pevăzut cu cale ferată, și transportate direct în zonele fierbinți ale frontului. Mulți specialiști în arta militară apreciază că aceste transferuri au constituit momentul care a întors soarta războiului de pe uriașele stepe  rusești, ocupate de Wermcht.

Nu știu dacă mai este cazul să mă întreb aici care ar fi fost soarta războiului lui Hitler împotriva lui Stalin, dacă acestuia din urmă nu-i veneau ajutoarele substanțiale ale vestului.

Anul 1943: S-a născut Radu F. Alexandru (Radu Alexandru Feldman), politician, scriitor, scenarist român, autorul unor eseuri foarte apreciate de cititorii contemporani.

Anul 1960Franța a acceptat să acorde independența unor foste colonii,  care deveneau astfel state de sine stătătoare:

Fiecare dintre acestea are astăzi propriul guvern, propriul Parlament, un președinte, instituții de stat, o armată proprie și o politică externă, de asemenea proprie.

Anul 1962: Trupa The Rolling Stones debutează la Clubul Marquee din Londra.

Anul 1987: A fost jefuit depozitul de Valori Knightsbridge. Hoții au plecat cu o pradă în valoare de aproximativ 66 de milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari în 2012). Cercetările au dus la identificarea unui italian, Valerio Viccei, ca responsabil pentru cele petrecute.

Anul 2000: La Manila, a fost semnat un acord de stabilire a relațiilor diplomatice între Filipine și RPD Coreeană.

Anul 2000: Modulul rus „Zvezda", al treilea element al Stației Spațiale Internaționale (ISS), a fost amplasat pe orbită, la numai zece minute după decolarea rachetei purtătoare Proton-K de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

La 11 septembrie 2000, doi membri ai echipajului navetei spațiale STS-106 au finalizat conexiunile finale între Zvezda și Zarya, inclusiv patru cabluri de alimentare, patru cabluri video și de date și un cablu de telemetrie cu fibră optică. 

Anul 2003: Ia naștere proiectul ro.wp, versiunea românească a proiectului Wikipedia.

Anul 2006: A început criza din Orientul Mijlociu, când Hezbollahul șiit libanez a capturat doi soldați israelieni la frontiera israeliano-libaneză.

Anul 2014: Moare Emil Bobu, demnitar comunist român, ministru, secretar al CC al PCR, unul din apropiații lui Nicolae Ceaușescu.

MEMENTO:

  • Republica Kiribati serbează independența față de Marea Britanie (1979)
  • Republica São Tomé și Príncipe serbează independența față de Portugalia (1975 )

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇