Insulele Greciei se confruntă cu o criză a apei în plin sezon turistic (Video)

Insulele Greciei se confruntă cu o criză a apei în plin sezon turistic (Video)

În cea mai mare parte a Greciei a plouat puţin sau deloc în ultimele luni, iar acum, în timp ce insulele elene se pregătesc să găzduiască un număr record de turişti în sezonul de vară, presiunea asupra rezervelor de apă rareori a fost mai mare, spun oficialii, fermierii şi oamenii de ştiinţă.

Cel mai mare rezervor de apă de pe insula grecească Naxos a secat, fiind util doar broaştelor ţestoase care navighează în apele sale puţin adânci şi noroioase, relatează Reuters.

În aval, apa de mare s-a infiltrat în canalele de irigaţii goale, afectând recolta de cartofi preţioasă a insulei.

Mai la sud, pe insula Karpathos, autorităţile au impus restricţii în ceea ce priveşte umplerea piscinelor.

Milioane de turişti vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de siturile sale antice, de plajele virgine şi de apele turcoaz. Însă efectele schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile ridicate, precipitaţiile neregulate şi incendiile de vegetaţie, ameninţă viitorul celui mai important motor economic al ţării.

ADVERTISING

Anul acesta pare deosebit de tensionat. După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată, incendiile de vegetaţie au început neobişnuit de devreme, unele în zone în care în mod normal ar fi trebuit să fie zăpadă.

Cel puţin şase turişti, inclusiv cunoscutul prezentator de televiziune britanic Michael Mosley, au murit luna trecută, în timp ce canicula a cuprins ţara.

Experţii climatici se tem că ce este mai rău abia urmează să vină. Andrea Toreti, coordonatorul observatorului european şi global pentru secetă din cadrul Serviciului Copernicus, spune că, odată ce efectele secetei devin vizibile, este deja prea târziu pentru a lua măsuri. "Trebuie să evităm să gândim în modul de urgenţă, (în schimb) trebuie să ne uităm la prevenţie şi pregătire", a spus Toreti.

Culturi compromise

Lipsa apei este evidentă în Naxos, o insulă muntoasă cu 20.000 de locuitori, situată într-una dintre cele mai populare - şi uscate - părţi ale Mării Egee. Zeci de mii de turişti se adună zilnic pe ţărmurile sale în timpul verii.

Cele două rezervoare ale insulei au 220.000 mc de apă utilizabilă, o treime din nivelul de anul trecut şi echivalentul a doar câteva zeci de bazine olimpice.

ADVERTISING

"A existat un deficit intens de precipitaţii în întreaga Mediterană şi în special pe Naxos, rezervoarele noastre de suprafaţă sunt goale", a declarat primarul insulei, Dimitris Lianos.

Autorităţile au asigurat trei unităţi portabile de desalinizare care vor trata apa de mare pentru a o face potabilă şi despre care primarul Lianos a spus că ar trebui să acopere deficitul pentru case, hoteluri şi piscine.

Însă fermierii nu vor primi apă tratată şi vor trebui să se bazeze pe puţuri acvifere, care au fost contaminate însă cu apă de mare.

Fermierii au declarat că această contaminare are loc atunci când puţurile sunt suficient de goale pentru ca apa sărată să se strecoare în ele.

Stelios Vathrakokoilis cultivă faimoşii cartofi de Naxos, care sunt foarte apreciaţi în Grecia pentru gustul lor untos şi sunt produs protejat în UE. În acest an, producţia sa va fi mai mult decât înjumătăţită din cauza apei sărate pentru irigaţii.

ADVERTISING

"Este o mare dezamăgire că noi, oamenii, nu am reuşit să anticipăm că schimbările climatice ne vor bate la uşă", spune el.

Aprovizionare insuficientă

Ţările mediteraneene, inclusiv Spania şi Italia, caută modalităţi de a-şi suplimenta rezervele de apă prin desalinizare, însă furnizorii au declarat că, în această vară, unităţile au fost în criză din cauza creşterii cererii.

Chiar şi în Thassos, insulă care este mult mai verde decât stâncoasa Naxos, oficialii doresc să cumpere o unitate pentru o utilizare viitoare.

Producătorul Sychem, cu sediul în Grecia, nu a putut satisface pe deplin cererea clienţilor în această vară din cauza lipsei de componente cheie şi a duratei mai lungi de construcţie, a declarat directorul executiv Alexandros Yfantis.

Noile unităţi ar trebui să fie disponibile după luna septembrie. "Deoarece problema este peste tot, orice echipament temporar a fost deja închiriat", a declarat Yfantis.

Cea mai caldă lună iunie

Luna iunie 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Grecia din 1960, iar temperatura medie "din 1960 până în 2024 arată o creştere de 2,5°C", a indicat marţi directorul Observatorului Naţional din Atena, Kostas Lagouvardos.

"Luna iunie a anului 2024 a fost caracterizată de perioade lungi cu temperaturi crescute timp de multe zile, depăşind cu mult temperaturile sezoniere normale în toată ţara", a afirmat Kostas Lagouvardos.

La rândul său, Kostas Synolakis, preşedintele comisiei pentru schimbări climatice, a declarat pentru televiziunea publică Ert că "au fost înregistrate temperaturi ridicate care au depăşit media cu 3,8 grade Celsius".

"Iunie 2024 este luna iunie cea mai caldă înregistrată vreodată în Grecia, depăşind cu +3,8°C valoarea medie pentru perioada 1991-2020 şi cu +2°C luna iunie 2012", recordul precedent pentru această lună, a precizat Kostas Lagouvardos.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇