Strugurii au jucat un rol important în istoria omenirii, dar nu am fi putut să ne bucurăm de ei dacă nu ne-ar fi vizitat, în urmă cu 66 de milioane de ani, asteroidul care a dus la exterminarea dinozaurilor și a multor alte specii.
Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de o echipă de cercetători din SUA și Panama.
Tindem să ne gândim mai ales la dinozauri sau alte animale atunci când avem în vedere efectele pe care asteroidul le-a avut. Însă acesta a schimbat întreg ecosistemul, inclusiv plantele.
Când asteroidul a lovit Pământul, a șters de pe fața planetei animalele uriașe și greoaie, așa cum sunt dinozaurii, care aveau un efect distructiv asupra pădurilor, acestea fiind mult mai ”deschise” și mai rarefiate atunci, și a permis altor ființe și plante să se dezvolte și să prospere.
Practic, pădurile au început să arate cu totul altfel după impactul asteroidului Chicxulub. Odată cu dispariția marilor erbivore și carnivore, pădurile au devenit tot mai dese, lumina ajungând tot mai greu la plantele mai mici, care trebuiau să concureze pentru resurse. Plantele cățărătoare au început să aibă un avantaj în acest context, scrie CNN.
Aici intră în peisaj vița de vie. Acum, oamenii de știință au găsit în India probabil cele mai vechi semințe de struguri sălbatici, a căror vechime este de circa 66 de milioane de ani. Exact perioada în care au dispărut dinozaurii, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Plants.
Grație păsărilor și mamiferelor, aceste semințe au fost răspândite, ajungând în America Centrală și de Sud, dar nu numai, unde au fost găsite semințe puțin mai noi, de acum 19 milioane de ani, până acum circa 60 de milioane de ani.
Niciuna dintre aceste specii nu mai există în prezent. În fapt, toate reprezintă rude îndepărtate ale strugurilor de azi.