Încă de la descoperirea sa, în urmă cu 20 de ani, Apophis era considerat unul dintre asteroizii potențial periculoși pentru Terra, motiv pentru care multe studii l-au avut în centru. Faptul că în 2029 va trece pe lângă noi îl face și mai interesant.
Oamenii de știință au vrut să afle dacă acesta ar putea reprezenta vreun pericol pentru noi, iar cel mai recent studiu, realizat de o echipă de la Universitatea Western, Ontario, și Universitatea din Waterloo, chiar la această întrebare răspunde.
Descoperit în 2004, asteroidul cu un diametru de doar 340 de metri va trece foarte aproape de noi în 13 aprilie 2029, la o distanță de doar 32.000 de kilometri, conform Live Science. Deși pare mult, este vorba despre o distanță mică la scară cosmică, spun oamenii de știință.
Cel supranumit ”Zeul Morții” ne-a mai vizitat și în 2021, la o distanță de puțin peste 37.000 de kilometri.
Astronomii sunt de părere că nu există un risc ca acesta să se ciocnească de noi. Cu toate acestea, ei rămân vigilenți, mai cu seamă că traiectoria unui asteroid prin spațiu este influențată de mulți factori, inclusiv interacțiunile gravitaționale cu alte corpuri cerești.
Cel puțin la nivel teoretic, există riscul ca o abatere de la traiectoria sa actuală să-l apropie mai mult de Pământ. Asta se poate întâmpla în urma unei coliziuni, de exemplu.
Posibilele sale traiectorii, dar și ale altor asteroizi, au fost analizate, iar oamenii de știință scot din calcul această posibilitate, cel puțin până în 2029.
Un eveniment ce ar putea fi considerat potențial periculos ar putea avea loc în 2026, când pe lângă el va trece asteroidul Xanthus, cu un diametru de 1.300 de metri. Totuși, se preconizează că vor trece la o distanță de 10.000 de kilometri, fără pericolul de a se ciocni.