Ziua 845 de război a început cu trupele ruse care au atacat noaptea trecută localitatea Iunakivka din regiunea de graniță Sumî. Autoritățile regionale nu au dat informații despre eventuale victime sau daune.
Mai multe drone kamikaze ucrainene au atacat noaptea trecută combinatul metalurgic din Novolipețk, o fabrică de tractoare din regiunea rusă Lipețk și alte facilități din regiunile Belgorod și Voronej, a anunțat serviciul de informații al armatei Ucrainei (GUR).
Și tot în Rusia au loc două procese în care sunt judecați cetățeni americani. Soldatul Gordon Black, reţinut în Vladivostok, a pledat nevinovat la acuzaţiile de ameninţare cu moartea a iubitei sale şi parţial vinovat la acuzaţiile de furt. Iar procesul reporterului Evan Gershkovici va începe la 26 iunie şi se va desfăşura cu uşile închise la un tribunal din oraşul Ekaterinburg din Urali, unde acesta a fost arestat în martie 2023 pentru spionaj.
NATO este în discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare, scoţându-le din depozite şi punându-le în stand-by, în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei, a Chinei şi a Coreei de Nord.
În acest timp, mai multe studii avertizează cu privire la o "cursă a înarmării nucleare". Cheltuielile în acest domeniu au crescut cu o treime în ultimii cinci ani. Practic, puterile nucleare au cheltuit anul trecut 2.898 de dolari pe secundă pentru a finanța aceste arme.
Iar vizita lui Vladimir Putin în Coreea de Nord a fost confirmată în mod oficial. Vizita începe marți, iar președintele rus va sta în Coreea două zile.
Situația pe front
- Atac nocturn în Sumî - Trupele ruse au atacat noaptea trecută o localitate din regiunea de graniță Sumî. "Rușii au atacat Iunakivka în timpul nopții. S-au înregistrat tiruri de mortieră și cinci explozii", a anunțat administrația militară regională, fără a da detalii despre eventuale victime sau daune. Rușii au lansat duminică 12 atacuri asupra a șapte localități din regiunea Sumî. O persoană a murit și 15 au fost rănite ieri, după ce Rusia a atacat nouă regiuni din Ucraina - Cernigău, Poltava, Lugansk, Zaporojie, Sumî, Dnipropetrovsk, Herson, Harkov și Donețk.
- Rusia caută să epuizeze trupele ucrainene - Ucraina a anunțat luni că Rusia şi-a intensificat atacurile pe frontul de est, în încercarea de a epuiza trupele ucrainene, înainte de sosirea ajutorului militar occidental, în special de avioane de vânătoare F-16, a anunţat Oleksandr Sîrski, şeful armatei ucrainene, pe canalul Telegram. Potrivit acestuia, Moscova este conştientă că "timpul va juca" în favoarea Kievului, cu recepţionarea unei "cantităţi importante de arme şi de echipamente" din partea aliaţilor săi, inclusiv de avioane F-16, menite să întărească apărarea aeriană ucraineană. Comandantul ucrainean a precizat că forţele ruse îşi concentrează eforturile în împrejurimile localităţilor Kupiansk, Pokrovsk, Kurahove şi Vremivka, situate pe frontul de est, în timp ce "lupte înverşunate" continuă în est şi în sud.
Ce se întâmplă în Rusia
- Combinat metalurgic atacat cu drone - Drone kamikaze ucrainene au atacat noaptea trecută combinatul metalurgic din Novolipețk, o fabrică de tractoare din regiunea Lipețk și alte facilități din regiunile Belgorod și Voronej, a anunțat serviciul de informații al armatei Ucrainei (GUR), citat de Kyiv Independent. "Ambele fabrici erau folosite de agresor în scopuri militare. În zona acestor facilități localnicii au auzit sunetul mai multor explozii și al sistemelor de apărare aeriană", a transmis GUR. Guvernatorii celor trei regiuni au anunțat că au avut loc atacuri cu drone, susținând că nu s-au înregistrat daune sau victime. Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Lipețk, a spus că resturile a două drone interceptate au căzut peste zona industrială.
- Soldatul american a pledat nevinovat - Soldatul american Gordon Black, reţinut în oraşul rusesc Vladivostok, a pledat nevinovat la acuzaţiile de ameninţare cu moartea a iubitei sale şi parţial vinovat la acuzaţiile de furt, a anunţat luni agenţia de presă RIA. Soldatul care a fost staţionat în Coreea de Sud și reţinut în Rusia la 2 mai a vorbit în instanţă prin intermediul unui translator. El a fost reţinut sub suspiciunea că a furat de la iubita sa rusă. Citând procurori locali, presa independentă rusă a relatat că Black a fost acuzat ulterior şi de ameninţare cu moartea la adresa acesteia.
- Jurnalistul american închis, judecat cu ușile închise - Procesul din Rusia al reporterului american deţinut Evan Gershkovici va începe la 26 iunie şi se va desfăşura cu uşile închise, au anunţat luni agenţiile de presă ruseşti de stat TASS şi RIA, citând un comunicat al tribunalului. Săptămâna trecută, procurorii ruşi au declarat că au trimis în judecată dosarul reporterului de la Wall Street Journal, care a fost reţinut anul trecut, după ce au ajuns la concluzia că acesta a colectat informaţii pentru CIA despre o fabrică de tancuri din Rusia. Dosarul Gershkovich va fi judecat de un tribunal din oraşul Ekaterinburg din Urali, unde reporterul a fost arestat în martie 2023. El neagă acuzaţiile.
Alte informații relevante
- NATO vrea să-și activeze armele nucleare - NATO este în discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare, scoţându-le din depozite şi punându-le în stand-by, în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei, a Chinei şi a Coreei de Nord, a declarat luni şeful alianţei, Jens Stoltenberg. "Nu voi intra în detalii operaţionale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui să rămână în depozite, dar trebuie să ne consultăm pe aceste teme. Este exact ceea ce facem", a declarat Stoltenberg pentru The Telegraph. "Obiectivul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atât timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, este o lume mai periculoasă", a argumentat secretarul general al NATO.
- Noua cursă a înarmării nucleare - Mai multe studii avertizează cu privire la o „cursă a înarmării nucleare". Cheltuielile în acest domeniu au crescut cu o treime în ultimii cinci ani, după cum arată două rapoarte publicate luni. Practic, puterile nucleare au cheltuit anul trecut 2.898 de dolari pe secundă pentru a finanța aceste arme. Potrivit unui raport al Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), cele nouă state cu arme nucleare (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța, India, Israel, Pakistan și Coreea de Nord) au cheltuit în total anul trecut 91 de miliarde de dolari - un salt de 33% față de situația din 2018 (68,2 miliarde de dolari). Un alt raport publicat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri) arată că numărul total estimat al focoaselor nucleare existente în lume a scăzut ușor, de la 12.512 la 12.121 începutul anului. Unele dintre aceste focoase urmează să fie dezmembrate, dar 9.585 sunt disponibile pentru o potențială utilizare, cu nouă mai multe decât anul trecut. Iar 2.100 sunt menținute în „alertă operațională ridicată" - gata de utilizare imediată - pentru rachete balistice. Aproape toate aceste focoase nucleare aparțin Rusiei și SUA, care dețin împreună 90% din armele nucleare din lume.
- Putin se duce în Coreea de Nord - Vizita lui Vladimir Putin în Coreea de Nord a fost confirmată în mod oficial. Vizita începe marți, iar președintele rus va sta în Coreea două zile. Putin va pleca apoi în Vietnam, unde va sta până pe 20 iunie.
- Putin poate merge în Elveția fără a fi arestat - Vladimir Putin ar putea avea permisiunea de a participa la al doilea summit de pace, deși Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său, a asigurat duminică preşedintele Viola Amherd după summit-ul găzduit de ţara sa şi consacrat păcii în Ucraina. Detalii AICI.
- Nunţile ucrainenilor rămân fără invitaţi - Bărbaţii nu vin la nunțile organizate în Ucraina, de teamă că vor fi prinşi şi luaţi la armată. Echipele de recrutare au o reputaţie înfricoşătoare, iar în societate se nasc falii, inclusiv între prieteni. Cu mulţi dintre soldaţii săi morţi, răniţi sau epuizaţi, guvernul ucrainean şi-a intensificat eforturile de a mobiliza mai mulţi oameni, relatează BBC. O nouă lege, introdusă în luna mai, prevede ca fiecare bărbat cu vârsta cuprinsă între 25 şi 60 de ani să-şi înregistreze datele într-o bază de date electronică pentru a putea fi chemat la recrutare. Ofiţerii de recrutare sunt în căutarea celor care evită să se înregistreze, iar tot mai mulţi bărbaţi care nu doresc să servească în armată sunt nevoiţi să se ascundă. Echipele de mobilizare au o reputaţie înfricoşătoare, în special în Odesa, pentru că scot oamenii din autobuze şi din gări şi îi duc direct la centrele de înrolare.
- Rusia a depășit SUA la exporturile de GNL în Europa - Pentru prima oară în ultimii aproape doi ani, Rusia a întrecut Statele Unite la exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa. Detalii AICI.