România nu primește Rusia și Belarusul la Adunarea Parlamentară a OSCE. Reacția Moscovei

România nu primește Rusia și Belarusul la Adunarea Parlamentară a OSCE. Reacția Moscovei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autorităţile române nu permit participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfăşura în România, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat, sâmbătă, Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE, citat de News.ro.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, aceeaşi măsură va viza şi delegaţia Republicii Belarus.

Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei.

De asemenea, o parte din membrii delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a OSCE sunt vizaţi de măsuri restrictive la nivelul Uniunii Europene. Decizia vizează şi Belarus, susţinător al războiului declanşat de Federaţia Rusă”, a transmis Radu Filip.

ADVERTISING

La evenimentul de la București vor fi prezenți delegați din peste 50 de state membre ale OSCE. În cadrul adunării se va discuta despre securitatea mondială.

În replică, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Sluţki, a acuzat o discriminare a rușilor și a apreciat nu mai are niciun rost ca Federația Rusă să rămână în continuare în Adunarea Parlamentară a OSCE, după refuzul de a li se acorda vize membrilor delegaților.

„Consider că situația cu privire la sesiunea OSCE din România actualizează reluarea discuției despre oportunitatea prezenței în continuare a delegației permanente a Adunării Federale a Rusiei în această organizație.

ADVERTISING

Dacă se continuă discriminarea de proporţii în eliberarea vizelor, dacă nu suntem auziţi și nu se doreşte să fim auziţi, nu are niciun rost să mai rămânem în componenţa unei astfel de Adunări”, le-a declarat el jurnaliştilor, scrie Interfax, conform Rador Radio România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇