Mica istorie: 17 iunie - ziua când s-a scris singurul portret autentic al lui Ștefan cel Mare

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1120Bătălia de la Cutanda în timpul Reconquista spaniolă împotriva ocupantului maur al Peninsulei Iberice. Au participat la bătălie, pe de o parte, forțele spaniole ale lui Alfonso I Luptătorul, iar pe de altă parte armata maură, condusă de generalul almoravid Ibrahim ibn Yusuf.

Armata almoravidă a fost învinsă de forțele reunite ale unităților spaniole, în principal provenind din Aragon și Navarra.

Anul 1473: Călugărul Nicodim de la Mânăstirea Neamț a terminat scrierea manuală a „Tetraevangheliarului”, lucrare ajunsă de mare notorietate, mai ales datorită neprețuitelor miniaturi cu care este inserat textul evanghelic. Printre acestea, se află și binecunoscutul portret al lui Ștefan cel Mare, singurul portret autentic, considerat că ar fi fost executat de un contemporan al domnitorului.

Anul 1668Marchizul d'Humières, guvernator al Flandrei, pune piatra de temelie a cetăţii Lille, Franța, locul viitorului oraș cu același nume, astăzi un important centru urban cu 230.000 de locuitori.

Anul 1682: Se naște regele Carol al XII-lea al Suediei, acel tânăr îndrăzneț care a încercat să-l înfrunte pe țarul Rusiei Petru cel Mare, înregistrând la Poltava una din cele mai nimicitoare înfrângeri din istorie. Însuși regele suedez a dispărut în timpul luptei, se pare încercând să se refugieze prin Moldova cu o mică ariergardă, undeva spre centrul Europei. Dar istoricii i-au pierdut urma.

ADVERTISING

Anul 1818: S-a născut Charles Gounod, compozitor și dirijor francez, de mare reputație internațională, devenit celebru datorită îndeosebi operei sale de factură romantică, Faust. Aceasta l-a consacrat și l-a situat în rândul marilor compozitori de operă europeni.

Una dintre cele mai reprezentative arii din această operă, cea a lui Mefisto, o puteți asculta aici:

Faust – Méphistophélès’s Act II aria ‘Le veau d’or’ (Erwin Schrott; The Royal Opera)

Opera Faust a fost un succes strălucitor chiar de la prima reprezentație, ce a avut loc la „Théâtre Lyrique” din Paris, impresionând atât prin elementele fantastice ale narațiunii, cât și printr-o excepțională inspirație melodică, susținută de o orchestrație emoționantă și unică în felul ei. Scenele de balet „Noaptea Valpugiei” din tabloul 6 completează întregul ansamblu al operei într-un tot aproape desăvârșit.

Din cele 12 opere create de compozitor, numai Faust și Romeo și Julieta se află astăzi în repertoriile curente ale marilor teatre de operă, celelalte fiind date uitării. Dar Gounod a rămas ca reper al geniului în arta componistică religioasă și prin a sa  „Ave Maria”, o rugăciune evoluată suav, pe o temă melodică fără egal în domeniu.

ADVERTISING

Anul 1825: Se naște Elena Cuza, viitoarea soție a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cea care i-a fost alături lui Cuza atât la bine, cât și la greu, după ce „monstruoasa coaliție” l-a înlăturat de la domnie și l-a trimis să-și trăiască restul zilelor departe de țară.

Anul 1832:  Se naște Sir William Crookes, chimist și fizician englez de mare notorietate, inventatorul tuburilor Crooks, cele cu descărcare în vid. A fost, de asemenea, primul care a descris spectrul heliului, în anul 1865.

Crookes a fost inventatorul radiometrului ce-i poartă numele, fiind totodată inventator al lentilei de ochelari de soare anti-UV, care blochează 100% razele ultraviolete, protejând astfel organele vizuale sensibile ale ochiului uman. 

Anul 1872: Se naște Ulrich Hübner, pictor german impresionist.

Anul 1888: Se naște Heinz Guderian, general german în cel de-al Doilea Război Mondial, unul din apropiații lui Hitler, de care însă acesta s-a dezis către sfârșitul războiului.

Anul 1889: La cimitirul Bellu din București, are loc înmormântarea poetului Mihai Eminescu. Ziarul „Românul” din acea zi, citat de Wikipedia, informa că sicriul cu corpul neînsuflețit al poetului a fost depus în biserica Sf. Gheorghe, pe un catafalc simplu, modest și doar împodobit cu cetină de brad.

ADVERTISING

Un cor dirijat de muzicianul C. Bărcănescu a interpretat litania „Mai am un singur dor". După slujba religioasă (Prohodul) și discursul lui Grigore Ventura, carul funebru, la care fuseseră înhămați doar doi cai, s-a îndreptat spre Universitate, unde Dimitrie Laurian rostește al doilea discurs funebru. Apoi cortegiul, la care se adaugă diverși trecători, o pornește pe Calea Victoriei, Calea Rahovei și se îndreaptă spre cimitirul Șerban Vodă, denumit azi Bellu.

Patru elevi ai Școlii normale de institutori din București au purtat pe umeri sicriul până la mormânt.

Anul 1900: S-a născut  Martin Bormann, om politic național-socialist, cel care, în ultimele zile ale Reichului german, a încercat să se declare succesor al lui Hitler. Nereușind, a încercat să fugă, dar a dispărut în timpul unui schimb de focuri, probabil cu militari sovietici, pe unul din podurile peste râul Spree din Berlin.

Încercările de a-i găsi urma pentru un eventual proces postbelic, în cazul când ar mai fi în viață, nu au dat niciun rezultat.

Anul 1910: Are loc cu succes primul zbor al lui Aurel Vlaicu cu aparatul său, pe Dealul Cotrocenilor.

Anul 1925: Se naște Anghel Saligny, inginer român, membru al Academiei Române, distinsă personalitate în tehnologia construcțiilor. 

Anghel Saligny este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor cu îmbinări nituite și a silozurilor cu structură din beton armat, realizată prin glisarea cofrajului, procedeu inventat de inginerul român.

Este cunoscut ca autor al unor linii de cale ferată din țară, ce includeau nu numai poduri obișnuite pentru cale ferată, ci și complexe combinate, pentru șosea și cale ferată. Sprijinindu-se pe invenții proprii, construiește, pentru prima oară în lume, silozuri glisate din beton armat la Brăila și la Galați.

Dar lucrarea monumentală cu care Anghel Saligny rămâne în istoria tehnicii europene este podul de peste Dunăre construit la Cernavodă, o lucrare de importanță nu numai economică, ci și strategică, întrucât construcția lui, în acel sfârșit al secolului XIX, constituia singura legătură terestră a țării cu Marea Neagră prin Dobrogea, recent dobândită de România, după Războiul Independenței.

Anul 1932: S-a născut Sabin Bălașa, pictor, regizor și scriitor român, persoană controversată în legătură cu tablourile de ploconeală cu care acest maestru al artelor plastice se înjosea înainte de anul 1990, în dorința de a-l omagia pe Ceaușescu.

Anul 1939: Ucigașul Eugène Weidmann, condamnat la moarte în Franța, a fost executat prin ghilotinare în public, fiind ultimul caz când s-a aplicat în țara hexagonului o asemenea pedeapsă publică.

Anul 1944: Islanda anunță separarea sa definitivă de Danemarca și se proclamă republică, ziua de 17 iunie fiind declarată oficial zi națională a Islandei.

Anul 1950: Medicul american Richard H. Lawler efectuează primul transplant de rinichi la Spitalul „Mary" din Chicago. A fost transplantat un rinichi de la o pacientă tocmai decedată către o femeie de 44 ani  afectată de o boală renală polichistică.

Deși operația a fost reușită, însuși principiul transplantului - procedeu care astăzi salvează mii de vieți în întreaga lume - a fost denunțat de unii clerici catolici. În principiu, clerul s-a opus acestei proceduri, respectiv ideii de a prelua țesut de la cineva decedat și de a-l pune pe altcineva aflat în viață, pentru ca acesta să continue să trăiască.

Anul 1953: Trupele sovietice staționate în Germania Răsăriteană procedează la reprimarea cu brutalitate a revoltelor ce au avut loc în Berlinul de Est.

Anul 1954: România a ratificat Convenția asupra drepturilor politice ale femeilor, adoptată de ONU la 20 decembrie 1952.

Anul 1954:  În Germania de Vest, ziua de 17 iunie este prima dată sărbătorită ca Ziua Unității Germane. Dar până la reunificarea Germaniei, din 3 octombrie 1990, mai trebuiau să treacă trei decenii și jumătate.

Anul 1960: A fost ridicat nivelul reprezentărilor diplomatice la rang de ambasadă între România și Indonezia.

Anul 1961: Dansatorul rus Rudolf Nureyev, aflat pe aeroportul Le Bourget de lângă Paris, solicită și obține azil politic. El nu se va mai întoarce în țara sa și va face o carieră strălucită în Occident. A lucrat la The Royal Ballet din Londra, iar din 1983 până în 1989 a fost director al Baletului Operei din Paris.

Nureyev a fost, de asemenea, coregraf șef al Baletului acelei Opere, fiind apreciat pentru interpretările coregrafice moderne pe compoziții clasice, precum  Lacul lebedelorGiselle și La Bayadère. A murit în plină glorie în 1993, la 54 de ani. 

Anul 1977: A avut loc inaugurarea lucrărilor de construcție a uzinei de autoturisme de mic litraj „Oltcit” de la Craiova (cooperare româno-franceză), care a produs autoturisme de mic litraj timp de zece ani, între 1981 și 1991.

Pentru România, o a doua fabrică producătoare de autoturisme, după Dacia-Mioveni, a reprezentat un succes. Totuși, ca urmare a transformărilor care au intervenit în economia României după 1989, fabrica Oltcit n-a mai rezistat presiunilor concurențiale în forma în care funcționa.

Ca urmare, în 1991, acțiunile Citroën au fost preluate de către statul român, iar Oltcit a devenit Societatea Comercială Automobile Craiova S.A.

Anul 2003: Moare dirijorul și compozitorul Emanuel Elenescu, muzician de remarcabilă valoare a scenei românești.

Anul 2017Incendiile forestiere din regiunea Pedrógão Grande din Portugalia provoacă 64 de morți și uriașe pagube materiale. Cu siguranță seceta a fost unul din factorii favorizanți ai răspândirii cu repeziciune a incendiilor, dar nu se cunoaște nici astăzi cu precizie dacă au izbucnit din cauze accidentale sau dacă au fost provocate de o mână criminală.

MEMENTO:

  • Islanda: Ziua națională.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇