Joi, 13 iunie, în seara în care au fost emise de către ANM numeroase coduri roșii de furtună, au fost lansate 341 de rachete antigrindină în partea de sud și sud-vest a țării. Joi, un sistem frontal, care a traversat teritoriul ţării de la vest la est, a determinat instabilitatea accentuată a masei de aer, predominant în jumătatea de sud a ţării. Deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informaţiilor radar, a prognozelor şi a avertizărilor emise de către ANM.
- Capitala, lovită de furtună: Străzi inundate, copaci căzuți, avioane deviate, un zbor cu răniți, după turbulențe (Video)
- București, mica Veneție: Imagini ireale cu prăpădul și un nou bilanț al pagubelor (Foto&Video)
- Imagini ca după tornadă în urma furtunilor care au lovit în Caraș-Severin și Mehedinți
Una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani
Zece acţiuni de intervenţii active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină s-au realizat, în intervalul 7-13 iunie, informează reprezentanţii Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) pe pagina de Facebook.
Au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină din punctele Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia şi Mureş, pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare.
O situație specială a fost în seara zilei de joi, 13 iunie, când au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud şi sud-vest a ţării.
„Acesta este bilanţul unei săptămâni destul de liniştite până aseară, când a intervenit una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani, a cărei energie cinetică a fost atât de mare încât a afectat şi capitala", se arată în postare.
În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie şi foarte mare în special în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării.
„Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în general în zonele din afara ariei de protecţie a SNACP. În urma activităţilor de intervenţii active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitaţiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă.
S-au înregistrat căderi de grindină şi în zona protejată, din cauza interdicţiilor de lansare a rachetelor antigrindină şi a limitărilor tehnologice specifice combaterii obiectelor convective de categoria 4, procese de energie mare supercelulare", susţin reprezentanţii SNACP.
În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 1.477 de rachete antigrindină şi au fost combătute 234 de celule convective cu grindină în formare.
Specialiștii precizează că deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informaţiilor radar, a prognozelor şi a avertizărilor emise de către ANM şi se acţionează local, doar asupra formaţiunilor noroase cu grindină în formare, conform procedurilor operative.