Ziua 842 a început cu atacuri în forţă de ambele părţi în războiul de lângă noi.
Forțele ruse au lansat atacuri cu rachete și drone peste noapte, vizând mai multe regiuni ucrainene. S-au auzit explozii în orașele Zaporojie și Harkov la primele ore ale zilei de vineri, dar şi în regiunea Hmelniţki.
Forțele aeriene ucrainene au avertizat cu privire la atacuri cu rachete îndreptate spre capitala Kiev, dar şi la amenințări asupra regiunilor de vest ale Ucrainei, inclusiv Liov și Ivano-Frankivsk. Anterior, au fost emise alerte de raid aerian în toată țara, cu privire la atacuri cu drone și rachete rusești Shahed.
Din cauza acestor atacuri, Polonia şi-a ridicat din nou avioanele de luptă pentru a-şi proteja spațiul aerian pe fondul atacului rusesc din vestul Ucrainei.
De cealaltă parte a graniţei, dronele Ucrainei au lovit peste noapte un depozit de petrol din regiunea Voronej din Rusia. Un alt atac cu drone în orașul Morozovsk din regiunea Rostov a provocat un incendiu și întreruperi ale alimentării locale cu energie, au informat oficialii ruși. Apărarea aeriană s-a confruntat cu un „atac în masă” cu drone în districtul Morozovsk din regiune, a informat guvernatorul regiunii.
Între timp, cu o zi înainte de începerea summitului de pace din Elveția, Vladimir Putin a încercat să influențeze modul de abordare a discuțiilor și a venit cu propria variantă de pace în Ucraina. Solicitările lui Putin sunt ca Ucraina să cedeze integral Rusiei Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie și să renunțe la aderarea la NATO. Abia atunci Rusia va înceta focul și va începe negocierile de pace. În final, Putin vrea o Ucraină ”neutră, nealiniată, fără arme nucleare, demilitarizată şi denazificată”.
Președintele Zelenski și Pentagonul au reacționat dur la propunerile lui Putin. Rusia nu este invitată la summitul de pace care va avea loc în weekend în Elveția.
Tot astăzi, NATO a anunțat că Alianța îşi va asuma un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, preluând locul Statelor Unite, în încercarea de a proteja procesul în condiţiile în care Donald Trump, sceptic faţă de NATO, candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte al SUA.
Iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit că omologul său chinez Xi Jinping i-a dat cuvântul său că Beijingul nu va vinde armament Rusiei.
Tot astăzi, Ucraina a semnat primul său acord de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate (GNL), cu o companie americană. Cea mai mare companie privată de energie din Ucraina va cumpăra GNL de la grupul energetic american Venture Global până la sfârşitul anului 2026.
Situația pe front
- Atac masiv la primele ore - Forțele ruse au lansat atacuri cu rachete și drone peste noapte, vizând mai multe regiuni ucrainene. S-au auzit explozii în orașele Zaporojie și Harkov la primele ore ale zilei de vineri, dar şi în regiunea Hmelniţki, potrivit Kyiv Independent. Forțele aeriene ucrainene au avertizat cu privire la atacuri cu rachete îndreptate spre capitala Kiev, dar şi la amenințări asupra regiunilor de vest ale Ucrainei, inclusiv Liov și Ivano-Frankivsk. Anterior, au fost emise alerte de raid aerian în toată țara, cu privire la atacuri cu drone și rachete rusești Shahed.
- Prima țintă a Rusiei - Localitatea Starokosteantîniv, din regiunea Hmelniţki, despre care se crede că găzduiește o vastă bază aeriană ucraineană, a fost prima țintă a atacului rus. Atacul a început la ora locală 22:40 cu un val de drone Shahed, urmat de rachete de croazieră, și s-a încheiat la ora 4:43. O oră mai târziu, a lovit și o rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinjal, relatează Kyiv Post. Forțele aeriene au reușit să intercepteze cinci din cele șapte rachete și 14 din cele 17 drone.
- Bilanțul apărării - Armata ucraineană a anunțat că a doborât șapte rachete rusești în șapte regiuni diferite ale Ucrainei. Alte șapte nu au fost doborâte, dar ucrainenii nu au spus dacă și-au atins țintele. Guvernatorul regiunii Zaporojie a declarat că o rachetă a lovit o zonă deschisă, fără a provoca victime și pagube. În schimb, toate cele 17 drone lansate de ruși au fost doborâte, au precizat ucrainenii.
- Noapte aglomerată pentru apărarea Poloniei - Polonia şi-a ridicat din nou avioanele de luptă pentru a-şi proteja spațiul aerian pe fondul atacului rusesc din vestul Ucrainei. "Aceasta este o altă noapte foarte aglomerată pentru întregul sistem de apărare aeriană", a declarat Comandamentul Operațional al Forțelor Armate din Polonia, pe X.
- Incendiu de trei zile - Pompierii încă încearcă pentru a treia zi consecutiv să stingă un incendiu în regiunea Kiev, provocat de atacul de miercuri dimineață al Rusiei. Perimetrul a fost delimitat, iar flăcările nu s-au extins, a anunțat Serviciul pentru Intervenții de Urgență al Ucrainei. 76 de mașini de intervenție și 232 de pompieri acționează la fața locului, a transmis instituția citată de Ukrainska Pravda.
Ce se întâmplă în Rusia
- Depozit petrolier lovit de drone - Dronele Ucrainei au lovit peste noapte un depozit petrolier din regiunea Voronej din Rusia, la graniţa cu Ucraina, a informat guvernatorul regional Aleksandr Gusev. "Un rezervor de petrol a fost uşor avariat" în urma căderii resturilor de drone, potrivit guvernatorului regional Aleksandr Gusev. Atacul nu a provocat incendii şi nu s-a soldat cu răniţi, a afirmat el pe Telegram. Explozii au fost semnalate și în orașul Novorossisk, din regiunea Krasnodar.
- Atac în masă cu drone în Rostov - Un alt atac cu drone în orașul Morozovsk din regiunea Rostov a provocat un incendiu și întreruperi ale alimentării locale cu energie, au informat oficialii ruși. Apărarea aeriană s-a confruntat cu un „atac în masă” cu drone în districtul Morozovsk din regiune, a informat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev. Aerodromul din Morozovsk a fost lovit, iar un incendiu a izbucnit și în oraș, a informat canalul rus de Telegram Astra. Localnicii spun că au auzit explozii. Atacul nu a făcut victime, dar a provocat întreruperi de electricitate în mai multe localităţi, a declarat Golubev. Regiunea Rostov, care adăpostește cartierul general al operaţiunii ruse în Ucraina, se învecinează cu Ucraina la sud-est. Districtul Morozovsk găzduiește și o bază aeriană militară rusă.
- Bilanțul apărării ruse - Rusia a anunţat vineri că în timpul nopții a doborât 87 de drone Ucraine, dintre care 70 au vizat regiunea Rostov (sud), în care se află cartierul general al Operaţiunilor ruse în Ucraina. Sistemele de apărare antiaeriană au interceptat şi distrus drone deasupra regiunii Belgorod (2 drone), Volgograd (2), Voronej (6), Koursk (6), Rostov (70), şi o dronă deasupra Peninsulei Crimeea, a precizat ministerul rus al Apărării.
- Rusia produce prea mult petrol - Ministerul rus al Energiei a declarat că producţia de petrol a Rusiei în luna mai a depăşit cota stabilită de grupul OPEC+ al ţărilor mari producătoare de petrol, angajându-se totodată să îşi îndeplinească obligaţiile. Problema supraproducţiei va fi rezolvată în iunie şi vor fi atinse nivelurile vizate. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, în frunte cu Rusia (OPEC+), au făcut o serie de reduceri profunde de producţie de la sfârşitul anului 2022.
Alte informații relevante
- Putin, propunere de pace - Vladimir Putin a anunțat vineri că rușii ar accepta o încetarea a focului dacă ucrainenii se retrag din regiunile parțial ocupate Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk. El a spus că negocierile de pace vor începe imediat dacă Ucraina acceptă retragerea. În plus, Ucrainei i se cere să renunțe la planurile sale de aderare la NATO, potrivit Sky News. "Condițiile sunt foarte simple. De îndată ce Kievul spune că este pregătit pentru o astfel de decizie și începe retragerea reală a forțelor din aceste regiuni și declară oficial respingerea planurilor de aderare la NATO, din partea noastră, imediat, literalmente, din același minut, va veni un ordin de oprire a focului și de începere a negocierilo”, a spus Putin. Detalii AICI.
- Reacția Kievului - Oferta de încetare a focului formulată de preşedintele rus Vladimir Putin este un ultimatum în care nu se poate avea încredere, iar Putin nu își va opri ofensiva militară nici dacă cererile de încetare a focului îi vor fi satisfăcute, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la postul italian de ştiri SkyTG24 transmite Reuters. „Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut. (...) El nu se va opri", a spus Zelenski despre Putin, încercând să facă o paralelă cu ambiţiile expansioniste ale dictatorului nazist Adolf Hitler înaintea declanşării celui de-al Doilea Război Mondial. „Este acelaşi lucru pe care Hitler obişnuia să-l facă (...) De aceea nu trebuie să avem încredere în aceste mesaje", a mai spus preşedintele ucrainean.
- Reacția Pentagonului - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avut o reacție fermă la declarațiile liderului rus. Vladimir Putin "nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ce trebuie să facă pentru a instaura pacea", a declarat Lloyd Austin reporterilor la sediul NATO din Bruxelles, relatează Reuters. „A avut câteva sute de mii de soldaţi răniţi şi ucişi în această invazie nedreaptă şi neprovocată. Ar putea pune capăt acestei situaţii astăzi, dacă ar alege să facă acest lucru. Şi îi cerem să facă acest lucru şi să părăsească teritoriul suveran al Ucrainei", a mai spus Austin.
- Promisiunea lui Xi pentru Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit că omologul său chinez Xi Jinping i-a dat cuvântul său că Beijingul nu va vinde armament Rusiei. "Am discutat la telefon cu liderul Chinei. El mi-a spus că nu va vinde arme Rusiei. Vom vedea. El mi-a dat cuvântul său", a declarat Zelenski, într-o conferinţă de presă comună cu Joe Biden, în marja summit-ului G7 din Italia.
- Forța de reacție a NATO - NATO poate, în prezent, să conteze pe o mobilizare rapidă a 300.000 de oameni, puşi la dispoziţie de statele membre, în contextul în care trebuie să poată face faţă ameninţării ruse în Europa, dă asigurări un oficial de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Această capacitate sporită de mobilizare face parte din planurile implementate de către NATO în răspunsul la orice eventual atac, decise la summit-ul NATO de la Vilnius, în Lituania, în 2023.
- NATO va lua locul SUA - NATO îşi va asuma un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, preluând locul Statelor Unite, în încercarea de a proteja procesul în condiţiile în care Donald Trump, sceptic faţă de NATO, candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte al SUA. Anunţul a fost făcut vineri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Aceste eforturi nu fac din NATO o parte a conflictului, dar vor spori sprijinul nostru pentru Ucraina în vederea susţinerii dreptului său la autoapărare", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.
- 700.000 de ruși în război - Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina, transmite France Presse. „Avem aproape 700.000 bărbaţi în zona operaţiunii militare speciale”, a declarat Putin într-o întâlnire televizată cu soldaţi decoraţi pentru faptele lor de arme. În decembrie, preşedintele rus a menţionat că 617.000 de militari ruşi sunt implicaţi în ofensiva din Ucraina.
- Reguli mai stricte pentru cetățenia Moldovei - Persoanele străine vor obţine mai greu cetăţenia Republicii Moldova, după ce în legislaţie au fost incluse reguli mai stricte, care vor face procedura de recunoaştere a cetăţeniei mai sigură. Detalii AICI.
- Gaze din SUA pentru Ucraina - Ucraina a semnat primul său acord de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate (GNL), cu o companie americană, Venture Global. DTEK Group, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, a declarat că va cumpăra GNL de la grupul energetic american Venture Global, de la sfârşitul acestui an până la sfârşitul anului 2026. D. Trading va achiziţiona, de asemenea, până la 2 milioane de tone pe an de GNL de la o a treia unitate a Venture Global, Calcasieu Pass 2, timp de 20 de ani.