Putin propune un plan de pace, cu o zi înainte de summitul din Elveția. Reacții de la Zelenski și Pentagon

Putin propune un plan de pace, cu o zi înainte de summitul din Elveția. Reacții de la Zelenski și Pentagon

Cu o zi înainte de începerea summitului de pace din Elveția, Vladimir Putin a încercat să seteze modul de abordare a discuțiilor și venit cu propria variantă de pace în Ucraina. Solicitările lui Putin sunt ca Ucraina să cedeze integral Rusiei Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie și să renunțe la aderarea la NATO. Abia atunci Rusia va înceta focul și va începe negocierile de pace. În final, Putin vrea o Ucraină ”neutră, nealiniată, fără arme nucleare, demilitarizată şi denazificată”. Președintele Zelenski și Pentagonul au reacționat dur la propunerile lui Putin.

Ce zice Putin că vrea

Preşedintele rus Vladimir Putin a stabilit vineri, de facto, capitularea Ucrainei drept condiţie a începerii unor negocieri. Liderul de la Kremlin cere ca Kievul să își abandoneze ambiția de a adera la NATO și să își retragă forțele din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, relatează AFP.

”Imediat ce Kievul (…) va începe retragerea efectivă a trupelor şi va notifica abandonarea planului său de aderare la NATO, noi vom da imediat, în acelaşi minut, ordinul încetării focului şi începerii negocierilor”, a spus Vladimir Putin, într-o întâlnire cu diplomații ruși.

ADVERTISING

"Fără nicio îndoială, vor trebui garantate deplin drepturile, libertăţile şi interesele cetăţenilor rusofoni din Ucraina, trebuie recunoscute noua realitate teritorială, statutul Crimeei şi al Sevastopolului, republicile Doneţk şi Lugansk, precum şi regiunile Herson şi Zaporojie ca entităţi ale Federaţiei Ruse", a completat preşedintele rus.

El a subliniat că toate aceste angajamente vor trebui consfinţite în acorduri internaţionale, care de asemenea să includă "anularea tuturor sancţiunilor contra Rusiei".

Vladimir Putin a insistat asupra faptului că Ucraina ar trebui să predea Rusiei cele patru teritorii, în ciuda faptului că în acest moment, armata rusă le ocupă doar parţial, aici se dau lupte crâncene, iar Ucraina a spus clar că obiectivul său este să-și restabilească integritatea teritorială și să își mențină suveranitatea.

Mai mult, în acest moment, chiar dacă Moscova deţine iniţiativa pe front, armata rusă, care a suferit pierderi considerabile de doi ani, nu reuşeşte să străpungă liniile ucrainene şi să obţină un avantaj decisiv în Ucraina.

ADVERTISING

Kremlinul a proclamat încă din septembrie 2022 anexarea celor patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei, după anexarea Crimeei, în 2014.

În final, Putin vrea o Ucraină ”neutră, nealiniată, fără arme nucleare, demilitarizată şi denazificată”.

La întâlnirea cu diplomații ruși, Putin a criticat și summitul de pace care va avea loc în acest weekend în Elveția, de la care Rusia a fost exclusă, și a calificat drept un furt decizia G7 de a garanta un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei cu viitoarele dobânzi ale activelor ruseşti blocate de la începutul ofensivei ruse.

El a avertizat că dacă Kievul şi capitalele occidentale resping aceste propuneri, "vor fi de la început până la sfârşit responsabile politic şi moral pentru continuarea vărsării de sânge", întrucât "situaţia pe teren, pe câmpul de luptă, se va schimba şi aceasta nu în favoarea regimului de la Kiev, iar condiţiile pentru lansarea negocierilor vor fi altele".

ADVERTISING

Zelenski: Este același lucru pe care Hitler obișnuia să îl facă

Volodimir Zelenski
Foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Oferta de încetare a focului formulată de preşedintele rus Vladimir Putin este un ultimatum în care nu se poate avea încredere, iar Putin nu își va opri ofensiva militară nici dacă cererile de încetare a focului îi vor fi satisfăcute, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la postul italian de ştiri SkyTG24 transmite Reuters. Zelenski participă în Italia la summitul G7.

„Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut", a remarcat Zelenski în declaraţia acordată postului italian. „El nu se va opri", a spus Zelenski despre Putin, încercând să facă o paralelă cu ambiţiile expansioniste ale dictatorului nazist Adolf Hitler înaintea declanşării celui de-al Doilea Război Mondial.

„Este acelaşi lucru pe care Hitler obişnuia să-l facă (...) De aceea nu trebuie să avem încredere în aceste mesaje", a mai spus preşedintele ucrainean.

Lloyd Austin: Putin nu este în poziția de a pune condiții

Lloyd Austin Pentagon
Foto - Twitter/@SecDef

Și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avut o reacție fermă la declarațiile liderului rus. Vladimir Putin "nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ce trebuie să facă pentru a instaura pacea", a declarat Lloyd Austin reporterilor la sediul NATO din Bruxelles,relatează Reuters.

„A avut câteva sute de mii de soldaţi răniţi şi ucişi în această invazie nedreaptă şi neprovocată. Ar putea pune capăt acestei situaţii astăzi, dacă ar alege să facă acest lucru. Şi îi cerem să facă acest lucru şi să părăsească teritoriul suveran al Ucrainei", a declarat Austin.

De ce a ales Putin acest moment

Momentul în care Putin a ţinut discursul a fost în mod clar menit să devanseze summitul Ucrainei din Elveţia, prezentat ca o "conferinţă de pace", în ciuda excluderii Rusiei, prin care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski caută o demonstraţie de sprijin internaţional pentru condiţiile impuse de Kiev pentru a pune capăt războiului.

La summitul de pace din Elveția sunt așteptate peste 90 de delegații din întreaga lume, ale unor țări și organizații, iar Kievul speră să obțină un consens al acestora și în vederea creșterii presiunilor asupra Rusiei și izolării internaționale ale acesteia. China nu și-a trimis reprezentanți.

Formula propusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în toamna anului 2022 are zece puncte și prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti.

Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască "noile realităţi de pe teren", respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Comentariile lui Putin au venit, de asemenea, înaintea summitului NATO de la Washington, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei sunt încă în dezacord dacă şi cum să consolideze formularea privind viitoarea apartenenţă a Ucrainei la alianţă.

Linia oficială a NATO este că Ucraina se va alătura alianţei într-o zi, dar nu în timp ce ţara se află în război. "Viitorul Ucrainei este în NATO", au declarat liderii NATO la summitul de anul trecut de la Vilnius. Unii aliaţi doresc ca acest limbaj să fie întărit, sugerând ca la summit să se declare că drumul Ucrainei spre aderare este "ireversibil", potrivit diplomaţilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇