Fluierături și huiduieli la Coldplay. Cine a greșit?

Un incident petrecut la cel mai mare eveniment muzical al anului din România a creat o dezbatere explozivă pe rețelele sociale. Invitarea unui interpret de manele pe scenă a provocat o reacție de dezaprobare din partea publicului.
Fluierături și huiduieli la Coldplay. Cine a greșit?

Nu sunt specialist în muzică. M-am dus la concert pentru că ascult Coldplay în mașină și când fac sport sau mișcare în parc. Îmi place cum sună, sunt melodii care mă emoționează, mă motivează să alerg mai tare sau care mă relaxează.

De asemenea, am convingerea că artistul Chris Martin e extrem de talentat și nu întâmplător a ajuns la succesul pe care-l are.

Pe de altă parte, nu ascult manele.

Iar aici începe toată complicația dintr-un concert produs la cele mai înalte standarde, care a fost o adevărată experiență pentru spectatori, și cele 5 minute de haos în care tânărul interpret Vlad Babașa, numele de scenă Babasha, a fost fluierat la scenă deschisă de câteva zeci de mii de oameni, în jur de jumătate din cei prezenți, în timp ce interpreta melodia „Păi Naa”, care are în jur de 7 milioane de vizualizări pe YouTube.  

BabashaArtistManeleColdplay
HIT. Vlad Babașa, un interpret de manele, cu o melodie ascultată de milioane de oameni – Sursa: YouTube/ Babasha

Melodia lui Babasha era o „manea”, iar o mare parte dintre cei veniți la concertul Coldplay nu sunt fani ai acestui gen de muzică.

ADVERTISING

Mai mult, au fost atât de șocați că la un concert care e atașat de valori cum ar fi protejarea mediului, pace și armonie au fost puși în situația de a asculta ceva de genul „Dragoste cu gust de cola, mi-ai dat peste cap busola” încât mulți dintre ei s-au înfuriat și nu au mai reușit să se controleze. Dar asta nu e o scuză. 

O revărsare apăsată de ură

Discrepanța a fost prea mare, iar toate valorile susținute și popularizate de manele - stilul macho, bani, mașini, alcool, încălcarea legilor, veneau în contradicție cu cele ale formației britanice și spectacolului.

Cu toate bunele intenții, artistul Chris Martin a dat-o în bară, pentru că nu a înțeles publicul pe care formația sa îl are în România.

Întrebarea care se pune e dacă fluierăturile pot fi asociate sau nu cu o manifestare rasistă? În opinia mea, da. 

Oricum s-ar lua situația, oricum te-ai uita la ea, în spate se află o problemă gravă din societatea noastră despre care se discută prea puțin - ca majoritate nu facem mare lucru pentru a înțelege comunitatea rromă, pentru a o ajuta și integra.

VIDEO. Scena cu melodia care a provocat scandalul de la concertul Coldplay - Sursa: Spotmedia.ro

„În mai puțin de două minute s-a huiduit încet, apoi lung, profund, temeinic. Nu tot stadionul; au fost și aplauze timide, dar apoi huiduielile s-au amplificat”, a descris momentul jurnalistul Cătălin Striblea, Europa FM, într-o postare pe Facebook.

„Nu au mai fost doar proteste, ci o revărsare de ură apăsată. De puteai s-o tai cu cuțitul la un moment dat. Era palpabilă. Mie mi s-a pus un gol în stomac. S-a încheiat momentul cu ceva aplauze și un cor de proteste. Nu de la toată lumea, dar de la mulți”, a mai spus el.

„Mi s-a pus o piatră pe inimă. Întâi pentru că cei doi artiști Martin și Babasha au lucrat împreună și au fost foarte buni. Ce au scos ei acolo din pop/rock-ul lui Martin și maneaua lui Babasha a fost interesant, deștept, o întâlnire neașteptată între două culturi. Am înregistrat și am ascultat mai târziu. Chiar au fost buni”, a mai adăugat Cătălin Striblea.

„Nu cred că Martin se sperie de rasism, că asta a fost. Și nici nu ne-am făcut de rușine. Au văzut cetățenii ăștia rasism în Anglia și America de suntem noi copii”, a mai adăugat el. 

No To Racism

Nu am o altă grilă de a aprecia ce s-a întâmplat la concert în afara regulilor UEFA în ce privește comportamentul pe stadioane în legătură cu politica asociației de a combate rasismul, acea expresie care apare pe tricouri, pe panourile publicitare de pe stadioane și pe ecranele televizoarelor: „No To Racism”.

Conform acelor reguli, în urma incidentului de la concert, următoarele câteva meciuri de pe Stadionul Național s-ar fi desfășurat fără spectatori. Aici, pot apărea comentarii, iar comparația e forțată, dar în fotbal și, în general, în competițiile sportive, sunt reguli clare pentru astfel de situații. 

Nu toți cei care au fluierat au fost conștienți de acest lucru, e strict adevărat, dar asta a ieșit. Trebuie să ne asumăm ca societate, să mergem mai departe și să nu uităm că drumul spre Iad e pavat cu cele mai bune intenții, cum a spus scriitorul Mark Twain.

Când deciziile se iau după algoritm

E un val de postări pe rețelele sociale, luări de poziții și comentarii, dar mai important e adevărul, oricât de incomod ar fi, iar acesta e că mai avem mulți pași de făcut până când societatea românească va fi una deschisă și tolerantă.

„Dacă pe un stadion de steliști era suit pe scenă un dinamovist, toata lumea înțelegea instant ce urmează să se întâmple, și părea ceva normal, ba chiar un pic amuzant. Care e, fundamental, diferența între un gen de tribalism si celălalt?”, a scris Șerban Alexandrescu, Creativ Director, Headvertising, într-o postare pe Facebook. De asemenea, expertul în comunicare susține că spectacolul suferă din cauza dimensiunii comerciale care sufocă muzica.

Fiecare din cei prezenți are o opinie despre ce s-a întâmplat acolo, dar în spatele lor se află faptele și evenimentele derulate, iar episodul a fost generat de decizia greșită a managerului formației și a lui Chris Martin de a aduce pe scenă un artist al cărui public, oricât de mare ar fi fost, nu se afla acolo. 

Așa se întâmplă când iei decizii după algoritmi și lipsesc nuanțele gândirii umane, apropos și de marea dezbatere cu inteligența artificială.

O parte din spectatori au aplaudat timid, din bună creștere și stânjeneală, alții au tăcut, unii s-au dus să-și ia o bere, iar alții au fluierat. 

Fiecare dintre aceste acțiuni are în spate valori, atitudini și reacții care se bazează pe modul spectatorilor prezenți de a se raporta la lume. Iar decizia celor care au fluierat a reprezentat o manifestare radicală la adresa melodiei și a celor care au cântat-o. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇