Mica istorie: 13 iunie - Ziua când un român a zburat fără motor de la Cluj la Buzău

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 313  : Împărații Licinius și Constantin I publică la Nicomedia  Edictul de la Milano care acorda libertatea de cult tuturor religiilor din Imperiul Roman.

Licinius guverna partea de est a imperiului și Constantin I conducea provinciile din vest. Cei doi s-au întâlnit în palatul imperial din Mediolanum pentru a sărbători nunta lui Licinius cu sora lui Constantin I și aici au semnat textul scrisorii.

Scrisoarea nu consfințea creștinismul ca religie de stat și nici nu-l angaja personal pe Licinius în credința creștină.

Anul 1381: În timpul revoltei țăranilor englezi, rebelii au intrat în Londra și au incendiat Palatul Savoy (Hôtel de Savoie). Palatul, un monument de excepție al artei gotice timpurii, era considerat cel mai mare edificiu nobiliar din Londra medievală. A fost reședința prințului John de Gaunt, duce de Lancaster,  până când, în timpul revoltei țăranilor, din 1381, a fost incendiat și distrus.

Motivul pentru care revoltații au distrus edificiul a fost introducerea taxei electorale care a precipitat revolta. Răzvrătiții au demolat bucată cu bucată palatul și tot ce se afla în el. Ceea ce nu putea fi distrus sau ars era aruncat în râu.

Chiar și bijuteriile sau alte valori prețioase au fost pulverizate cu ciocanele. Legenda spune că unul din revoltați, care păstrase pentru sine un pahar de argint, în loc să-l distrugă, a fost ucis de semenii lui.  

Anul 1456: Apare pentru prima dată menționat într-un document domnesc din Moldova termenul „sluger",  desemnând un dregător ce avea în grijă aprovizionarea cu alimente a curții domnești. Același dregător, cu aceleaşi însărcinări, funcționa și în Țara Românească.

ADVERTISING

Anul 1514 : Regele Henric al VIII-lea al Angliei lansează la apă nava Henry Grace à Dieu, cea mai puternică navă de război din Europa la acea vreme, având o lungime de 50 m și un deplasament de 1.500 de tone.

Anul 1720: Se încheie Pacea de la Frederiksborg, un tratat semnat la Castelul Frederiksborg, prin care se încheie Marele Război al Nordului între Danemarca-Norvegia și Suedia. Prin acest document, Danemarca ia în stăpânire întreg ținutul Schleswig-Holstein, în timp ce zonele deținute de Danemarca din Pomerania suedeză au fost returnate Suediei.

Anul 1831: Moare James Clerk Maxwell, fizician și chimist britanic, autorul teoriei clasice a radiațiilor electromagnetice, teorie care explică electricitatea, magnetismul și lumina, ca fiind toate manifestări diferite ale unuia și aceluiași fenomen. 

Majoritatea marilor descoperitori din domeniu au rămas în istorie impunându-se cu una, eventual două sau, poate, trei descoperiri: Thales a stabilit o teoremă, Arhimede un principiu, Lavoisier o lege  fundamentală. Maxwell s-a consacrat în memoria posterității sale pentru nu mai puțin de 32 (treizeci și două) de descoperiri.

Nu este cazul să le înșir pe toate aici, dar pe unele mulți dintre noi le-am învățat pe băncile școlii sau în aula facultății: Ecuațiile lui Maxwell, Teorema Maxwell-Betti, Teoria cinetică a gazelor, discurile lui Maxwell, Polarizarea Maxwell–Wagner–Sillars, Bobina Maxwell etc.

Într-un sondaj al mileniului elaborat de Forbes - un sondaj al celor mai proeminenți 100 de fizicieni din lume - Maxwell a fost votat ca fiind al treilea cel mai mare fizician al tuturor timpurilor, surclasat doar de Newton și de Einstein.

ADVERTISING

Anul 1848: Are loc, la biserica română din cartierul „Fabric" din Timișoara, Conferința Restrânsă la care au participat delegații români veniți aici pentru Congresul bisericesc româno-sârb, congres care însă nu s-a mai ținut.

Adunarea la Conferința Restrânsă a hotărât completarea „Petiției neamului românesc"  și înaintarea acesteia către parlamentul maghiar.

Anul 1848Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești (1842-1848), abdică, presat de evenimentele anului 1848 și pleacă la Brașov.

Gheorghe Bibescu nu s-a mai întors niciodată în țară, dar a rămas o parte din familie. Memorialiștii o amintesc pe Maria Bibescu, contesă de Montesquieu-Fézensac, care era una dintre fiicele domnitorului Gheorghe Bibescu cu a doua sa soție a lui, Marițica Văcărescu-Ghica. Pe o porțiune din moșia ei din nordul Bucureștiului s-a clădit Aeroportul Băneasa, precum și cartierul Băneasa de astăzi.

Anul 1886Este ziua când a izbucnit marele incendiu din Vancouver, Canada. A fost un adevărat dezastru, care a afectat nu numai aproape întregul oraș, dar și economia țării, orașul fiind puternic industrializat.

Anul 1911: Are loc la teatrul Chatelet din Paris, prima reprezentație a baletului „Petrușka – scene burlești în patru tablouri", de Igor Stravinsky.  Autorul acestui balet a fost unul din cei mai importanți muzicieni din prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a făcut cunoscut și ca pianist virtuos, și ca dirijor, apreciat fiind pentru felul în care a readus în actualitate muzica de balet, într-o nouă viziune, modernă și revoluționară.

Născut în Rusia, la Petersburg, Igor Straviski și-a făcut studiile în Rusia țaristă, dar a locuit în cea mai mare parte a vieții sale în Franța, pentru ca, la vârsta de 58 ani, să se stabilească definitiv în SUA, unde a avut contracte, ca dirijor al marilor orchestre și unde era foarte solicitat de presă pentru originalele sale cronici  muzicale.

ADVERTISING

Igor Slavinski a murit în plină glorie, la vârsta de 88 ani, în apartamentul său din New York.

Anul 1930: Are loc instalarea celui de al doilea guvern condus de Iuliu Maniu (13 iunie - 8 octombrie 1930).  Primul guvern Iuliu Maniu (10 noiembrie 1928 - 7 iunie 1930)  și-a încheiat mandatul cu demisia premierului Maniu, după întoarcerea în țară prințului Carol, care venise să-și detroneze fiul, deși în 1925 renunțase de bunăvoie la toate drepturile succesorale.

Unii comentatori fac, totuși, o legătură între demisia premierului și întoarcerea intempestivă în țară a femeii pe care o iubea Carol, deși era neagreată nu numai de elita țării, până sus, în mediile dinastice, dar și jos, la talpa țării.

Cu toate acestea, la numai o săptămână de la demisie, Maniu cedează și acceptă o nouă guvernare, pe care i-o va încredința noul rege Carol al II-lea.

Anul 1932: Se înființează Institutul de Bio-oceanografie din Constanța, din inițiativa cunoscutului cercetător Grigore Antipa. Institutul a fost transformat în 1949 în Stațiunea de Cercetări Maritime și Proiectări Piscicole, înglobat mai târziu în Institutul Român de Cercetări Marine (1970).

Anul 1940: Se naște Mircea Ciobanu, literat român.  Poet ca formație și ca experiență de viață, Mircea Ciobanu s-a impus în lumina tiparului îndeosebi printr-un reportaj de proporții, pe care l-a întitulat „Convorbiri cu regele Mihai” și care a constituit best seller-ul anilor ‘90 în România. În România și nu numai, întrucât interviul a fost tradus și publicat integral sau parțial în mai multe limbi.

Cine a citit cartea, acela știe: e destul să începi, dar, odată începută, nu te mai poți opri: este captivantă.  În opinia mea, răspunsurile regelui cuprind un conținut narativ bogat și captivant, dar n-aș neglija nici calitatea întrebărilor, puse cu o delicatețe vizibil condescendentă, dar și ușor provocatoare, atât cât să nu-l deranjeze pe cel intervievat.

Anul 1941: În noaptea de 12 spre 13 iunie au fost deportați din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia 85 de mii de oameni, ticsiți în 1.315 vagoane de marfă, majoritatea oamenilor fiind „culaci”, adică chiaburi, preoți, profesori, alți intelectuali și membri ai fostelor partide politice. Mulți nu au supraviețuit condițiilor dure, după ce au fost separați de familiile lor și tratați inuman.

Anul 1952: Planoristul bucureștean Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fără motor din țara noastră pe o distanță de 300 km (Cluj-Siliștea-Buzău).

Anul 1952  : Un avion Douglas DC-3 aparținând  Forțelor Aeriene Suedeze, dispare de pe radar, în timpul unei misiuni deasupra Mării Baltice.  În timpul căutării care a urmat, un hidroavion suedez Catalina a fost doborât de avioanele de luptă sovietice MiG-15 , ducând la o criză diplomatică între cele două țări.

Avionul Douglas DC3 nu a fost găsit, dar cinci membri ai echipajului au fost recuperați din mare, de către o navă comercială vest-germană și le-au fost salvate viețile. Moscova a negat orice implicație în acest eveniment.

În 1991, după aproape trei decenii, Kremlinul a recunoscut oficial că a doborât avionul DC-3. În 2003, Suedia a identificat epava aeronavei pe fundul Mării Baltice, iar în primăvara anului 2004, au refloat-o. Cu această ocazie, au fost găsite rămășițele a patru dintre membrii echipajului. Soarta altor patru a rămas necunoscută.

S-au găsit și resturile unei bărci de salvare, ciuruită de gloanțe de proveniență sovietică, dar nici sovieticii, nici rușii n-au recuoscut vreodată altă implicare, afară de faptul că au doborât cu adevărat, dar „din eroare”, avionul Douglas DC3.

Anul 1959: Se naște Klaus Werner Iohannis, politician român de etnie germană, al 5-lea președinte al României, aflat acum la al doilea mandat.

Anul 1963: Se naște Iurie Florea, originar din Republica Moldova, dirijor al Operei Naționale din București. după ce și-a început cariera la Opera Națională din Chișinău și a continuat la Opera din Constanța, înainte de a ajunge la cea din București.

Anul 1965: În finala Cupei campionilor europeni la volei masculin, desfășurată la Bruxelles, echipa Rapid București cucerește pentru a treia oară Cupa de Cristal, decernată celei mai bune echipe de pe continent.

Anul 1966Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii, judecând un caz oarecare, hotărăște asupra obligației de citire a drepturilor celui care va fi reținut, atunci când arestează un suspect.

Anul 1982Fahd devine rege al Arabiei Saudite după moartea fratelui său, Khalid.

Anul 1990: Începe represiunea violentă asupra protestatarilor adunați în fața Universității din București, care contestau unele măsuri  guvernamentale stabilite în acea vreme. Conflictul a luat amploare, ajungând la ceea ce sociologii memorialiștii numesc astăzi „Fenomenul Piața Universității". Era începutul celei de a treia mineriadă, din anul 1990, cea mai sângeroasă dintre toate.

Chemarea minerilor la București, pentru a-i transforma într-o forță paramilitară, care să atace partidele politice incomode Guvernului și să molesteze simpatizanții acestora, face obiectul unui dosar în instanță, nerezolvat încă, după trecerea a mai mult de trei decenii.

Anul 2000: A avut loc prima întâlnire dintre președintele nord-coreean, Kim Jong-il, și Kim Dae-jung, omologul său din Coreea de Sud. Întâlnirea a fost inițiativa liderului sud-corean, cunoscut pacifist, personalitate de prim rang în domeniu, distins cu Premiul Nobel  pentru pace al anului 2000, unul din lampadoforii reconcilierii între cele două Corei.

Anul 2004: Un meteorit cade în Noua Zeelandă, lovind o locuință, cu pagube minore. Nu sunt victime, dar se caută și alte fragmente ale meteoritului, despre care specialiștii apreciază că ar fi avut în jur de 4 kg.

Anul 2005: Michael Jackson este achitat în procesul său de pedofilie, unde era acuzat de abuz sexual asupra unui minor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇