Ziua 838 Premieră: Un avion ucrainean a dat o lovitură pe teritoriul Rusiei, atacuri în Crimeea. SUA au creat sanctuar în țara lui Putin. Cum ajunge F-16 țintă legitimă pentru Moscova

<span style="color:#990000;">Ziua 838</span> Premieră: Un avion ucrainean a dat o lovitură pe teritoriul Rusiei, atacuri în Crimeea. SUA au creat sanctuar în țara lui Putin. Cum ajunge F-16 țintă legitimă pentru Moscova

În ziua 838 de război, liderul republicii cecene, Ramzan Kadîrov, afirmă că forțele rusești au cucerit satul de frontieră Rîjivka, în regiunea Sumîi din nord-estul Ucrainei. Ucrainenii neagă, însă, pierderea acestei localități și susțin că acolo nu au fost staționate trupe ruse.

Ruşii par să facă progrese în direcţia obiectivului lor de lungă durată de a captura oraşul strategic ucrainean Ceasiv Iar, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). O sursă militară şi un blogger au declarat că rușii au început să ocupe un cartier al oraşului, de-a lungul unui canal.

Armata ucraineană a declarat că a avariat în timpul nopţii trei sisteme ruseşti de apărare sol-aer, în atacuri cu rachete desfăşurate în peninsula Crimeea ocupată de Moscova. Mai multe explozii au fost auzite noaptea trecută în peninsulă, iar traficul rutier pe podul Kerci a fost suspendat timp de o oră.

O premieră importantă în acest război s-a produs în Rusia: un avion ucrainean de luptă a lovit duminică, pentru prima dată, o țintă de pe teritoriul Rusiei folosind arme occidentale. Ținta atacată este un post de comandă militară din orașul Belgorod.

ADVERTISING

Un atac cu drone a avut loc în timpul serii și al nopții în regiunea Kursk. Două clădiri administrative au fost distruse.

Șeful comisiei de apărare din Duma de Stat a Rusiei a precizat în ce condiții pot deveni avioanele F-16 din alte țări ținte legitime pe care armata rusă le va ataca. Potrivit acestuia, Moscova nu are o problemă doar cu avioanele de luptă care decolează din Ucraina, ci și cu aeronavele care ar zbura din alte țări și ar intra în spațiul aerian ucrainean pentru a participa la misiuni de luptă.

Autorizațiile limitate acordate Ucrainei pentru a lovi ținte din Rusia cu arme furnizate de SUA au redus cu 16% spațiul de siguranță al statului condus de Vladimir Putin. Strategia Washingtonului care limitează folosirea armelor americane de către Ucraina a creat un sanctuar în Rusia, un teritoriu care se află în bătaia armelor, dar care nu poate fi atacat și unde inamicul își poate aduna forțele, arată ISW.

Iar Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina lucrează la un alt acord cu Germania.

Urmăreşte rezultatele la alegerile locale 2024 din București și din țară (Foto & Video)

ADVERTISING

Situația pe front

  • Kadîrov anunță capturarea unui sat - Liderul republicii cecene, Ramzan Kadîrov, afirmă că forțele rusești au cucerit satul de frontieră Rîjivka, în regiunea Sumîi din nord-estul Ucrainei. "Luptătorii din batalionul Akhmat au desfășurat operațiuni tactice cu militari din alte unități rusești și au eliberat o altă localitate de la inamic, care este satul Rîjivka", a scris Ramzan Kadîrov, pe Telegram. "Ca urmare a acțiunilor ofensive planificate pe scară largă, partea ucraineană a suferit pierderi semnificative și a fost nevoită să se retragă”, a adăugat el. Iuriî Zarko, șeful municipalității Bilopillia, de care aparține Rîjivka, a negat că satul a fost capturat și a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că niciun contingent rus nu a fost staționat acolo.
  • Rușii par să avanseze în Ceasiv Iar - Forţele ruse par să facă progrese în direcţia obiectivului lor de lungă durată de a captura oraşul strategic ucrainean Ceasiv Iar, potrivit rapoartelor furnizate duminică de ambele părţi beligerante. Ceasiv Iar se află pe un teren înalt, la aproximativ 20 de km vest de Bahmut, oraş pe care forţele ruseşti l-au cucerit în urmă cu un an, după luni de lupte. Acesta este văzut de ambele părţi ca un potenţial punct de staţionare pentru ca Rusia să avanseze spre oraşele cheie Kramatorsk şi Sloviansk. O sursă militară şi un blogger au declarat că forţele ruse au început să ocupe un cartier al oraşului, de-a lungul unui canal. Divizia 98 de paraşutişti a Rusiei a anunțat că forţele ucrainene "fac tot posibilul pentru a se asigura că unităţile noastre nu se deplasează peste canal şi nu ocupă poziţii în districtul Nova de pe cealaltă parte". Unităţile de asalt ruseşti continuau să elibereze districtul canalului, a precizat aceasta.
  • Atacuri ucrainene în Crimeea - Armata ucraineană a declarat că a avariat în timpul nopţii trei sisteme ruseşti de apărare sol-aer, în atacuri cu rachete desfăşurate în peninsula Crimeea ocupată de Moscova. Atacurile au lovit un sistem S-400 în Djankoi şi două sisteme S-300 mai puţin avansate în apropiere de Evpatoria şi Ciornomorske, rezultând "pierderi semnificative" pentru apărarea aeriană rusă, a declarat luni Statul Major al Ucrainei. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării. Armata ucraineană susţine că loviturile sale au oprit radarele sistemelor ruseşti şi au detonat muniţie în zonă. "Niciuna dintre rachetele noastre nu a fost interceptată de apărarea aeriană "extrem de eficientă" a inamicului", a declarat armata pe contul său de Telegram. Canalele locale Telegram au raportat explozii în apropiere de Djankoi şi Evpatoria, iar traficul rutier pe podul Kerci a fost suspendat timp de o oră în cursul nopții.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Prima lovitură în Rusia a unui avion ucrainean - Un avion ucrainean de luptă a lovit duminică, pentru prima oară, o țintă de pe teritoriul Rusiei folosind arme occidentale, potrivit unor surse citate de Sky News. Ținta atacată este un post de comandă militară din orașul Belgorod, iar urmările atacului sunt încă în curs de evaluare, a spus o sursă. Un incendiu puternic și mai multe explozii au avut loc ieri după-amiază în regiunea Belgorod, iar guvernatorul Viaceslav Gladkov a anunțat că forțele ucrainene au lovit regiunea de peste 140 de ori.
  • Atac cu drone în Kursk - Un atac cu drone desfășurat în timpul serii și al nopții în regiunea Kursk s-a soldat cu distrugerea a două clădiri administrative, a anunțat pe Telegram guvernatorul Alexei Smirnov. "Seara și noaptea forțele armate ale Ucrainei au încercat să atace zona de frontieră a regiunii Kursk cu drone. Au folosit tot arsenalul disponibil: drone kamikaze, quadcoptere și un octocopter greu cu opt rotoare", a detaliat oficialul. Acesta a spus că apărarea aeriană a distrus opt drone ucrainene folosind arme ușoare și echipament de bruiaj.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Cum devin avioanele F-16 ținte pentru Rusia - Avioanele de luptă F-16 şi aerodromurile militare din afara Ucrainei unde se vor baza acestea vor deveni ţinte legitime pentru Moscova dacă vor lua parte la misiuni de luptă împotriva forţelor ruse (în Ucraina), a declarat deputatul rus Andrei Kartapolov, şeful comisiei de apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, citat de agenţia de presă de stat RIA Novosti. Acesta a precizat că dacă avioanele vor staţiona pe aerodromuri, în hangare, de unde vor fi transportate în Ucraina, unde vor fi echipate, li se va efectua asistenţa tehnică şi ele vor decola pentru misiuni de luptă de pe aerodromuri ucrainene, atunci în acest caz nu vor exista obiecţii faţă de "foştii parteneri". "Dar dacă decolează de pe aerodromurile unei ţări, intră în spaţiul aerian ucrainean, lansează rachete şi se întorc înapoi acolo, atunci sunt ţinte legitime. În ceea ce priveşte (capacitatea de a le doborî), putem doborî orice, oriunde", a declarat Kartapolov, citat de RIA Novosti.
  • Sanctuarul Rusiei e de neatins - Autorizațiile limitate acordate Ucrainei pentru a lovi ținte din Rusia cu arme furnizate de SUA au redus cu 16% spațiul de siguranță al statului condus de Vladimir Putin, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit analiștilor militari americani, strategia Washingtonului care limitează folosirea armelor de către Ucraina a creat un sanctuar în Rusia, un teritoriu care, deși se află în raza armamentului furnizat de SUA, rămâne neatins de loviturile ucrainene. Rusia profită și folosește acest teren sigur pentru a-și proteja trupele, infrastructura de comandă și control, logistica și serviciile de sprijin vitale pentru operațiunile din Ucraina, notează ISW.
  • Ucraina lucrează la alt acord cu Germania - Volodimir Zelenski a declarat că Kievul lucrează la un alt acord cu Germania, care prevede să ofere sprijin ţării sale. "Pregătim noi acorduri pentru Ucraina cu partenerii europeni, mai ales cu Germania, cu privire la măsuri suplimentare de ajutor", a spus Zelenski, dar nu a oferit detalii cu privire la natura unui posibil acord. Kievul "pregăteşte, de asemenea, cu meticulozitate un acord bilateral de securitate între ţara noastră şi Statele Unite", a adăgat preşedintele ucrainean. Ucraina a încheiat, de asemenea, pacte bilaterale de securitate cu Marea Britanie, Germania şi Franţa. Acordurile au în vedere perspectiva unui ajutor financiar şi militar pentru următorii ani. Nicio ţară nu a oferit încă garanţii de securitate, însă acordul cu Statele Unite ar urma să schimbe acest lucru.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇