România va plăti 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de avioane F-35, care vor ajunge în țară peste zece ani

România va plăti 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de avioane F-35, care vor ajunge în țară peste zece ani

Guvernul a anunțat că a primit aprobarea Congresului SUA pentru desfășurarea unei achiziții militare majore, ce va transforma țara noastră într-o forță aeriană pe flancul estic al NATO. Efortul contribuabililor va fi, însă, extrem de mare.

În aprilie 2023, într-o ședință CSAT, a fost aprobat proiectul ca România, prin Ministerul Apărării, să înceapă procedurile de achiziționare a celor mai moderne avioane de luptă nedetectabile, F-35.

A trecut un an până când autoritățile din țară au primit aprobarea Congresului SUA, conform căreia tranzacția e legală și se poate desfășura.

„Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă vineri, 13 septembrie, cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare <Avion multirol de generația a V-a, F-35> – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS)”, se arată într-un comunicat oficial al guvernului. 

ADVERTISING

Negocierea a avut loc în contextul în care țara noastră era în plin proces de recepționare și integrarea a 49 de avioane F-16, 17 achiziționate din Portugalia, iar 32 din Norvegia.

Sistemele de rachete Patriot și HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, și, de acum, și aeronavele de generația a V-a, F-35, asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale

În prezent, forțele aeriene din România operează 26 de aparate F-16 (17 din Portugalia și 9 din Norvegia), urmând ca restul de 23 să sosească pe parcursul anului 2025.

Cu cele trei escadrile de F-16, forțele aeriene vor desfășura operațiuni defensive în cadrul NATO, până în jurul anului 2040, atunci când aceste vor fi înlocuite cu F-35.

Primele aparate de zbor de ultimă generație vor sosi în România, începând cu anul 2035.

F35PretIlustratie1

„Pentru comparație, să ne uităm la Finlanda, o țară mult mai mică decât a noastră, dar cu o armată profesionistă, care deține în acest moment o flotă formată din șase escadrile, în jur de 70 de aparate F-18. De curând au anunțat că va face și ea trecerea la F-35”, a declarat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, pentru Spotmedia.ro, într-o discuție care a avut loc imediat după decizia CSAT de achiziționare a noului tip de avion.

6,5 miliarde de dolari, prețul apărării cerului României

„Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziție include, de asemenea, și un pachet de cooperare industrială”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.

Prețul unui singur aparat F-35 se situează între 70 și 100 de milioane de dolari, în funcție de dotări, performanțe și strategia defensivă. 

PortretComandarMateiu

Din datele oficiale reiese că jumătate din sumă reprezintă achiziționarea efectivă a aparatelor, iar restul înseamnă costuri cu suportul logistic, simulatoarele de zbor, muniția aferentă și antrenamentul piloților.

„Va fi un salt tehnologic major pentru sistemul nostru de apărare, care va avea un impact asupra modalităților de antrenare a piloților, dar și a personalului auxiliar, plus tot ce înseamnă capabilități de interceptare, comunicare și realizare a misiunilor. F-35 va aduce un grad ridicat de profesionalizare în domeniu”, a explicat comandorul în rezervă Valentin Mateiu.

Nevoia de alianțe pentru reducerea costurilor de operare și întreținere

Un stat puternic care vrea să joace un rol regional din punct de vedere politic și economic nu o poate face fără o armată puternică și un sistem de alianțe care să-i asigure securitatea și dezvoltarea.

Experții și analiștii militari au căzut de acord că prin achiziționarea de avioane multirol F-35 România face un pas important în ce privește dezvoltarea capabilităților militare.

„Deși prețul plătit este mare, iar mentenanța aparatelor va reprezenta un efort bugetar ce nu trebuie neglijat, sper să reușim să facem parteneriate cu Polonia și cu SUA pentru a obține condiții optime în ce privește operarea și întreținerea acestor aparate de zbor”, a declarat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu pentru Spotmedia.ro, la momentul în care țara noastră a decis să cumpere aceste avioane.

InfografieF35

Cine este F-35?

Potrivit pentru operațiuni duale, cu drone și alte avioane, F-35 este un avion de vânătoare de tip „parțial invizibil”, adică, în momentul în care e încărcat cu rachete și sisteme de tragere, poate fi detectat de radar.

Dar are o capacitate mare de deplasare la viteze supersonice, iar tot fuzelajul său e „constituit din senzori”.

F-35 e folosit mult în „operațiuni duale”. De exemplu, e deschizător de drum pentru aparate de vânătoare de tip F-16 și 18. Are capacitatea de a le furniza date și chiar de a ghida rachetele acestor aparate către țintele alese.

Rolul lui va căpăta o și mai mare importanță în condițiile în care, acum, se dezvoltă escadrile de drone, coordonate de câte un avion F-35. 

Viteza, greutatea cu care e detectat de radare, tehnologia de strângere a informațiilor, capacitatea de ghidare a proiectilelor proprii, dar și a sistemelor asociate aflate pe avioane partenere îl transformă într-o armă decisivă în orice confruntare aeriană.

Primele F-35 vor ajunge în România undeva după 2035. Compania americană produce anual în jur de 140 de avioane de acest tip, ceea ce e mult sub nivelul cererii.

F-35 e cel mai cerut tip de aparat de zbor la nivelul NATO, iar multe state, în condițiile războiului din Ucraina, își modernizează flotele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇