Summitul NATO Biden, discurs energic: Ucraina îl va opri pe Putin. Stoltenberg, decorat (Video)

<span style="color:#990000;">Summitul NATO</span> Biden, discurs energic: Ucraina îl va opri pe Putin. Stoltenberg, decorat (Video)

Președintele SUA, Joe Biden, l-a decorat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu cea mai înaltă distincție a SUA, la ceremonia de marcare a 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

Cu această ocazie, Biden a ținut un discurs energic, în care a spus că Ucraina îl va opri pe Putin.

De asemenea, în discursul său, secretarul general al NATO i-a îndemnat pe liderii NATO să continue să sprijine Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, afirmând că rezultatul conflictului va defini securitatea globală pentru decenii.

Liderii NATO se întâlnesc la Washington în perioada 9-11 iulie la un summit în care, pe lângă celebrarea a 75 de ani de NATO, se discută despre soarta războiului din Ucraina, impactul unui posibil al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump sau evoluțiile din Europa în condițiile rezultatelor recente ale alegerilor din Franța.

ADVERTISING

Începe summitul NATO de la Washington: Miză mare pentru Ucraina. Soluții pentru Trump 2.0

Cea mai înaltă distincție a SUA pentru Jens Stoltenberg

Preşedintele Joe Biden l-a decorat marţi seară pe secretarul general al NATO la sfârşit de mandat, Jens Stoltenberg, cu cea mai înaltă distincţie a SUA.

Joe Biden a susţinut un discurs plin de forţă la ceremonia de la Andrew Mellon Auditorium, la care au participat liderii celor 32 de ţări aliate, în care a apărat realizările de politică externă ale preşedinţiei sale şi a spus că „Ucraina poate şi îl va opri pe Putin, cu sprijinul nostru colectiv".

Pres. Biden Awards Sec. General Stoltenberg With The Presidential Medal Of Freedom At NATO Summit

„Vladimir (Putin) vrea, nici mai mult nici mai puţin decât subjugarea totală a Ucrainei… şi să şteargă Ucraina de pe hartă", a spus Biden la ceremonie, citat de Agerpres.

ADVERTISING

El a anunţat că SUA, Germania, România şi Olanda au furnizat sisteme Patriot suplimentare pentru apărarea Ucrainei, fapt confirmat ulterior de Casa Albă printr-o declaraţie comună a liderilor din cele patru ţări, plus Italia, care a donat un alt sistem, şi Ucraina.

Biden says US and NATO allies are sending Ukraine more air defense systems

Joe Biden i-a strâns mâna lui Jens Stoltenberg şi i-a mulţumit pentru modul în care şi-a exercitat atribuţiile în ultimii zece ani şi pentru faptul că „şi-a pus planurile în aşteptare după declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei". După aceea i-a decernat lui Stoltenberg medalia prezidenţială pentru libertate.

ADVERTISING

Stoltenberg: Rezultatul războiul din Ucraina va defini securitatea globală pentru decenii

Tot marți seara, secretarul general al NATO i-a îndemnat pe liderii Alianţei Nord-Atlantice să menţină sprijinul pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, afirmând că rezultatul conflictului va defini securitatea globală pentru decenii.

Într-un discurs, Stoltenberg a spus că Alianţa trebuie să dea dovadă de aceeaşi determinare pe care a arătat-o şi în alte momente-cheie ale istoriei sale și a reamintit că Alianţa nu este un "dat", ci "rezultatul alegerilor deliberate şi deciziilor dificile".

Commemoration of the 75th anniversary of the alliance at a NATO event, in Washington

„Nu există opţiuni fără costuri cu o Rusie agresivă ca vecin. Nu există opţiuni fără riscuri într-un război. Cel mai mare cost şi cel mai mare risc va fi dacă Rusia câştigă în Ucraina. Nu putem permite să se întâmple acest lucru", a avertizat Stoltenberg.

El a mai spus cu acest prilej că are "mare respect pentru tratatul de la Washington".

„Are doar 14 paragrafe, câteva pagini; niciodată atât de puţin nu a însemnat atât de mult pentru atât de mulţi oameni", a spus el în locul în care fost semnat tratatul în urmă cu 75 de ani.

„La această aniversare de 75 de ani putem spune că Alianţa nu este numai cea mai de succes, ci şi cea mai de durată din istorie", a conchis Stoltenberg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇