Dezbaterea Walz - Vance: O nouă cale de urmat vs viață mai bună din prima zi. Cele mai importante momente din confruntarea vicepreședinților (Video)

Dezbaterea Walz - Vance: O nouă cale de urmat vs viață mai bună din prima zi. Cele mai importante momente din confruntarea vicepreședinților (Video)

Democratul Tim Walz şi republicanul JD Vance, politicieni ale căror poveşti şi retorică au generat mai multe titluri decât mulţi candidaţi nr. 2 din trecut, s-au confruntat marţi în cadrul singurei dezbateri între candidaţii la vicepreşedinţie înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Dezbaterea a durat 90 de minute, a fost găzduită de CBS News şi moderată de jurnalistele Norah O’Donnell şi Margaret Brennan. A început la ora locală 21:00 (miercuri, ora 4:00, ora României).

Participanții:

  • Tim Walz, de 60 de ani, un guvernator liberal şi fost profesor de liceu, vicepreședinte pentru Kamala Harris
  • JD Vance, 40 de ani, autorul unui bestseller şi senator conservator, vicepreședinte pentru Donald Trump.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos (20-23 septembrie) arată că 51% dintre alegătorii înregistraţi îl privesc nefavorabil pe JD Vance, comparativ cu 39% care îl privesc favorabil. Acesta este un contrast cu Walz, pe care 44% dintre alegătorii înregistraţi îl văd favorabil, faţă de 43% care au declarat o părere nefavorabilă, relatează News.ro.

ADVERTISING

Confruntarea „vicepreşedinţilor” este ultima dezbatere programată pentru campania prezidenţială din 2024.

Momente marcante ale dezbaterii

Vance a început cu o notă personală. Înainte să răspundă la întrebări, JD Vance și-a luat un moment pentru a se prezenta telespectatorilor, recunoscând că mulţi dintre ei nu ar fi familiarizaţi cu el.

„Am fost crescut într-o familie din clasa muncitoare. Mama mea a avut nevoie de asistenţă alimentară o perioadă din viaţa ei. Bunica mea a avut nevoie de ajutorul asigurărilor sociale pentru a mă creşte. (...) Am mers la facultate pe baza legii GI, după ce m-am înrolat în Corpul Puşcaşilor Marini şi am fost în Irak şi, prin urmare, mă aflu aici cerând să fiu vicepreşedintele vostru cu o recunoştinţă extraordinară pentru această ţară, pentru visul american care a făcut posibil ca eu să-mi trăiesc visele”, a spus Vance.

Vance explică de ce a trecut de la a fi un critic al lui Trump la un susţinător. Senatorul JD Vance a fost întrebat de ce americanii ar trebui să aibă încredere că îi va oferi sfaturi oneste lui Donald Trump în calitate de vicepreşedinte - şi nu doar ceea ce fostul preşedinte vrea să audă - având în vedere că a trecut de la a fi un critic fervent al lui Donald Trump la a fi un susţinător ferm.

ADVERTISING

Vance admite că s-a înșelat în privința lui Trump: „Donald Trump a livrat pentru poporul american - salarii în creştere, salarii nete în creştere, o economie care a funcţionat pentru americanii normali, o frontieră sudică sigură - o mulţime de lucruri, sincer, pe care nu credeam că le va putea livra. (...) Când o dai în bară, când vorbeşti greşit, când înţelegi ceva greşit şi te răzgândeşti, ar trebui să fii sincer cu poporul american în legătură cu asta”

Walz și-a apărat poziţia privind avortul. Tim Walz a susţinut că avortul este problema „la care se gândeşte toată lumea” şi a apărat un proiect de lege pe care l-a promulgat în Minnesota, care a făcut avortul mai accesibil în stat. „Acesta este un drept fundamental al omului. (...) Este vorba despre îngrijirea sănătăţii”.

Walz a apărat propunerile economice ale lui Harris. Tim Walz a vorbit despre propunerea lui Harris de a construi 3 milioane de locuințe noi. A subliniat rolul creşterii numărului de locuinţe disponibile pentru a contribui la scăderea preţurilor, acum inaccesibile, ale locuinţelor.

ADVERTISING

„O casă este mult mai mult decât un bun care poate fi tranzacţionat undeva. Este fundamentală pentru locul în care te afli”, a spus el. A pledat și pentru „asigurarea faptului că reducerile de taxe merg către clasa de mijloc”, cum ar fi creditele fiscale pentru copii, precum şi pentru „echitate” în stabilirea preţurilor pentru bunurile de uz zilnic.

Vance a spus că Trump va rezolva criza costului vieţii din prima zi. Și JD Vance a apărat planul economic al fostului preşedinte Donald Trump, care a fost criticat de majoritatea economiştilor. El a spus că ştie că americanii se luptă să plătească facturile, iar criza costului vieţii „se va opri în prima zi” a unui al doilea mandat Trump.  

Walz se eschivează de la întrebarea privind atacul israelian preventiv asupra Iranului. Walz a declarat că Statele Unite trebuie să continue să aibă o prezenţă în Orientul Mijlociu şi a spus că susţine continuarea poziţiei alături de Israel. Walz a fost întrebat dacă, în cazul în care ar fi ultima voce din sala de şedinţe, ar susţine un atac preventiv al Israelului asupra Iranului. Guvernatorul nu a răspuns direct la această întrebare.

Scurt moment de conciliere. Un răspuns privind violenţa armelor de foc a dus la un scurt moment de conciliere între senatorul JD Vance şi guvernatorul Tim Walz, după ce Walz a menţionat că unul dintre copiii săi a fost martor la un schimb de focuri într-un centru comunitar.

”Uite, am un copil de 17 ani care a asistat la o împuşcătură într-un centru comunitar în timp ce juca volei. Aceste lucruri nu se uită”, a spus Walz.

El s-a întâlnit cu părinţii victimelor de la Sandy Hook înainte de a pleda pentru legi privind armele care respectă Al Doilea Amendament: „Copilul lor de şapte ani era mort şi ne cereau să facem ceva şi, uite, eu sunt vânător. Deţin arme de foc. Vicepreşedintele şi cu mine înţelegem că există Al Doilea Amendament, dar prima noastră responsabilitate este faţă de copiii noştri”.

În timpul răspunsului său, Vance şi-a prezentat regretul pentru ceea ce a văzut fiul lui Walz: „Îmi pare rău pentru asta”.

Discursul final

Tim Walz şi-a folosit comentariile de încheiere pentru a prezenta „coaliţia” pe care a adunat-o în jurul ei Kamala Harris.

„Sunt la fel de surprins ca oricine de această coaliţie pe care Kamala Harris a construit-o, de la Bernie Sanders la Dick Cheney şi Taylor Swift”, a spus Walz. Însă coaliţia reprezintă optimismul că „politica noastră poate fi mai bună decât este” şi că ”libertatea chiar înseamnă ceva”. „Nu libertatea guvernului (...) ci libertatea ta de a face alegeri cu privire la tine”, a adăugat Walz. Kamala Harris „ne aduce o nouă cale de urmat”, „ne aduce o politică a bucuriei”, „aduce soluţii reale pentru clasa de mijloc”.

De cealaltă parte, în remarcile finale, senatorul JD Vance a declarat că el crede că fiecare american, indiferent dacă este bogat sau sărac, merită să aibă nevoile de bază acoperite.

”Cred că, indiferent dacă sunteţi bogaţi sau săraci, ar trebui să vă puteţi permite o casă, ar trebui să puteţi trăi în cartiere sigure, ar trebui să nu aveţi comunităţile inundate cu fentanil, iar acest lucru a devenit tot mai dificil din cauza politicilor Kamalei Harris”.

El a mai spus că Harris a făcut multe promisiuni cu privire la ceea ce va face „în prima zi” ca preşedinte, dar „prima zi a fost acum 1.400 de zile, iar politicile ei au agravat aceste probleme”. „Avem nevoie de schimbare, avem nevoie de o nouă direcţie, avem nevoie de un preşedinte care a mai făcut asta o dată - şi a făcut-o bine. Vă rog să votaţi pentru Donald Trump”, și-a terminat Vance discursul.  

Ce au făcut candidații în pauze

Potrivit CNN, în prima pauză publicitară, candidaţii au părăsit scena. Guvernatorul Minnesota Tim Walz a revenit pe scenă cu aproximativ 45 de secunde înainte de reintrarea în direct, în timp ce senatorul Ohio JD Vance s-a repezit pe scenă chiar înainte de sfârşitul pauzei. Operatorul a anunţat „10 secunde”. Cei doi bărbaţi şi-au zâmbit unul altuia când s-a încheiat pauza.

Când a început cea de-a doua pauză publicitară, candidaţii au întrebat cât timp a mai rămas şi au părăsit scena. Cei doi nu s-au uitat unul la altul şi nu au interacţionat.

La sfârşitul dezbaterii, a existat o strângere de mână şi un schimb de cuvinte. Vance a râs. 

Când soţiile lor au intrat în zona scenei, Vance şi-a prezentat soţia, Usha, lui Walz şi soţiei sale, Gwen. Walz a zâmbit larg, apoi, Vance şi Walz au trecut la discuţii cu moderatorii înainte de a pleca.

Ce au făcut candidații după dezbatere

Echipa Wance sărbătorește. Echipa republicanului JD Vance sărbătoreşte deja performanţa în dezbaterea cu contracandidatul, transmite CNN. Scopul lui Vance a fost să se prezinte ca fiind mai calm şi mai controlat decât imaginea câinelui de atac pe care a avut-o până acum în campania electorală, forţându-l, în acelaşi timp, pe Tim Walz să meargă în apărare. Echipa sa consideră că a reuşit acest lucru.

Walz a mers la o pizza. Guvernatorul Minnesota Tim Walz şi soţia sa, Gwen, au fost văzuţi luând o felie de pizza de la o pizzerie din New York, după dezbaterea de marţi, transmite CNN. Mai multe fotografii au fost postate pe reţelele de socializare de către cei care i-au surprins.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇