Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu caracter constrângător, care interzice taxele pentru bagajul de mână din avion

Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu caracter constrângător, care interzice taxele pentru bagajul de mână din avion
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Taxele pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene ar putea fi în curând interzise, deoarece UE încearcă să reducă prețul biletelor pentru călătoriile cu avionul.

Mai întâi Comisia pentru petiții a Parlamentului European a adoptat în unanimitate o rezoluție care solicită companiilor aeriene să garanteze că pasagerii pot transporta gratuit bagajele de mână. Apoi, azi a venit şi un vot în plen în acest sens, care a adoptat o rezoluţie cu caracter constrângător.

Eurodeputaţii au aprobat o armonizare a reglementărilor cu privire la mărimea bagajului de mână acceptat în cabina avionului, în urma unei petiţii a unui cetăţean german nemulţumit de faptul că aceste reguli variază de la o companie la alta.

ADVERTISING

Această rezoluție îndeamnă țările UE să pună în aplicare o hotărâre privind bagajele de mână pronunțată de Curtea Europeană de Justiție încă din 2014.

UE dorește să rezolve două probleme majore: companiile aeriene au politici incoerente privind bagajele de mână care provoacă confuzie printre pasageri. În plus, informaţiile neclare care ar putea însemna taxe ascunse pentru bagajele de mână la cumpărarea biletului, scrie Euronews Travel.

În 2014, Curtea Europeană de Justiție a decis că bagajele de mână care respectă cerințele „rezonabile” privind dimensiunea și greutatea reprezintă o parte esențială a călătoriilor cu avionul. Instanța a stabilit practic că pasagerii nu ar trebui să plătească în plus pentru bagajele de mână, dar decizia nu a fost niciodată pusă în aplicare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noua rezoluție recomandă aplicarea acestei hotărâri pentru a scăpa de taxele suplimentare pentru bagajele de mână. De asemenea, se dorește clarificarea, pentru pasageri, a ceea ce înseamnă exact o dimensiune și o greutate „rezonabilă”.

Standardele de greutate și dimensiune pot varia mult de la o companie aeriană la alta. Acest lucru este foarte problematic pentru pasagerii care au zboruri de legătură la companii aeriene diferite, care au standarde diferite, existând riscul de a plăti taxe suplimentare la poarta de îmbarcare.

ADVERTISING

De asemenea, UE îndeamnă companiile aeriene să fie mai deschise cu pasagerii atunci când oferă informații despre costurile suplimentare, cum ar fi taxele pentru alocarea locurilor și orarul zborului.

Companiile aeriene „se joacă cu prețurile și înșală călătorii”

Potențiala interdicție a taxelor pentru bagajele de mână face parte dintr-un demers mai amplu de reducere a prețurilor biletelor și a taxelor pentru călătoriile aeriene în întreaga UE.

La începutul acestui an, Ministerul spaniol al Consumatorilor a lansat o investigație asupra mai multor companii aeriene low-cost cu privire la taxele pentru bagajele de mână. Acesta a precizat că prin separarea acestor taxe de prețul biletelor, transportatorii puteau oferi prețuri competitive care nu reflectau costul total plătit de pasageri.

Prin urmare, pasagerii ar putea fi induși în eroare și să creadă că obțin o ofertă mai bună decât în realitate. Există, de asemenea, îngrijorarea că motoarele de căutare ar putea oferi un avantaj incorect companiilor aeriene care fac publicitate pentru aceste tarife foarte mici.

„Companiile aeriene low-cost fac afaceri cu prețul biletelor, ascunzând taxele suplimentare pentru transportul bagajului de mână până la finalul achiziției. Statele membre continuă să permită companiilor aeriene să se joace cu prețurile și să înșele călătorii. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat europarlamentarul spaniol Jordi Cañas.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇