Timișoara și-a prezentat oferta de capitală culturală a Europei (Video)

Timișoara și-a prezentat oferta de capitală culturală a Europei (Video)

Timișoara va deveni în scurt timp capitală europeană a culturii. Cu cât se apropie lansarea oficială, cu atât se înmulțesc partenerii dispuși să investească în proiectele propuse de orașul de pe Bega.

Laureații premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk și Olga Tokarczuk, dar și filosoful și scriitorul german Peter Sloterdijk sunt o parte dintre personalitățile de talie mondială prezente la Timișoara anul viitor, la manifestările din programul anului în care orașul din Banat va fi una din cele trei capitale culturale europene, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria).

ADVERTISING

Anunțul a fost făcut luni (12 decembrie) de primarul Dominic Fritz, în conferința de presă susținută cu ocazia prezentării ofertei cu care, spune edilul, Timișoara va putea să convingă "seniorii din Paris, dar și tinerii care vin cu rucsacul. Avem un program care oferă ceva pentru toată lumea. Se bazează pe un fir roșu și valori de bază: de diversitate, inovare și curaj. Este o şansă istorică pentru oraş, dar şi pentru România. Este şansa transformării noastre ca oraş, comunitate şi ţară".

Prezentarea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii - partea a doua

Prezentarea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii - partea a doua

Publicată de Timișoara 2023 pe Luni, 12 decembrie 2022

În calendarul evenimentelor figurează 12 festivaluri de muzică ("de la baroc la rock", a explicat primarul) și mai multe festivaluri de teatru.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anul cultural începe oficial în weekendul 17-19 februarie, cu expoziția Victor Brauner, la Muzeul de Artă, și cu instalația pe care Adina Pintilie a prezentat-o la Bienala de la Veneția. Înainte de aceasta, însă, la finalul acestui an va avea loc un festival al luminilor. 

Dintre contemporanii români, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeşelea și Andrei Şerban vor fi prezenți în producții artistice pe parcursul anului. Și tot la Timișoara va fi organizată cea mai amplă expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani. 

ADVERTISING

În Piața Victoriei, în fața Operei, va fi înălțată o grădină verticală, o instalație concepută de arhitecți din Barcelona.

În acest moment se mizează pe cel puțin 2.500 de artiști de-a lungul anului, în cel puțin 30 de evenimente programate în fiecare săptămănă. Invitați din afara României vor fi Corul de copii Singing Moelenbeek din Bruxelles, compania de dans Chameleon Company din Manchester, compania de teatru Rimini Protokoll, orchestre germane din Gera şi Köln.

"Tot ce va însemna Timișoara în 2023 va trebui să arate multiplele valențe și fațete ale culturii: de la artă culinară, arta respectului față de sine, a sensibilității sociale și până la cultura urbanistică", a comentat Demeter Andraș, reprezentantul Ministerului Culturii la evenimentul de prezentare a programului Timișoara 2023.

Programul anului în care Timișoara va fi capitală europeană a culturii este departe de a fi finalizat și va aduce în perioada următoare noi surprize. Cu cât se apropie lansarea oficială, cu atât se înmulțesc partenerii dispuși să investească în proiectele propuse de artiști. O dimensiune aparte a proiectului este funcția socială a culturii. 

Provocarea cea mare este ca toată efervescența aceasta culturală si socială să continue și după 2023, să rămână ca o emblemă vie a orașului, a precizat pentru DW primarul Dominic Fritz.

Cristian Ștefănescu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇