Dansul terapeutic este o metodă plăcută și eficientă de a combate anumite afecțiuni. În fizioterapie și psihoterapie se utilizează deseori exerciții preluate din diverse sporturi pentru a face ședințele de terapie mai ușoare pentru pacient. Dansul nu este doar o metodă de a face mișcare, ci este și o metodă de exprimare. Terapia prin dans își propune să utilizeze mișcarea ca instrument de vindecare pentru trup și minte. Descoperă în acest articol ce este dans-terapia, ce beneficii aduce și căror afecțiuni este recomandată!
Cuprins:
- Dans terapeutic – ce este terapia prin dans și cum se desfășoară?
- Dans terapie - prin ce diferă de dansul tradițional?
- Beneficiile dansului pentru organism
- Terapia prin dans și mișcare – căror afecțiuni și categorii de persoane se recomandă?
<h2> 1. Dans terapeutic – ce este terapia prin dans și cum se desfășoară? </h2>
Terapia prin dans face parte din terapiile expresive, fiind o ramură a psihoterapiei. Pentru prima dată această terapie a fost aplicată în secolul al XIX-lea în Marea Britanie. Aceasta nu era foarte populară și a început să fie practicată mai des abia după 1940, când s-a răspândit în SUA. O profesoară de dans a observat că o parte din elevi erau interesați mai mult de exprimarea emoțiilor prin diverse mișcări, decât de tehnica de dans. În acest lucru constă practic terapia prin dans, mai exact pe aspectele psihologice, relaționale, neurologice și sociale.
În terapia prin dans este utilizat atât limbajul verbal, cât și non-verbal. Prin mișcările corpului pacienții își pot exprima emoțiile, își pot dezvolta creativitatea și beneficia de numeroase avantaje ale sportului. Dans-terapia se poate practica de oameni de orice vârstă, de la copii, la adulți și vârstnici. La ședințele de terapie pot participa persoane cu dizabilități sau diverse afecțiuni, dar și persoane care au probleme în ceea ce privește încrederea în sine sau de comunicare.
Ce este terapia prin dans? Dansul terapeutic cuprinde tehnici de dans tradiționale, precum și alte forme de mișcare preluate din yoga sau gimnastică. Genurile muzicale utilizate sunt diversificate, putând fi utilizate ritmuri de salsa, hip hop, pop, latino etc. Această terapie este foarte versatilă, iar terapeutul o poate adapta la nevoile fiecărui pacient în parte. De cele mai multe ori terapia prin dans se realizează în grup, pentru a stimula interacțiunile sociale, lucrul în echipă și încrederea pacientului. Însă, în unele cazul dans terapia se realizează și individual, doar împreună cu terapeutul. În cadrul ședințelor de terapie sunt analizate atât mișcările corpului, cât și alte aspecte importante ce pot oferi indicii asupra stării de spirit. Printre acestea se numără expresia feței, tonalitatea vocii, privirea etc. Terapeutul învață pacientul cum să se exprime liber prin dans pentru a putea scăpa de anumite frici, temeri sau probleme de ordin psihic.
Foto: Michael Zittel/Pexels.com
Cum se desfășoară o ședință de terapie prin dans?
Prima ședință de terapie constă într-o evaluare completă a pacientului. E important ca terapeutul să cunoască stadiul inițial în care se află pacientul pentru a putea observa ulterior progresele. De asemenea, pentru siguranța și sănătatea pacientului este esențial ca terapeutul să știe ce afecțiuni are și ce riscuri prezintă. Așadar, în cadrul primei ședințe se va efectua o anamneză. Terapeutul trebuie să cunoască date generale despre pacient, ocupație, istoricul medical și antecedentele familiale. De asemenea, se va discuta despre motivul pentru care pacientul a apelat la terapie și ce dorește să obțină prin aceasta. În acest fel terapeutul va reuși să îi înțeleagă mai bine nevoile pacientului și să poată gândi un plan de tratament eficient. Următoarele ședințe se vor desfășura asemănător, practicând diverse exerciții personalizate nevoilor pacientului.
Etapa de pregătire – Orice ședință de terapie prin mișcare trebuie precedată de o bună încălzire sau, mai corect spus, de o etapă de pregătire a organismului pentru efort. Aceasta constă în realizarea unor mișcări din gimnastica de bază, de la cap către picioare. Se execută rotiri, răsuciri, ridicări și coborâri ale capului, membrelor superioare, trunchiului și membrelor inferioare. Această etapă servește și la acomodarea pacientului cu terapeutul, cu sala, cu mișcarea și cu colegii, dacă e cazul.
Etapa de incubare – Aceasta este o etapă de relaxare folosită în terapia prin dans. Pacientul trebuie să își exprime sentimentele prin dans și să renunțe la controlul conștient. Fiecare se mișcă așa cum simte și fiecare pas de dans reprezintă un simbol pentru ceea ce se află în sufletul lui.
Etapa de iluminare – În această etapă sunt interpretate mișcările de dans de către terapeut. Acesta îl ajută pe pacient să înțeleagă ceea ce simte și legătura dintre emoții și mișcări.
Etapa de evaluare – La finalul fiecărei ședințe terapeutul evaluează progresul pacientului. Acest lucru ajută la urmărirea evoluției pacientului și la alegerea celei mai bune abordări terapeutice în relație cu acesta.
<h2> 2. Dans terapie - prin ce diferă de dansul tradițional? </h2>
Foto: Polina Tankilevitch/ Pexels.com
În terapia prin dans mișcarea este doar intermediul prin care pacientul își poate exprima trăirile, emoțiile și sentimentele. Prin dans oamenii se bucură de beneficiile nemaipomenite ale activității fizice. Dans-terapia este însă mai mult de atât. Mișcarea este ca un limbaj al corpului pe care terapeuții îl interpretează pentru a putea ajuta oamenii cu diferite afecțiuni. Prin dans se pot exprima atât trăiri conștiente, cât și inconștiente. În acest mod, cei care au probleme în a-și exprima verbal sentimentele pot fi ajutați.
O diferență importantă între dans și terapie prin dans este că terapeutul nu este profesor de dans. Pentru a practica această formă de terapie este necesar să fii psihoterapeut cu program de formare de dans-terapie, acreditată de către COPSI. Dacă la cursurile de dans se învață anumite tehnici și coregrafii, la terapie pacienții se mișcă liber, exact așa cum simt. Nu există reguli de dans în această terapie, ci anumite tehnici și mișcări care pot aduce beneficii pentru anumite afecțiuni. Aceste mișcări își au originea în gimnastică, fiind ideale pentru recuperarea psihomotrică. Așadar, nu e nevoie să ai talent la dans pentru a practica această terapie. Nu există o categorie anume de persoane care pot practica terapia prin dans. Pot beneficia de efectele pozitive ale mișcării atât copii, cât și adulții sau persoanele vârstnice. Terapia este una personalizată în funcție de nevoile fiecăruia. Aceasta se poate practica individual sau în grup.
<h2> 3. Beneficiile dansului pentru organism </h2>
Dansul, ca orice altă activitate fizică, oferă foarte multe beneficii pentru sănătate. Persoanele care au probleme de comunicare, au lipsă de încredere sau o dizabilitate care le afectează la nivel mental pot apela la terapia prin dans. Atunci când faci mișcare se întâmplă mai multe schimbări pozitive la nivelul organismului. Dacă faci activitate fizică constantă îți vei îmbunătăți rezistența la efort, musculatura și te vei menține în greutatea optimă.
Efectele dansului sau sportului în general nu au efect doar la nivel fizic, ci și mental. În corp sunt eliberate endorfine care îți îmbunătățesc starea de spirit. În plus, pe termen lung mișcarea regulată te ajută să te concentrezi mai bine, să ai mai multă energie și să ai un somn odihnitor. Iată care sunt toate beneficiile terapiei prin dans:
- Beneficii asupra sistemului cardiovascular
Dansul este recomandat și pentru persoanele cu diverse probleme cardiovasculare. Prin mișcare, ritmul cardiac crește și în acest mod rezistența cardiovasculară se îmbunătățește. În plus, te poți bucura de toate aceste beneficii făcând o activitate plăcută. Organismul va căpăta o rezistență la efort și în acest fel vei putea realiza cu ușurință numeroase activități de zi cu zi.
- Beneficii asupra capacității pulmonare
Controlul respirației este foarte important în timpul practicării unui efort fizic. În cadrul terapiei prin dans se poate face reeducarea respirației și creșterea capacității pulmonare. Persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii pot opta pentru această terapie. Dansul bucură atât corpul, cât și mintea. Mișcările de dans se fac pe ritm, iar respirația trebuie și ea corelată cu acestea. Terapeutul poate include exerciții de respirație pentru a ajuta pacienții cu astfel de afecțiuni sau pur și simplu pentru o relaxare profundă.
- Reducerea obezității
Conform unor studii, printr-o ședință de terapie prin dans se pot pierde până la 1000 de calorii. Persoanele care se confruntă cu obezitatea au nevoie de sprijin psihic. O activitate care le oferă relaxare, cum e dansul, îi poate motiva să slăbească. Obezitatea este o problemă la nivel mondial cu care se confruntă extrem de mulți oameni. Pentru a o diminua nu este suficientă doar o dietă echilibrată, ci și activitatea fizică regulată.
Foto: Pavel Danilyuk/Pexels.com
- Sporește interacțiunile sociale
Terapia prin dans se realizează de cele mai multe ori în grup. Acest lucru crește interacțiunile sociale și ajută persoanele care sunt timide, au o stimă de sine scăzută și sunt introverte. Un alt beneficiu este creșterea capacității de lucru în echipă. Pacienții pot realiza dansuri de grup unde trebuie să stabilească o ordine sau anumite mișcări. Lucrul cu mai multe persoane ajută de asemenea la creșterea motivației, fiecare persoană mergând la terapie pentru un scop comun.
- Crește stima de sine
Pacienților cu o stimă de sine scăzută le este recomandată terapia prin dans. Aceasta ajută să își cunoască mai bine corpul și mintea. Oglinzile din sala de dans sau fizioterapie sunt foarte importante în procesul de recuperare. Pacientul se poate observa și va învăța să se accepte și să se privească într-un mod pozitiv. Mișcările de dans fac pacienții să se simtă în largul lor, fericiți cu propriul corp.
- Reduce stresul
Stresul este o problemă la nivel psihic care poate fi înlăturată prin acest tip de terapie. Prin mișcare sunt eliberate endorfinele care contribuie la o stare de bine. Alături de muzică și dans aceasta este potențată. După o sesiune de terapie prin dans cu siguranță te vei simți mai bine psihic, vei uita de probleme și te vei relaxa. De cele mai multe ori motivele pentru care oamenii se stresează nu sunt foarte întemeiate. Terapia poate ajuta în acest sens prin conștientizarea propriilor emoții.
- Ajută la exprimarea trăirilor
Există anumite sentimente care nu pot fi exprimate în cuvinte. Dansul este o formă de exprimare non-verbală, ideală în acest caz. Astfel, persoanele care au acumulat sentimente profunde de tristețe, furie, durere emoțională sau dor pot să scape de acestea sau să le diminueze. Dacă tocmai ce ai încheiat o relație sau ai pierdut pe cineva drag îți poți găsi alinarea prin dans. Această formă de terapie ajută și în cazul stresului post traumatic.
<h2> 4. Terapia prin dans și mișcare – căror afecțiuni și categorii de persoane se recomandă? </h2>
Foto: Wellness Gallery Catalyst Foundation/Pexels.com
Terapia prin dans poate fi practicată la orice vârstă de aproape toate categoriile de persoane. Singurele contraindicații sunt pentru pacienții care nu au voie să facă deloc mișcare. Dans-terapia ajută copiii, adulții sau vârstnicii care nu au o afecțiune specifică, ci doar vor să profite de beneficiile mișcării sau să rezolve anumite probleme emoționale sau de comunicare. De asemenea, această terapie se recomandă și persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, pulmonare, deficiențe fizice sau mentale și diverse dizabilități. Iată care sunt afecțiunile pentru care terapia prin dans oferă multiple beneficii:
- Durere cronică
- Trauma produsă de violență domestică
- Obezitate infantilă
- Artrită
- Boli cardiovasculare
- Diverse tipuri de cancer
- Depresie
- Anxietate
- Probleme de comunicare
- Tulburări de alimentație
- Hipertensiune arterială
- Stimă de sine scăzută
- Stres post traumatic
- Demenţă
- Agresiune sau violență
- Conflicte familiale
- Interacțiune socială scăzută
- Autism
După cum se poate observa, terapia prin dans este recomandată unei scale largi de afecțiuni. Dintre toate cele amintite anterior cel mai des aceasta se utilizează pentru persoanele cu probleme de comunicare. Prin dans aceștia lucrează întâi la comunicarea non-verbală pentru a reuși în final să se exprime și verbal.
Terapeutul este cel care analizează mișcările pacientului și îl ajută să-și conștientizeze trăirile și emoțiile. Probleme de ordin psihic sunt de asemenea cele care pot fi ameliorate cu ajutorul terapiei prin dans. Persoanele depresive, cu anxietate sau stimă de sine scăzută își pot schimba starea de spirit practicând această activitate plăcută, dansul.
În concluzie, terapia prin dans are efecte benefice asupra corpului și minții. Prin această activitate plăcută îți poți exprima sentimentele, poți scăpa de gândurile negative și reduce stresul. Persoanele care se confruntă cu afecțiuni sociale, cognitive, cardiovasculare, pulmonare, fizice sau mentale pot apela la terapia prin dans. Merită pe deplin încercată de orice persoană!