Top 10 stațiuni montane din România: Cele mai frumoase zone pe care să le vizitezi

Top 10 stațiuni montane din România: Cele mai frumoase zone pe care să le vizitezi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Stațiunile montane din România se numără printre cele mai căutate destinații turistice din țara noastră. Nu întâmplător.

Munții Carpați formează un arc uriaș în centrul României. De fapt, 31% din suprafața țării este muntoasă. Ascunse printre piscurile semețe ale munților Carpați, se află nenumărate locuri de o frumusețe naturală rară: vârfuri muntoase, chei, lacuri, păduri, peșteri, vulcani noroioși și depozite fosile. Este foarte ușor să găsești un traseu de drumeție.

România are și peste 400 de parcuri și rezervații naturale care protejează sute de specii de floră și faună sălbatică. România are numeroase stațiuni montane de-a lungul întregului lanț al Carpaților. În acest articol vei descoperi câteva dintre cele mai frumoase stațiuni montane care oferă activități plăcute în mijlocul naturii pe timp de vară sau iarnă.

 

1. Stațiuni de munte din România - cele mai frumoase locuri de vizitat

România se numără printre cele mai frumoase țări din Europa. Stațiunile sale montane, cu un farmec aparte, te fac să te îndrăgostești de locurile superbe chiar de la prima vedere.

Predeal. Cel mai înalt oraș din România, este una dintre cele mai populare stațiuni montane de pe Valea Prahovei, fiind situat la o altitudine de 1033 m. Pârtii de schi, restaurante, hoteluri și pensiuni cochete cu o atmosferă primitoare sunt doar câteva dintre atracțiile pe care le poți găsi în Predeal.

ADVERTISING

Cele cinci masive care înconjoară stațiunea - Postavaru, Piatra Mare, Bucegi, Baiului și Fitifoi, transformă Predealul într-o destinație ideală pentru ciclism sau plimbare, dar și pentru sporturile de iarnă.

Datorită poziției sale la adăpost de vânt puternic, clima stațiunii Predeal este blândă, cu veri răcoroase și ierni extrem de frumoase, dar nu foarte calde. Vara, turiștii vin aici pentru a scăpa de vremea caniculară din marile orașe, iar iarna sporturile de iarnă sunt ca un magnet pentru cei pasionați de adrenalină.

Principalele atracții ale stațiunii sunt pârtiile de schi alpin cu diferite grade de dificultate, pârtia de schi fond de pe Valea Râșnoavei, traseele de drumeții marcate, traseele de ATV-uri amenajate în ultimii ani, telescaunul și teleschiurile de pe Valea Râșnoavei, precum și diversitatea localurilor specializate în arta culinară românească și internațională. Cu excepția sezonului de iarnă, munții din jurul orașului oferă posibilitatea unor drumeții de neuitat cu peisaje superbe, căutate de turiștii din întreaga lume care sosesc în această zonă superbă din Carpații Meridionali. 

Sinaia. Situată pe Valea Prahovei, în Munții Carpați, la poalele Munților Furnica și Piatra Arsă, este numită și „Perla Carpaților” pentru peisajele frumoase și pentru condițiile deosebite de practicare a sporturilor de iarnă.

Bucegii, situați în vest, ca un uriaș paznic al așezării, domină Sinaia printr-un perete abrupt de peste 1.000 m. La est, Munții Gârbovei se întind până spre spre sud, ajungând până la Izvorul Bogdan. Cei doi munți masivi, Bucegi și Gârbova, „protejează” orașul de fiecare parte, pe o lungime de peste 9 km.

ADVERTISING

Sinaia este una dintre cele mai importante stațiuni din țară în care îți poți petrece vacanța, pentru că oferă cele mai bune condiții de relaxare și tratamente pe tot parcursul anului, pentru toate vârstele. Are o climă subalpină, cu veri răcoroase și ierni nu foarte reci. Zăpada cade iarna, începând chiar de la sfârșitul lunii septembrie până la finalul lunii martie, uneori chiar și în aprilie. Toate pârtiile din stațiunea Sinaia sunt deservite de telecabină. Printre atracțiile turistice din Sinaia se numără Castelul Peleș și Cazinoul Sinaia.

Topul stațiunilor de la munte din România

România are munți de o frumusețe aparte, cu peisaje de poveste, însă ce stațiune ar putea fi mai potrivită pentru o vacanță superbă? Iată un top al stațiunilor montane din România, ca să știi exact ce să alegi pentru următorul concediu. 

Pe primul loc se situează Sinaia, una dintre cele mai frumoase stațiuni de munte ale României, un loc cu peisaje de poveste, clădiri vechi și somptuoase, orașul servind drept reședință regală a regelui Carol I.

Peles
Foto: Pixabay

La puțin mai puțin de două ore de București cu mașina, Sinaia este una dintre cele mai bune opțiuni pentru o excursie de o zi la schi sau snowboard sau, de ce nu, pentru petrecerea unui întreg concediu. 

Deși nu se vorbește de această stațiune decât în ultimii ani, Rânca și-a câștigat numeroși admiratori prin frumusețea peisajelor pe care le poți vedea, dar și datorită restaurantelor cu specific românesc, unde poți savura preparate delicioase. 

Menționați pentru prima dată în anul 500 î.Hr. de Eschil și Herodot, Munții Parâng găzduiesc stațiunea de schi Rânca, care oferă turiștilor nouă pârtii de schi, majoritatea pentru schiorii de nivel mediu și experți. Una dintre cele mai înalte creste muntoase din Carpați, la 2.519 m, Parângul poate fi văzut de la kilometri în jur. 

ADVERTISING

Predeal, cel mai înalt oraș din România, nu putea lipsi din topul stațiunilor montane din România. Pârtiile de schi, restaurantele, pensiunile superbe, fac din Predeal o destinație în care îți dorești să revii, să te bucuri de natură vara, dar și pentru sporturi de iarnă.

2.1. Topul stațiunilor montane din România pe care trebuie să vizitezi vara. Cele mai frumoase stațiuni montane din România

Dacă unele stațiuni montane sunt extrem de frumoase în timpul iernii, există și numeroase zone muntoase din România pe care merită să le vizitezi și în timpul verii, pentru că ai o mulțime de lucruri de făcut și de văzut:

Poiana Brașov este situată la aproximativ 1020 de metri deasupra nivelului mării. Clima e temperată, cu temperaturi medii de vară de aproximativ 20 grade Celsius și medii de iarnă de -4 grade. Pasionații de schi știu că există un strat de zăpadă de 50-60 cm care durează de la mijlocul lunii noiembrie până la jumătatea lunii martie. Însă, dincolo de frumusețea din timpul iernii, Poiana Brașov este oaza răcoroasă din timpul verii, cu rpeisaje superbe și restaurante atractive. 

Bușteni. Zona stațiunii e plină de frumuseți naturale deosebite, care merită vizitate în timpul sezonului cald. Aici se găsesc câteva obiective turistice splendide, precum Cascada Urlătoarea, Babele, Sfinxul, Parcul Național Bucegi și Lunca Crucii. Iar unele pot fi vizitate mergând pe cărări șerpuite ce străbat pădurile.

Bucegi-Sfinxul
Foto: Pixabay

Sinaia. Orașul va fi mereu prezent în orice top al stațiunilor montane sau turistice din România. Sinaia este una dintre cele mai importante stațiuni din țară în care îți poți petrece vacanța, oferind cele mai bune condiții de relaxare, dar și peisaje incredibile ori străzi cu clădiri istorice. 

2.2. Top 10 stațiuni montane din România. Care sunt cele mai interesante stațiuni de iarnă din România

Dacă ești în căutarea locației perfecte pentru următorul concediu de vis, iată un top 10 al celor mai frumoase, dar și interesante stațiuni de iarnă din România. 

  1. Bâlea. Situat în zona comunei Cârțișoara, din masivul Făgăraș, complexul Bâlea, care se întinde până la altitudinea de 2.500 de metri, cuprinde peisajul alpin, Lacul Bâlea, precum și flora și fauna Cercului Glaciar Bâlea. Considerate cele mai frumoase zone alpine din Munții Carpați, rezervația și lacul însumează 180 de hectare. Lacul Bâlea, cu 46.508 metri pătrați și o adâncime de 11.35 m, este cel mai mare lac al masivului, la 2034 m altitudine. Cascada Bâlea este, de asemenea, cea mai spectaculoasă cascadă din întreg lanțul Carpaților Meridionali. Clima alpină este răcoroasă, cu o temperatură medie anuală de 0 grade Celsius, iar zăpada durează aproximativ 7-8 luni pe an. Stațiunile Cascada Bâlea și Lacul Bâlea, care alcătuiesc complexul, sunt locul ideal de distracție și recreere pentru turiști pe tot parcursul anului. Transfăgărășanul, șoseaua uimitoare care le traversează, este închis câteva luni de la an, accesul făcându-se doar cu telecabina de la Cascada Bâlea la Lacul Bâlea. În ciuda tuturor dificultăților traseelor ​​montane, înguste și relativ greu accesibile, zona atrage mereu o mulțime de turiști dornici să le exploreze.
  1. Din nou, Sinaia! Una dintre cele mai frumoase stațiuni de munte ale României, Sinaia este un loc cu peisaje de poveste, clădiri vechi și somptuoase, orașul servind drept reședință regală a regelui Carol I. Sinaia este numită și „Perla Carpaților” pentru peisajele frumoase și pentru condițiile deosebite de practicare a sporturilor de iarnă și rămâne una dintre cele mai importante stațiuni din țară în care îți poți petrece vacanța.
  1. Păltiniș. Situată în centrul României, în județul Sibiu, la doar 35 km de orașul Sibiu, stațiunea a fost fondată de Societatea Transilvania Carpatică în 1894 și este  cea mai înaltă stațiune montană din România, situată la 1.442 m altitudine. Fondat la sfârșitul secolului al XIX-lea în mijlocul unei păduri de conifere de pe versantul nord-estic al Munților Cindrel, Păltinișul e un loc foarte plăcut de petrecere a vacanței, oferind beneficii importante pentru sănătate, datorită aerului alpin puternic ozonificat. Masivul Cindrel, cu vârfurile sale maiestuoase și platourile largi, este foarte potrivit pentru schiul de fond. Pe timpul iernii, Cindrel e o atracție pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Ninsorile abundente (din noiembrie până în aprilie) transformă multe dintre pârtiile din jur în adevărate pârtii de schi sau pentru sănii. Cunoscută drept stațiunea sporturilor albe, Păltiniș are piste special amenajate, de la cele mai accesibile, pentru cei care încep să învețe acest sport, până la cele cu dificultate mai mare pentru schiorii experimentați.
  1. Predeal. În cel mai înalt oraș din România te poți bucura de peisaje de poveste, cu munți înalți, văi, și brazi impunători. De asemenea, nu trebuie să ratezi restaurantele, preparatele tradiționale românești fiind la mare căutare printre cei care poposesc în Predeal. Clima stațiunii Predeal este blândă, cu veri răcoroase și ierni extrem de frumoase, dar nu foarte calde.
  1. Poiana Brașov este una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță, fiind situată la aproximativ 1.020 de metri deasupra nivelului mării. De regulă, aici există un strat de zăpadă de 50-60 cm care durează de la mijlocul lunii noiembrie până la jumătatea lunii martie. De asemenea, Poiana Brașov este oaza perfectă din timpul verii, cu răcoarea perfectă, peisaje superbe și restaurante incredibile, pe care trebuie să le încerci. 
  1. Rânca și-a câștigat numeroși admiratori prin frumusețea peisajelor pe care le poți vedea, dar și datorită restaurantelor cu specific românesc, unde poți mânca preparate delicioase. Munții Parâng găzduiesc stațiunea de schi Rânca, ce oferă turiștilor nouă pârtii de schi, majoritatea pentru schiorii de nivel mediu și experți. 
Foto: Pixabay
  1. Bușteni. Zona este extrem de pitorească, cu peisaje fantastice, desprinse parcă din povești. Aici se găsesc atracții turistice incredibile, precum Cascada Urlătoarea, Babele, Sfinxul, Parcul Național Bucegi, Lunca Crucii. 
  2. Azuga, una dintre cele mai căutate stațiuni montane din România, Azuga e ascunsă în Valea Prahovei, între Bușteni și Predeal. Stațiunea a fost deschisă pentru prima dată în 1990 cu două pârtii. În prezent, aceasta s-a extins, devenind o stațiune de schi completă. Telegondola modernă te poate duce la 935 m sau la 1.566 m în cel mai scurt timp posibil. Pârtiile nu sunt extinse, dar sunt grozave pentru intermediari, cele mai faimoase fiind Sorica și Cazacu, ambele cu o lungime de aproximativ 2 km. 
  1. Stațiunea de schi Straja din județul Hunedoara este relativ nouă, fiind deschisă în 2002. Majoritatea celor 12 pârtii, aflate la o altitudine de 1.445 m, sunt iluminate noaptea, ceea ce face din Straja o destinație perfectă pentru schi pe timpul nopții. Principalul avantaj al stațiunii hunedorene este durata sezonului de schi, care durează din noiembrie până în aprilie. Straja include, de asemenea, o școală de schi și servicii de închiriere de schiuri, împreună cu 210 cabane, case de vacanță, pensiuni și vile din care poți alege ce îți dorești.
  2. Stațiunea Cheia este situată la o altitudine de 871 de metri, în comuna Măneciu din județul Prahova, pe Valea Teleajenului, la poalele Munților Ciucaș. Este situată într-o zonă de lanțuri muntoase care fac parte din Carpații Orientali, la o altitudine care permite diverse forme de turism, precum sporturile de iarnă sau drumețiile. Cheia reprezintă o destinație turistică preferată pentru cadrul liniștit și peisajul montan pitoresc. Chiar foarte aproape de intrarea în localitate se află lacul de acumulare Măneciu, cu o suprafață de 192 de hectare. Munții din zonă le oferă turiștilor posibilitatea de a face drumeții pe diverse trasee montane. Din Cheia se poate ajunge la Poiana Stânei, un alt loc cu frumoase peisaje naturale surprinzătoare și în Tabla Buții, granița geografică dintre Muntenia și Transilvania.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇