Sovata - obiective turistice care transformă orice concediu într-unul de nota 10

Sovata - obiective turistice care transformă orice concediu într-unul de nota 10

România este un stat bogat din punct de vedere cultural, iar turiștii străini s-au arătat, de-a lungul timpului, foarte încântați de peisajele mirobolante și de arta culinară românească. De altfel, țara noastră ascunde „comori” naturale care așteaptă să fie descoperite de turiști, dar și povești și mici comunități care și-au păstrat autenticitatea, odată cu trecerea timpului. De data aceasta, în prim plan se află stațiune Sovata din județul Mureș, zona Transilvaniei. Este format din patru localități, și anume Ilieși, Căpeți și Săcădat, dar și Sovata, care este localitatea reședință. Peisajele pe care le oferă această zonă sunt de neratat, iar cei care doresc să aibă parte de un sejur de vis se îndreaptă către această zonă.

În cele ce urmează, vei descoperi de ce este atât de renumită această locație, cât de bogată este Sovata în obiective turistice, ce oferă împrejurimile și ce atracții pot fi văzute de întreaga familie.

1. De ce să alegi stațiunea Sovata: ce obiective turistice poți vizita

Mai înainte de toate, trebuie să descoperi câteva detalii inedite legate de stațiunea Sovata. Pe lângă faptul că Sovata are obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi, zona este bogată în peisaje liniștitoare în care să îți scalzi ochii, dar și într-o istorie pe care o vei descoperi îndată. Stațiunea se află în județul Mureș, regiunea Transilvania, atestarea documentară având loc în anul 1602. Deși atestarea a fost făcută la data respectivă, există menționări despre stațiune încă din 1578, luna septembrie.

ADVERTISING

Localitatea cu doar câteva mii de locuitori este înfrățită cu opt zone din Ungaria și una din Polonia (Brzesko). Cele opt zone ungare sunt: Mezobereny, Tata, Szazhalombatta, Sumeg, sectorul al XIII-lea din Budapesta, Csopak, Szikszo ș Koroshegy.

Stațiunea este situată în depresiunea Praid-Sovata, pe cursul superior al râului Târnava Mică. Este așezată la poalele dinspre Munții Gurghiu, ce fac parte din lanțul Carpaților Orientali, iar turiștii care vizitează această zonă rămân uimiți de spectacolul pe care îl oferă natura, în țara noastră. Accesul nu este dificil către stațiune, iar cei care doresc să ajungă aici pot veni dinspre DN13A Bălăușeri-Sovata, cu autoturismul. De altfel, există și varianta călătoritului cu trenul, alegând ruta 307 Blaj-Târnăveni-Praid. Pe timpuri, Sovata era cunoscută pentru exploatările de sare. Însă, odată cu formarea unor punți alunecoase din pricina mineritului și, ulterior, a abandonării zonelor respective, excavațiile au devenit lacuri.

Acum, stațiunea este populară pentru apa sărată apărută în mod natural, fiind un punct balnear perfect pentru cei care doresc o adevărată terapie naturală. Ca stațiune turistică și balneară, Sovata a fost recunoscută din anul 1850, la nivel european. De aceea, există mulți turiști străini care vin în acest loc, pentru a beneficia de sănătate pură.

Sovata are obiective turistice de neratat, fiind o stațiune perfectă pentru familiile cu copii. Diverse publicații susțin că Sovata este un „oraș unde femeile sunt fericite”, existând și o explicație pentru această denumire. Tratamentele de care femeile pot beneficia în stațiunea balneară din județul Mureș ar putea să trateze diverse afecțiuni ginecologice, reumatismul sau diverse inflamații. De altfel, tratamentul balnear pot aduce reale beneficii asupra sănătății, mai ales în cazul persoanelor care au diferite afecțiuni ale sistemului nervos periferic. Având în vedere aceste aspecte, Sovata a devenit un mic „Rai” pentru cei care caută nu doar odihnă, ci și un mod prin care să-și amelioreze diverse probleme de sănătate.

ADVERTISING

Există o multitudine de locuri de vizitat în Sovata, printre acestea numărându-se Lacul Ursu. Este o zonă cu o încărcătură energetică deosebită și, de altfel, este singurul lac helioterm din zona europeană. Însă, ce înseamnă acest lucru? Lacul de acest tip are straturi de apă sărată, cu temperaturi și densități diferite, care pot capta căldura dată de Soare. Este un lac unde plutești (având în vedere că apa conține multă sare) și care are temperaturi între 20 și 25 de grade Celsius la suprafața apei, în timpul verii. La o adâncime de doi metri, temperatura se schimbă, apa fiind mai caldă, și anume între 35 și 40 de grade Celsius. Potrivit specialiștilor, turiștii care vin aici se pot bucura de beneficiile pe care le oferă apa, având proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

Sovata are și atracții turistice relaxante, dar menite să pună sângele în mișcare. De exemplu, se pot face excursii pe traseele marcate, pentru a vedea Muntele de Sare. Acesta este situat în spatele Lacului Verde și a Lacului Roșu. De menționat faptul că în Sovata se regăsesc șase lacuri sărate, acestea fiind Lacul Ursu (cel mai popular), Lacul Verde, Lacul Roșu, Lacul Negru, Lacul Aluniș și Lacul Mierlei. De altfel, există și două lacuri care au apă dulce, acestea fiind Lacurile Tivoli și Paraschiva. Așa cum a fost menționat anterior, turiștii care se avântă pe traseul cu marcaje, într-o adevărată oază de natură, pot vedea Muntele de Sare, pe timpuri fiind o zonă exploatată. Stațiunea este înconjurată de păduri și dealuri care pot fi traversate. Alte două zone care pot fi vizitate sunt Dealul Saca și Vârful Cireșelu. Dacă ești turist și ești însoțit de copii, stațiunea Sovata poate fi văzută și cu trenulețul. Există un astfel de tur ghidat, contra cost.

Tot în Sovata pot fi văzute două biserici, și anume Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” și Biserica ortodoxă de lemn „Schimbarea la Față”. Totodată, o altă experiență inedită pe care ai putea să o încerci ca turist este plimbarea cu mocănița. Traseul este Sovata - Câmpu Cetății. Mocănița va circula cu maximum 35 de kilometri pe oră și a fost construită în anul 1949. Funcționează cu lemne și cărbuni. Întregul traseu (dus și întors) durează în jur de 2-3 ore.

O altă zonă populară în Sovata este aleea terapeutică. În această zonă, se merge fără încălțăminte, deoarece zona este amenajată cu alei texturate care stimulează circulația sângelui. De altfel, specialiștii susțin că este o metodă benefică pentru întărirea sistemului imunitar și nervos.

ADVERTISING

2. Obiective turistice din Sovata și împrejurimi pe care să le vezi într-un weekend

Dacă te-ai gândit că este momentul să faci o mică excursie, pentru a scăpa de „jungla” urbană și pentru a te simți relaxat, atunci trebuie să știi că există câteva obiective turistice din Sovata și împrejurimi care pot fi văzute într-un weekend. Pe lângă celebrul lac din stațiune, și anume Lacul Ursu, o atracție turistică este Turnul Belvedere.

Acest turn a devenit, de altfel, un simbol al acestei stațiuni balneare. Este situat într-o zonă înverzită, tocmai bună pentru a te odihni preț de câteva ore și pentru a admira frumusețea turnului înalt de 28 de metri. De altfel, de acolo poți face fotografii superbe, mai ales că turnul oferă o priveliște de vis asupra zonei dealurilor și a stațiunii cu „apă minune”. Totodată, vizitarea acestui turn este gratuită.

Printre aceste obiective turistice în Sovata și împrejurimi se numără și comuna Corund. Este una dintre cele mai vechi atracții din zona Transilvaniei unde se oferă spre vânzare obiecte de artizanat, din lut și haine țesute manual. Comuna este situată la 18 kilometri de stațiunea Sovata. De altfel, tot aici, turiștii se pot bucura de preparate ungurești, autentice, și pot vizita Biserica Unitariană. Biserica a fost construită în anul 1911, având o orgă din 1822. Este singurul muzeu de aragonit din țară.

O altă zonă încântătoare, dar care are efecte pozitive asupra sănătății, reprezintă Salina Praid. Este situată la o distanță de 10 kilometri de stațiune și se află la o adâncime de 120 de metri. În interiorul salinei se vor regăsi un mini muzeu și o mini biserică. Este o atracție turistică care va oferi energia și relaxarea de care ai nevoie.

Tot în împrejurimile Sovatei se regăsește Hanul din Câmpu Cetății, care se află la o distanță de 18 kilometri de stațiune. Tot aici, turiștii se pot înfrupta din preparate cu pește, în zonă existând o păstrăvărie renumită. De altfel, se poate pescui în zonă.

Pe lista de obiective din Sovata și împrejurimi se află și Biserica Biertan. Se află la o distanță de 84 de kilometri de stațiune, adică aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina. Lăcașul sfânt este situat pe o colină și este unul dintre cele mai populare din Transilvania. Clădirea a fost ridicată la începutul celui de-al XVI-lea secol, adoptând un stil gotic. Altarul are 28 de scene pictate.

Pe lista de atracții în jurul Sovatei se află și Parcul de Animale Sălbatice IVO. Este situat la 75 de kilometri de Sovata și 30 de kilometri de Odorheiu Secuiesc. La poalele Munților Harghita, sălășluiește acest parc natural cu animale, pe o suprafață de 300 de hectare. Este o idee perfectă pentru întreaga familie, având ocazia să fi văzute specii sălbatice din România. Printre acestea se află căprioara, cerbul lopătar și comun, dar și muflonul.

Tot la 11 kilometri de Sovata se regăsește zona cu băile tradiționale cu nămol din Canionul de Sare. Trupul se unge cu nămol terapeutic, apoi se stă la soare. După uscare, nămolul poate fi îndepărtat în baltă, iar după efectuarea tratamentului se merge într-un bazin cu apă sărată și apă de pârâu. Specialiștii recomandă un astfel de tratament, pentru sănătatea pielii, a articulațiilor și a sistemului nervos.

Dacă ai în gând să îți prelungești weekendul alături de familie, poți face o oprire și în Sighișoara și centrul istoric ce fură privirile oricui. Este la 71 de kilometri de Sovata și pot fi vizitate o multitudine de obiective turistice. Printre acestea se numără Muzeul Armelor, Turnul cu Ceas, Biserica Mănăstirii, Biserica din Deal, Bustul lui Vlad Țepeș și Scara Școlarilor.

Iar de la Sighișoara, puteți face o oprire în Sibiu, orașul care are o istorie de 900 de ani. Există o multitudine de obiective turistice în Sibiu ce pot fi vizitate, de la celebrul Pod al Minciunilor, până la Turnul Sfatului și Muzeul Național Brukenthal.

În Sovata, printre punctele turistice se numără și Drumul Sării sau cunoscut și drept traseul eco-didactic al Sării. Există mai multe alei care pot fi traversate, printre acestea numărându-se:

  • Aleea turistică vestică, care leagă zona turistică de Lacul Ursu. Zona conduce spre un drum forestier care se leagă de Lacul Tineretului;
  • Aleea Tivoli, de 330 de metri, care pornește de la Lacul Ursu. Este o zonă abruptă cu scări care se bifurcă spre alte două trasee;
  • Traseul eco-didactic Ursu pornește de la lacul ce poartă acest nume spre Lacul Parascheva și pădure.

Pentru a parcurge aceste drumuri, trebuie să fii echipat corespunzător. Unele drumuri au zone abrupte, greu de parcurs.

3. Atracții turistice în Sovata pe care să le vadă cei mici

Există și atracții turistice în Sovata care nu ar trebui ratate de întreaga familie și, implicit, de cei mici. Dacă vreți să vă distrați pe cinste, puteți merge la Lacul Tivoli, un lac cu apă dulce unde este permis accesul cu barca. De altfel, aici poate fi practicat pescuitul.  Nici Parcul de aventură Adrenaline Plus nu ar trebui uitat de pe listă, fiind un mod de relaxare ideal în natură, pentru întreaga familie. Este situat în apropierea Lacului Tivoli. Aici se pot întreprinde activități în natură.

În Sovata, există și obiective turistice ce pot fi văzute iarna, printre acestea numărându-se Casa Fluturilor. Se află, de fapt, în apropierea stațiunii, la 15 minute de mers cu autoturismul. În urmă cu 11 ani, a fost inaugurată o casă cu fluturi crescuți în fermele din Asia, Africa și America de Sud. Este o activitate îmbrățișată de cei mici, fiind uimiți de frumusețea pe care o au fluturii. Printre speciile populare din Casa Fluturilor se numără fluturele de azur, bufnița uriașă, fluturele zebră și fluturele zmeu de hârtie.

Există o multitudine de puncte turistice în Sovata care așteaptă să fie descoperite, iar cei mici se pot bucura de o vacanță specială, în inima Transilvaniei și în mijlocul naturii. Pe lista acestor obiective turistice în Sovata se află și Ferma de Agrement Amenus. Cei mici se pot fotografia cu animalele domestice, le pot hrăni și mângâia.

În Sovata, alte obiective de vizitat reprezintă Capela "sfânta Cruce" Măgherani, care are o formă atipică și care atrage mulți turiști, dar și Lacul cu Arini, care formează culori spectaculoase toamna. Se află în spatele Dâmbului Cetății.

Mai există opt locuri turistice în Sovata care pot fi vizitate. Aceste obiective turistice în zona Sovata poartă o istorie aparte și pot fi vizitate în orice anotimp al anului. Dacă te pregătești să pleci cu familia în concediu, atunci trebuie să bifezi pe lista de obiective de vizitat în Sovata și Vila Magistraților. Este o clădire ridicată în anii 1930, care, inițial, avea 30 de camere, o bucătărie și un restaurant. De altfel, le oferea celor care le-a călcat pragul o sală de bowling. Cu o arhitectură impresionantă, parterul vilei funcționa ca bază de tratament, aceasta fiind condusă de un cunoscut balneolog din Viena.

Există și zone special amenajate pentru iubitorii sporturilor de iarnă. De exemplu, printre obiectivele turistice din Sovata, iarna se poate merge la Pârtia Aluniș. Alt punct turistic reprezintă Izvorul Maria, care are apă potabilă. Este foarte aproape de autogara stațiunii.

Atunci când cauți pe internet informații despre Sovata, apar liste cu obiective turistice ce cuprind nu doar punctele populare, ci și micile „comori” ale stațiunii din județul Mureș. Izvorul Ghera este una dintre „comori”, care, de altfel, poartă numele primei băi sărate a stațiunii. Pe lângă izvor, se află și Turnul Roman de la Săcădat, care datează din Epoca Romană. Tot pe lista de atracții turistice în Sovata se află și Centrul Cultural Domokos Kazmer, dar și Așezarea Romană de la Sovata. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că există și un sit uriaș, de peste 130.000 de hectare, în Călimani - Gurghiu, care face partea dintr-o rețea ecologică a țării.

Când te decizi să pleci într-o vacanță în România, important este îți întocmești un itinerar. Dacă ai în plan să vizitezi zona Mureșului, în inima Transilvaniei, pe listă aflându-se aceste obiective turistice din Sovata, nu uita să creezi lista pe mai multe zile, în funcție de cât de apropiate sunt punctele de interes. De altfel, contează foarte mult și anotimpul în care se efectuează concediul, asigurându-te că ai un echipament corespunzător pentru zona montană, dar și haine impermeabile pentru zilele cu precipitații. România este un tărâm de basm, cu peisaje ce îți taie răsuflarea, iar o ieșire în natură, cu familia, ar putea reprezenta momentul de odihnă de care aveți nevoie.

Sursă foto: Unsplash.com, Pixabay.com, Pexels.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇