Lacul Sfânta Ana - unde se află, traseu simplu, obiective turistice interesante, informații utile și curiozități mai puțin știute

Lacul Sfânta Ana - unde se află, traseu simplu, obiective turistice interesante, informații utile și curiozități mai puțin știute
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ori de câte ori vrei să vizitezi obiective turistice inedite din România ai la dispoziție o mulțime de locuri interesante care te captivează prin frumusețea lor, istoria locului, legendele transmise din generație în generație de către localnici și nu numai. Dacă vrei să afli informații utile despre Lacul Sfânta Ana, vei descoperi în continuare o parte dintre misterele acestuia între mit și adevăr.

1. Lacul Sfânta Ana - informații utile despre localizare, acces și curiozități mai puțin știute

Apele Lacului Sfânta Ana sunt miraculoase deoarece toți cei care au ajuns aici cu dureri fizice sau sufletești au declarat că s-au simțit mult mai bine. Acest loc este unic în România și este înconjurat de o mulțime de mistere pe care oamenii de știință încearcă să le explice. La Sfânta Ana lac vin turiști din toată țara și nu numai datorită proprietăților sale deosebite și a faptului că este unicul lac vulcanic din România. 

În județul Harghita, în Masivul Ciomatu din Munții Harghitei se poate descoperi acest loc extraordinar care atrage turiști din întreaga lume. Lacul Sf Ana se află în partea stângă a Râului Olt, foarte aproape de stațiunea Tușnad. 

La altitudinea de 946 de metri, se conturează forma aproape circulară a lacului cu o lungime de 620 de metri și o lățime de 460 de metri. Suprafața lacului este de aproximativ 19,5 hectare și adâncimea de maxim 7 metri. Apa din lac este strânsă doar din precipitații, nu  și din izvoare. Specialiștii au constatat că apa are o puritate de 0,0029 ml minerale, ccea ce o apropie de cea a apei distilate. Aceasta se datorează originii vulcanice a lacului, emanațiilor mofetice din interior (pereții și fundul craterului).

ADVERTISING

Turiștii care vor să afle timpul probabil au la dispoziție, în zona Lacului Sf Ana, două fisuri în munte unde se apropie și observă că, dacă emanațiile pișcă la nas se apropie o furtună și dacă nu pișcă este vreme bună. Deși sunt metode empirice, acestea se adeveresc de fiecare dată, motiv pentru care iubitorii muntelui respectă cu strictețe aceste semne ale muntelui. Explicația științifică este următoarea: activitatea postvulcanică din munte este sensibilă la schimbarea presiunii atmosferice.

Cu alte cuvinte, când presiunea atmosferică este scăzută, e semn că vine ploaia și sunt eliberate gaze de dioxid de carbon și sulf care au un miros puternic, înțepător. Când presiunea atmosferică este normală nu sunt eliberate gaze prin fisurile din munte, pentru care turiștii pot călători liniștiți pe traseele montane.

Dacă ajungi la Lacul Sfânta Ana iarna te vei bucura și de un peisaj superb, și de traseele montane pe care poți să schiezi. Totuși, este nevoie de prudență și se impune respectarea indicatoarelor, deoarece sunt mulți urși în zonă.

Pentru a avea acces la Lacul Sfânta Ana  poți ajunge simplu și rapid din Băile Tușnad, prin potecile turistice din această zonă- rezervație naturală deosebită cu floră și faună de o mare complexitate.Cine ajunge aici poate vizita Biserica de pe malul lacului, cu hramul „Sfânta Ana”. Deoarece scăldatul este interzis din decembrie 2017, turiștii pot admira lacul fără a mai intra în apă.

Cercetările susțin că vulcanul în craterul căruia se află lacul are potențial de reactivare, deși acum pare inactiv. Datorită sărurilor emanate apa lacului are o puritate foarte mare mai ales iarna, când stratul de gheață are o grosime de aproximativ un metru. Apa din precipitații în combinație cu sărurile emanate de pe pereții craterului determină acest fenomen de demineralizare a apei. 

ADVERTISING

Lacul Sfânta Ana - informații utile

  • Este interzis scăldatul în acest lac - arie naturală protejată, pentru a fi menținută calitatea apei.
  • Se efectuează un studiu interdisciplinar al sistemelor semiînchise, care sunt reprezentate de lacurile alpine și vulcanice. Acest studiu dorește să stabilească nivele de referință și efectul factorului antropic (oamenilor) asupra menținerii calității ariei protejate.
  • Vulcanul aparent stins prezintă potențial de reactivare în timp, deoarece se constată că mai există zone cu roci afectate de magmă.

Lacul Sfânta Ana - curiozități mai puțin cunoscute

Acum aproximativ 30.000 de ani, când ar fi erupt vulcanul pentru prima dată, s-a format o căldare glaciară care s-a umplut cu apa de precipitații, de-a lungul timpului. Cu circa 10.000 de ani în urmă ar fi apărut acest lac miraculos datorită calității apei. Specialiștii au descoperit că apa este atât de pură încât se poate compara cu apa distilată. Acest fenomen se explică prin existența mofeților de pe fundul și pereții lacului, care reprezintă pereții vulcanului. Gazele emanate, în combinație cu apa provenită exclusiv din precipitații, generează o puritate de 0,0029 grame minerale la litru. 

Capela de la marginea lacului a devenit loc de pelerinaj pentru miile de turiști care vizitează această zonă din apropierea Băilor Tușnad.Fiecare schimbare a presiunii atmosferice este resimțită prin emanațiile din fisurile muntelui. Acestea reprezintă indicatori importanți de previziune a vremii și turiștii țin cont de fenomen. Dacă mirosul este înțepător, se anunță ploaie și vreme rea, iar când nu există miros se anunță vreme bună pentru drumeții și picnic.

ADVERTISING

Legenda Lacului Sfânta Ana menționează existența unor zâne în apa lacului, în vremuri demult apuse. Acestea l-au convins pe un băiat să fure clopotul capelei care era pe malul lacului și să-l arunce în apă, pentru a fi răsplătit. În schimb, flăcăul a aruncat clopotul în apă și zânele l-au ucis cu jocul necinstit și dansul lor malefic. Astfel, se spune că au pățit și alți flăcăi asemenea isprăvi nefericite. Dintre flăcăi, se remarcă unul pe nume Gergo care a îndrăznit să sărute o zână care și-a pierdut puterea magică. În timp, aceștia s-au căsătorit și au reușit să recupereze clopotul de la regele zânelor lacului, care trăia în adâncuri. Când au sunat din clopot, magia s-a risipit, regele zânelor s-a transformat în broască și întreg ținutul a fost eliberat de puterile malefice.

Despre Lacul Sfânta Ana se spun multe istorisiri și întâmplări, însă este cert că merită vizitat în fiecare anotimp. 

Lacul Sfânta Ana - locație

  • Dacă te afli în municipiul Miercurea Ciuc, mai ai de parcurs încă 55 de km până la lac.
  • Dacă ești în municipiul Sfântu Gheorghe, mai ai de parcurs încă 48 de km până la lac.
  • Dacă treci prin orașul Târgu Secuiesc, mai ai de parcurs încă 33 de km până la lac.

Lacul Sfânta Ana - localizare

  • Pe traseul Miercurea Ciuc - Sfântu Gheorghe ai de accesat traseul DN 12.
  • Dinspre Târgu Secuiesc ajungi la lac pe DN 113.
  • Din orașul stațiune Tușnad Băi poți accesa poteci turistice până la lac, pentru o distanță de 4 Kilometri și jumătate, de parcurs în aproximativ o oră și jumătate.

Legenda Lacului Sf. Ana

Deoarece zona este situată în munți vulcanici, unde se observă și acum fenomene deosebite, prin partea locului circulă o serie de legende și istorisiri care sunt impresionante.

  • Se spune că erau odată doi tineri care erau obligați să se căsătorească. Pe fată o chema Ana și părinții ei voiau să pună mâna pe averea viitorului soț care era cam necioplit. Viitoarea mireasă, pentru a scăpa de această obligație, a fugit în noaptea nunții și s-a aruncat în lac. Trupul ei a fost căutat, însă nu a fost de găsit și de atunci lacul poartă numele acestei fete. Mai mult, acum se sfințește apa lacului de hramul Sfintei Ana și creștinii pot merge la Biserica de pe malul lacului să se roage.
  • În vremuri îndepărtate, trăiau doi frați- tirani ai locului.stăpâneau câte o zonă: unul avea o cetate pe Varful Puciosul, altul avea o cetate pe actualul loc al lacului. Cel de pe Puciosul câștigase la zaruri o caleașcă minunată și fratele său era invidios pe el deoarece ele nu avea asemenea lucru măreț. Acesta spune că poate câștiga una și mai mare, înhămând la caleașcă opt fete frumoase din împrejurimi, însă fetele nu puteau reuși să o urnească. Tiranul le biciuia, fetele se străduiau și nu reușeau să urnească această caleașcă. Una din fetele frumoase, pe nume Ana, l-a blestemat pe tiran și atunci s-a pornit o furtună cu fulgere, tunete și cutremure. De atunci, cetatea cu tot cu stăpânul ei s-au cufundat în acele flăcări și s-a format un lac albastru și limpede în locul cetății. Acest lac poartă numele fetei care l-ar fi blestemat pe tiran.

Se mai spune că aici sunt ajutați tinerii să se căsătorească și tinerele femei să rămână însărcinate. Astfel, Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria mijlocește acestea prin intermediul rugăciunii și încărcăturii spirituale din zonă. Aceste legende sunt susținute din generație în generație și fac deliciul miilor de vizitatori care tranzitează zona în fiecare an.

2. Lacul Sf. Ana - obiective turistice interesante din zonă și împrejurimi

Obiective turistice de lângă Lacul Sf. Ana

Cele mai importante obiective din zonă sunt Lacul Sfânta Ana cu împrejurimile sale floristice și faunistice deosebite și complexe, precum și Tinovul Mohoș - arie protejată de interes național din județul Harghita. În Munții Harghitei, care sunt munți vulcanici, se formează Masivul Ciomatu Puturosu care are cel mai înalt vârf (Ciomatu Mare) de 1301 metri.

La nord se află compartimentul Ciucul de Jos cu Depresiunea Ciucului, la estul văilor pâraielor Tușnad- afluenți ai Râului Olt, la vestul Văii Oltului, spre sudul Depresiunii Bixad și Văii Jombor. Masivul muntos Ciomatu Puturosu se leagă, spre sud, de Munții Bodoc prin Șaua Sărată, pe la Pasul Balvanyos sau Turcia. Acesta face legătura între orașul Târgu Secuiesc și comuna Bixad din județul Covasna.

Potențialul de reactivare al vulcanului ar fi datorat camerei magmatice existente la baza acestuia, unde se află aproximativ 50% roci în stare topită. Aceasta s-a constatat în anul 2019, când s-a afirmat că magma existentă este relativ apropiată de cea care poate să erupă. 

Lacul Sfânta Ana - traseu

La stânga Râului Olt, în apropierea stațiunii montane Băile Tușnad, se conturează Lacul Sfânta Ana care are o formă ovală, aproape rotundă, mai degrabă asemănătoare paletei unui pictor. Iată cele mai importante trasee pe care poți ajunge în această zonă mirifică!

  • Traseul Tinovul Mohoş - Băile "Nadaş" - gara CFR Tuşnadul Nou

Marcajul este punct roşu, cu o lungime în urcare de 4-4 1/2 h și în coborâre 3-3 1/2 h, o diferenţă de nivel de 395 m și o distanţă de parcurs de 14 km. Este unul din traseele turistice deosebit de frumoase, practicabile tot anul.

  • Traseul Lacul Sfânta Ana - Hotel Carpaţi

Marcajul este cruce galbenă, cu o lungime a traseului de 1 ½-2h, o diferenţă de nivel de 245 m și o distanţă de parcurs de 7 km. Este unul din traseele foarte populare printre turiști, fiind practicabil tot anul și asigurând cea mai scurtă cale dintre Lacul Sfânta Ana și Băile Balvanyos.

  • Traseul Lacul Sfânta Ana - Ţeţelea

Marcajul este cruce albastră, cu o lungime a traseului de 3 ½-4 h, o diferenţă de nivel de 105 m și o distanţă de parcurs de 9 km, având o dificultate medie. Iarna se recomandă doar turiștilor bine antrenați și echipați să parcurgă acest traseu. Acesta este practicabil tot anul și reprezintă unul din traseele deosebit de frumoase.

Lacul Sfânta Ana - orașul- stațiune cu cel mai mic număr de locuitori din România

  • Băile Balvanyos - stațiune balneoclimaterică de interes național, aflată în comuna Turia din județul Covasna;
  • Tinovul Mohoș - aria protejată de interes național, aflată în județul Harghita;
  • Pasul Turia sau Balvanyos - trecătoarea aflată la altitudinea de 940 de metri;
  • Munții Harghita, din Carpații Moldo -Transilvani, aparțin Carpaților Orientali. Aceștia au o înălțime maximă de 1800 metri - vârful Harghita Mădăraș;
  • Muzeul apei minerale de la Băile Tușnad; 
  • Cimitirul - monument comemorativ al eroilor pașoptiști din Pasul Cașin.

Aceste obiective turistice de la Lacul Sfânta Ana pot fi vizitate în vacanțe, în weekend sau când ai chef de drumeții spectaculoase, în fiecare anotimp.

Prin urmare, dacă vrei să descoperi tainele Lacului Sfânta Ana este nevoie să-l vizitezi cel puțin o dată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇