Salina Turda - informații utile, localizare și obiective turistice de neratat în această zonă din inima Transilvaniei

Salina Turda - informații utile, localizare și obiective turistice de neratat în această zonă din inima Transilvaniei

În România, în apropiere de orașul Turda, există două mari obiective turistice de interes național și internațional: Cheile Turzii și Salina Turda, aflată sub pământ. Vechea destinație a acestora era pentru apărare și control împotriva atacurilor, nu numai pentru extracția sării. Mai mult, în salină se depozitau butoaie cu brânză pentru a se menține la o temperatură optimă și veneau oamenii datorită aerului de o puritate deosebit de mare.

Amenajările actuale și calitățile extraordinare ale acestui spațiu subteran vin în întâmpinarea tuturor persoanelor dornice de aventură și de menținere a sănătății sistemului imunitar. Dacă vrei să afli detalii despre Salina Turda vei descoperi în continuare informații utile care te vor determina să o vizitezi cel puțin o dată în viață. 

1. Salina Turda - informații utile și localizare rapidă

În România, în inima Transilvaniei este modelat de oameni cel mai spectaculos spațiu subteran din lume. Există pereți consolidați formați din blocuri de sare și galerii care te poartă către o lume magică, plină de mistere.

Salina Turda informații

Se poate afirma cu tărie că Salina Turda este „tărâmul magic din inima Transilvaniei” deoarece aceasta a devenit pe deoparte simbolul zonei, pe de altă parte sursă de sănătate și prosperitate. Fiecare turdean se poate mândri că trăiește în această zonă magică și are oportunitatea de a-și menține sănătatea la parametri optimi. Această comoară din adâncurile pământului, la câteva sute de metri de nivelul solului, se poate lăsa descoperită dacă vrei să afli tainele ei ascunse. 

ADVERTISING

Specialiștii consideră că acest izvor inepuizabil de sănătate te apropie mai mult de natură, de îndeamnă să te relaxezi, să te deconectezi de grijile cotidiene, să te apropii de cei dragi prin vizitele comune. 

Despre Salina Turda se scrie că este „modernă și surprinzătoare”, fiind singura salină din țară inclusă în Ghidul Michelin, cu două stele din trei posibile. 

Atât experiențele turiștilor, cât și aerul surprinzător de curat și magia subteranului din Salina Turda îi determină pe turiști să viziteze anual acest obiectiv important, în număr din ce în ce mai mare. Sutele de mii de turiști care vizitează Salina Turda confirmă faptul că acest loc este spectaculos și deosebit de benefic pentru sănătate.

Povestea Salinei Turda este remarcabilă, mai ales prin faptul că există dovezi ale existenței acesteia încă din perioada ocupației romane din Dacia. Deși este neelucidată realizarea exploatărilor de sare din acea perioadă, se poate spune că se extrăgeau minereuri și metale prețioase din zonă.

Se mai poate afirma că, în perioada medievală și modernă se realizau exploatări de sare din zonă. Mai mult, se extrăgeau minereuri și metale prețioase încă din secolele XI-XIII. S-a descoperit chiar și un document din anul 1075 în care este menționată vama ocnelor de sare astfel: „la cetatea Turda, în locul ce se cheamă în ungurește Aranyos, iar în latinește Aureus”, având în acea perioadă rol de apărare a resurselor strategice.

Mai târziu, în anul 1271  era emis un act de către cancelaria maghiară din Transilvania, în care era menționată „ocna de sare de la Turda” ca fiind cea mai importantă din regiune, din perspectiva aprovizionării cu sare.

ADVERTISING

Mineralogul Johann Fridvaldszky afirmă încă din anul 1867 că „aceste ocne sunt vrednice de cea mai mare admirație și curiozitate”, deoarece sunt „atât de vestite încât aproape că nu au egal în întregul răsărit”.

Deși Salina Turda a fost exploatată de oameni liberi, erau angajați anual și mineri pentru a sprijini extracția sării din subteran. Aceștia erau foarte bine plătiți și recompensați în plus de sărbători cu diferite produse, pentru efortul depus în desfășurarea acestei activități dificil de realizat în condiții normale. 

După anul 1840 au început să se reducă activitățile miniere și de extracție din Salina Turda, din cauze economice, sociale și nu numai. În anul 1932 s-a închis definitiv exploatarea minieră de aici, însă după primul Război Mondial Salina Turda a devenit monopol de stat. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, după o perioadă de uitare, Salina Turda a devenit adăpost antiaerian. Cu timpul, aceasta a căpătat conotații importante pentru viața și sănătatea oamenilor.

Mai mult decât atât, după anul 1950 s-au depozitat în primele 500 de metri ai galeriei subterane butoaie cu brânzeturi. Vestea bună este că, din anul 1992, Salina Turda s-a redeschis pentru public în vederea obținerii unor beneficii pentru sănătate, dar și pentru studiu. De atunci, această salină din inima Transilvaniei a devenit unul din cele mai importante obiective turistice din România și nu numai. 

Procesul de amenajare și modernizare al Salinei Turda s-a realizat în anul 2008, când aceasta a devenit un obiectiv turistic de talie internațională. Acest muzeu al mineritului în sare este dovada de necontestat că relațiile dintre oameni se mențin și se transformă în adevărate privilegii pentru sănătate.

ADVERTISING

Deoarece sarea era cândva unul din cele mai scumpe produse din comerț, aceasta a reprezentat o reală sursă de venit pentru oamenii din zonă și de aceea se poate spune că zona a devenit mai înfloritoare. 

Salina Turda locație 

Deși specialiștii susțin că în urmă cu câteva milioane de ani se afla aici o mare imensă, în actualul Bazin al Transilvaniei s-au păstrat sedimente, printr-o scufundare lentă și continuă.

Stratul impresionant de sare rămas în întreg subsolul Transilvaniei are o grosime medie de circa 400 de metri. 

Salina Turda este localizată în zona Durgău-Valea Sărată din apropierea municipiului Turda, județul Cluj, din Transilvania. 

Dacă în trecut se realiza accesul în salină prin Galeria Franz Josef, în prezent se intră prin Aleea Durgău nr. 7, unde s-a amenajat o intrare modernă în centrul turistic Salina Durgău.

Dacă descoperi Salina Turda vei putea pătrunde în tainele nebănuite și miraculoase ale subteranului, la câteva sute de metri adâncime. Însă, dacă ești o persoane căreia îi place mișcare, cu siguranță vei aprecia o vizită în această salină minunată. De asemenea, dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți despre atracții turistice, fitness și multe altele, pe spotmedia.ro ai ocazia să descoperi o mulțime de informații utile din toate domeniile.

Salina Turda adresa pentru o localizare simplă și rapidă este în funcție de cele două intrări: 

  • Strada Aleea Durgăului Nr. 7, municipiul Turda, județul Cluj;
  • Strada Salinelor Nr. 54B, municipiul Turda, județul Cluj.

Salina Turda descriere

În anul 1932, în Salina Turda,  existau mine de sare precum:

  • mina Anton
  • mina Ghizela
  • mina Iosif
  • mina Rudolf
  • mina Terezia.

Din anul 1992, când a început accesul vizitatorilor pentru scop turistic și curativ, se puteau observa minele: Ghizela, Iosif, Rudolf și Terezia. În plus, se puteau vedea utilajele de extracție a sării bine conservate încă din perioada medievală, precum și altarul, crivacul, fierăria, moara de sare și scara bogaților din trecut. În anul 2010, când a avut loc inaugurarea minei reabilitate din fondurile UE, a devenit o adevărată comoară din inima Transilvaniei. Găsești aici săli de tratament, săli de sport, un amfiteatru, precum și „roata panoramică” de unde poți admira stalactitele formate din sare. 

2. Obiective turistice în Turda pe care nu trebuie să le ratezi

Când vizitezi Salina Turda în România ai impresia că te afli în altă lume, într-o călătorie extraordinară către centrul pământului. Exploatarea sării în camere piramidale din trecut s-a transformat în timp în adevărate tuneluri și camere spațioase care au o temperatură de aproximativ 12 grade. Poți vizita salina într-o oră și jumătate, parcurgând tunelurile și admirând pereții consolidați din sare. Pe o lungime de aproximativ 917 metri, după ce parcurgi galeria de transport Franz Josef, vei descoperi o porțiune de 526 de metri săpați în formațiuni sterile, cu pereți susținuți din formațiuni de piatră. 

Salina Turda obiective turistice

  • Galeria Franz Josef este un labirint subteran prin care se realizează accesul către mină și ne poartă către altă dimensiune.
  • Mina Iosif- Sala Ecourilor este un spațiu conic, situat la 115 metri adâncime, unde sunetele se aud cu ecou de aproximativ 20 de ori.
  • Sala Crivacului are formă octogonală și păstrează utilajele specifice extracției sării, unice în Europa.
  • Sala de apel era destinată păstrării evidenței persoanelor care aveau acces în mină. Aici se află și celebra Scară a Bogaților, pe care au coborât împărați și principi din zonă și împrejurimi. Aceștia aveau acces facil datorită săpăturilor în sare realizate de către muncitorii din mină. 
  • Sala puțului de extracție este destinată transportului pe verticală din Mina Rudolf până la Galeria Franz Josef.
  • Staționar Ghizela este o cameră destinată tratamentelor balneare, deși în trecut se folosea pentru extracție și păstrarea crivacului.
  • Mina Rudolf este realizată într-un spațiu impresionant din adâncuri, în cinstea prințului austriac Rudolf. Aceasta are o cupolă trapezoidală cu adâncimea de 42 de metri, lățimea de 50 de metri și lungimea de 80 de metri. Cele 13 etaje pe care le cobori în subteran au în total 172 de trepte care duc către vatra minei. Pe partea superioară a acestui spațiu s-au format stalactite de sare cu o puritate foarte ridicată (peste 99,9% clorură de sodiu). Stalactitele cresc cu aproximativ 2 centimetri pe an, ceea ce le oferă un grad sporit de spectaculozitate. Cu ajutorul liftului panoramic poți observa imaginea de ansamblu a întregii mine și poți ajunge în toate spațiile recreative sau curative. 
  • Mina Terezia se află puțin mai jos decât Mina Rudolf, fiind cea mai veche lucrare minieră din Salina Turda. Golurile subterane rămase în urma exploatării sării sunt impresionante și te conduc parcă spre o lume de basm. 

Informații despre Salina Turda

În prezent, sutele de mii de turiști apreciază Salina Turda datorită spectacolului oferit în adâncuri, experiențelor unice și gradului sporit de beneficii aduse pentru sănătate. 

Ce este atât de spectaculos în această salină din inima Transilvaniei?

Amenajările, modernizările și reabilitările realizate au reușit să capteze atenția turiștilor din întreaga lume, pentru a ajunge în Turda și a vizita această frumoasă salină. Dacă vrei să-ți petreci timp cu familia și prietenii, este cazul să te gândești foarte bine și la relaxare, și la sănătate. De aceea, în Salina Turda te poți bucura de toate avantajele unui parc de distracții și beneficiezi de următoarele puncte de atracție:

  • Roata panoramică înaltă de 20 de metri, care îți oferă o imagine de ansamblu a salinei;
  • Teren de minigolf cu 6 piste diferite și crose disponibile pentru diferite grupe de vârstă;
  • Piste de bowling;
  • Teren de sport pentru badminton, tenis de picior sau handbal;
  • Mese de biliard;
  • Mese și accesorii pentru tenis de masă;
  • Loc de joacă special amenajat pentru copii, unde găsești mini panouri de baschet și tobogane;
  • Barcă disponibilă, pentru a te plimba pe lacul din Mina Terezia;
  • Amfiteatrul destul de generos, cu 180 de locuri special amenajate pentru a te simți confortabil, găzduiește diferite evenimente cultural artistice și de divertisment.

În apropiere de Salina Turda se găsesc și alte obiective importante pe care le poți vizita când tranzitezi zona sau în scop curativ. Printre acestea, se enumeră:

  • Bazinul cu apă sărată numit Potaissa, renumit pentru scopul său profilactic, curativ și de recuperare;
  • Bazinul de înot didactic din Turda care contribuie la menținerea sănătății fizice și mentale;
  • Ștrandul Durgău care vine în completarea beneficiilor oferite de Salina Turda prin remediile naturale pe care le oferă turiștilor. Încă din anul 1840, doctorul Iosif Hanko a înființat Băile sărate Turda pentru tratarea empirică a numeroase afecțiuni: reumatismale, ginecologice, neuronale și nu numai. 

Astfel, remediile oferite de natură sunt apreciate și astăzi prin vizitarea acestui ștrand miraculos în completarea vizitei efectuate în Salina Turda.

Ce obiective turistice mai poți vizita în împrejurimi?

  • Cheile Turzii
  • Castrul Roman
  • Cheile Turenilor
  • Muzeul de Istorie Turda
  • Mormântul lui Mihai Viteazul
  • biserica Șovagăilor din Turda
  • Biserica Reformată Calvină.

În final, toate aceste obiective turistice, frumusețea locurilor și comorile ascunse în inima Transilvaniei contribuie cu succes la dezvoltarea turismului în această zonă. Prin urmare, dacă tranzitezi Clujul sau îți aloci suficient timp pentru agrement, merită pe deplin să vizitezi Salina Turda, acest loc spectaculos și binefăcător pentru sănătate.

Surse foto: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇