Schimbăm lumea prin Minipovești

mihai.manescu

Scriitor, Scenarist

Mihai Mănescu este scriitor de cărți pentru copii, scenarist și producător de film, Conferențiar la Universitatea Hyperion unde predă scenaristica de peste un deceniu, specialist în comunicare cu mulți ani de experiență în ONG-uri și actual manager de marketing în educație, la Brio, platforma de testări standardizate. Fondator al Asociației Sustin.org, al platformei de povești Minipovesti.ro și pasionat de literație. Într-un cuvânt: Povestitor.

„O poveste frumoasă poate schimba lumea” este fraza care mi-a definit intrarea în fascinanta lume a cărților pentru copii și, cu naivitate asumată, chiar cred treaba asta.

Așadar, ca să schimbăm lumea trebuie să citim povești, iar asta vedem că, din păcate, se întâmplă din ce în ce mai rar în România. De prea multe ori, cititul a fost transformat într-o simplă obligație școlară sau într-o sarcină care trebuie îndeplinită, în loc să fie o plăcere de descoperit.

Când lectura este prezentată ca un „trebuie” și nu ca un „vreau”, își pierde tot farmecul și devine o corvoadă.

ADVERTISING

În plus, utilizarea cărților pentru copii ca instrumente de educație moralizatoare – „Uite cum face X în carte, fă și tu” sau „Vreau o carte care să-mi ajute copilul să scape de frica de Y” – doar amplifică această percepție negativă. 

Personal, nu îmi plac poveștile pentru copii încărcate de moralism sau teziste, care mai degrabă împovărează, decât să elibereze imaginația tânărului cititor. Cred cu tărie că lectura trebuie să fie o aventură, o escapadă din realitatea cotidiană, care să îi provoace pe copii să exploreze, să trăiască aventuri neașteptate și să îi împingă dincolo de limitele zonei lor de confort.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Adevărata evoluție, așa cum se întâmplă în „Călătoria eroului” din mitologie, are loc în momentele de incertitudine și teamă, când suntem forțați să ne confruntăm cu necunoscutul.

Așa că am decis să acționez și să încerc să contribui la eliminarea a două probleme care conduc la reticența românilor în fața lecturii: „lipsa de timp” și „lipsa de bani”. Cum? Am pus bazele platformei Minipovesti.ro, o platformă cu povești scurte pentru copii și resurse de literație gratuite pentru părinți și profesori. Totul gratuit. 

ADVERTISING

MiniPovești își propune să rupă aceste lanțuri și să ofere copiilor șansa de a vedea lectura ca pe o poartă către aventuri neînfricate și lecții de viață împărtășite cu blândețe și umor, pe care să le înțeleagă singuri din poveste, nu să le fie explicate.

Prin minipoveștile săptămânale, în format text și audio, îmi doresc să insuflu o dragoste de durată pentru poveștile care îndeamnă la visare, explorare și, în cele din urmă, la evoluție personală. Pentru că, atunci când umbrela protectoare a părinților nu va mai fi prezentă, mi-ar plăcea ca tinerii cititori să nu abandoneze cărțile într-un colț uitat de lume, ci să le strângă și mai aproape, ca pe niște vechi și dragi prieteni de aventură.

Și, în fiecare săptămână ne vedem aici, pe spotmedia.ro, unde voi încerca să vă spun din tainele meseriei de povestitor și să vă conving că investiția în citit și literație poate fi cea mai profitabilă pentru viitorul nostru.

Sper să vă placă!

1-2

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇